Flere og flere danskere køber lægemidler på nettet. Medicinen leveres til døren, og der kan være penge at spare. Men nu advarer læger mod falske lægemidler, der ikke virker eller i værste fald kan skade dit helbred. I denne mini-guide får du ni gode råd til, at finde frem til den rigtige medicin, som du kan tage med ro i sindet, og hvilken medicin du skal holde dig fra.

I denne PLUS miniguide får du:

  • Vilde med medicin på nettet
  • Læger slår alarm: Pas på falske lægemidler
  • 9 gode råd: Sådan handler du medicin SIKKERT på nettet

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.






P-piller, hovedpinepiller, blodfortyndende medicin eller lægemidler mod diabetes. Det er blot nogle af de præparater, som danskere storshopper på nettet. Det er både nemt og sikkert, siger Apotekerforeningen.


Med et enkelt klik på computermusen kan du få din migrænemedicin eller kolesterolpiller leveret derhjemme. Og det er der tusindvis af danskere, der har fået øjnene op for. Apoteket på nettet har for nylig rundet 100.000 handler, fortæller sundhedsfaglig direktør i Apotekerforeningen, Birthe Søndergaard.

- Det er en stor fordel, at du kan bestille, så snart du har tid. Det kan være en stor hjælp i en travl hverdag, siger hun. Især inden for de seneste to år har nethandlen taget fart:

 

- Det har nok taget lidt længere tid at få danskerne til at købe deres medicin over nettet frem for alle mulige andre varer, fordi det er en lidt mere personlig vare end for eksempel en fødevare eller et stykke tøj. Det er noget, der har med ens helbred at gøre, og derfor vil danskerne gerne være sikre på, at det er helt ufarligt at handle med, siger hun.

72 godkendte hjemmesider


Nethandlen foregår ikke kun via apoteket.dk, men også andre hjemmesider, som f.eks. matas.dk og helsam.dk, hitter hos danskerne. Sundhedsstyrelsen har samlet en liste på 72 hjemmesider på sst.dk, hvor præparaterne er godkendte og dermed sikre. Handler man via et af disse netsteder, undgår man at købe medicin med indholdsstoffer, der ikke er i orden.

- Der er desværre nogle borgere, der er kommet galt af sted med at handle på udenlandske hjemmesider, men forbrugerne kan have stor tillid til, at den medicin, man køber i apotekets webshop, er sikker, siger Birthe Søndergaard.

Hun tror dog ikke, at nethandlen vil overtage de fysiske apotekers funktion.

 
- Vi har stadig en vigtig funktion med at rådgive vores kunder om den rigtige medicin. Hvis de er i tvivl om noget med deres medicin, vil de altid kunne få råd og vejledning, siger Birthe Søndergaard.

Penge at spare


Priserne på apoteket.dk er de samme som i de fysiske apotek-butikker. Men der kan godt være forskel på priserne på de forskellige lovlige hjemmesider, som Sundhedsstyrelsen har sagt god for. For eksempel koster 10 stk. Pamol (smertestillende, red.) 22,35 kr. på apoteket.dk, mens de kan købes for 15,20 kr. via webapoteket.dk. Der er også penge at spare, hvis man f.eks. shopper allergimedicin: 60 stk. Alnok koster 76 kr. på webapoteket.dk, mens apoteket.dk sælger en noget dyrere udgave for 107 kr.

Kunderne har dog mulighed for at købe billigere kopipræparater af f.eks. allergimedicin i større pakninger på apoteket.dk, som ikke er tilgængelige andre steder, og hvor prisen er lavere. Deres udvalg er også større end andre e-butikker, der forhandler medicin.

Ikke alt leveres


Køber man lægemidler på nettet via apoteket, er det ikke al medicin, man kan få leveret til hoveddøren. Noget må nemlig ikke sendes med posten. Det gælder medicin, der skal på køl, som f.eks. insulin mod sukker­syge eller morfinpræparater.

 

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.