Næsten hver anden kvinde har ondt i fødderne. Smerterne kan sprede sig til  hofter, knæ og ryg, advarer eksperter. Høje hæle får ofte skylden, men er ikke den største synder.

Er du kvinde, har du sikkert ondt i fødderne.

»Rigtig mange – især kvinder – får problemer med deres fødder. Det begynder gerne omkring 40-årsalderen og kan blive et stort problem,« siger speciallæge i ortopædisk kirurgi og fodekspert Jens V. Bruun.

Han vurderer, at 40 pct. af alle kvinder med tiden får smertefulde gener som forfodsfald, knyster, ligtorne, hælspore og hammertæer.

At fodsundheden har det rigtig skidt, bekræfter formanden for Danske Fodterapeuter Tina Christensen:

»Omkring halvdelen af de patienter, jeg ser på klinikken, har fejlstillinger i fødderne. Det giver ikke problemer for alle, men for rigtig mange.«

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvordan du kan undgå forskellige former for lidelser i fødderne, som kan føre til alvorlige smerter og skader i blandt andet hofter, knæ og ryg. Her får du alt hvad du skal bruge, for at få dine fødder på rette kurs igen - test dig selv og dine fødder, og bliv guidet til valg af de perfekte sko samt hvordan du generelt holder dine fødder sunde ...

Det får du:

  • Artikel: AV min fod
  • GUIDE: Vælg de perfekte sko
  • Når foden bliver syg: De syv mest almindelige fodlidelser, som du bør undgå
  • TEST: Har du gode fødder? Test dig selv ...
  • GUIDE: Sådan får du sunde fødder

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Næsten hver anden kvinde har ondt i fødderne. Smerterne kan sprede sig til  hofter, knæ og ryg, advarer eksperter. Høje hæle får ofte skylden, men er ikke den største synder.

Er du kvinde, har du sikkert ondt i fødderne.

»Rigtig mange – især kvinder – får problemer med deres fødder. Det begynder gerne omkring 40-årsalderen og kan blive et stort problem,« siger speciallæge i ortopædisk kirurgi og fodekspert Jens V. Bruun.

Han vurderer, at 40 pct. af alle kvinder med tiden får smertefulde gener som forfodsfald, knyster, ligtorne, hælspore og hammertæer.

At fodsundheden har det rigtig skidt, bekræfter formanden for Danske Fodterapeuter Tina Christensen:

»Omkring halvdelen af de patienter, jeg ser på klinikken, har fejlstillinger i fødderne. Det giver ikke problemer for alle, men for rigtig mange.«

Der findes ingen nyere undersøgelser af danskernes fodsundhed. Men en undersøgelse af FDB-Analyse har tidligere vist, at 30 pct. af danskerne i løbet af en måned har haft ondt i fødderne. Og Østerbroundersøgelsen har for år tilbage peget på egentlige fodsmerter hos 22 pct. af de 50-59-årige kvinder. Undersøgelsen viser også, at dobbelt så mange kvinder som mænd har ondt i fødderne.

Ofte får høje hæle skylden for problemerne. Men det er faktisk ikke hælene, der er skurkene.

»Høje hæle i sig selv er ikke problemet. Du kan sagtens gå med 10 centimeter høje hæle, uden at det giver problemer, hvis bare tæerne ikke presses sammen,« siger Jens V. Bruun.

Tina Christensen fra Danske Fodterapeuter vil ikke gå så langt som til at sige, at de høje hæle er uskadelige. Hun mener, at den øgede vægt på forfoden, som hæle giver, belaster fødderne. Men eksperterne er alligevel enige om, at langt de fleste fodskader skyldes smalt skotøj.

»Alt for mange sko – med eller uden høje hæle – er alt for smalle,« siger Tina Christensen.

Tæerne klemmes

»Hvis tæerne kan ligge pænt ligefrem uden at bukke ind over hinanden, har de det godt. Men i det øjeblik tæerne klemmes sammen, opstår problemerne,« forklarer Jens V. Bruun, der opfordrer til, at man tager venstre skos sål og lægger op mod højre fodsål. Er der ikke 2-3 millimeter fri sål rundt om foden, er den for smal.

»Jeg er helt med på, at man især i de unge år gerne vil være smart med smalt fodtøj. Hvis bare man fandt sig lidt bredere sko, når man er oppe i 30erne og har fundet sin partner. Mange af de her skader bedres, når man begynder at gå i bredere sko,« lover Jens V. Bruun.

I virkeligheden er årsagen til danskernes dårlige fødder, at vi ved for lidt om, hvad de kan tåle.

»Vi er opdraget til at børste tænder hver dag, men ikke til at tage os af vores fødder. Det er moden, der får lov at bestemme. Fødder er bare noget, vi går på,« siger Tina Christensen.

Men det kan have konsekvenser for resten af kroppen, hvis vi ikke tager fødderne alvorligt. Undersøgelser fra bl.a. Gigtforeningen viser, at langt de fleste mennesker på et tidspunkt får smerter i bevægeapparatet.

»De færreste ved, at mange smerter i knæ eller hofter stammer fra fødderne. Det behøver ikke at være fødderne, der brokker sig først. Det kan være knæ eller hofter, der brokker sig over en forkert fodstilling,« siger Tina Christensen.

Forklaringen er, at ligtorne, knyster og hammertæer kan genere, så man ubevidst ændrer sin gang og dermed belaster længere oppe i kroppen.

Når fødderne mange gange ikke brokker sig, før der er opstået alvorlige problemer i dem eller andre dele af kroppen, skyldes det, at fodens 26 knogler er enormt gode til at squeeze sig sammen. Fødder retter langt hen ad vejen bare ind. Måske summer din lilletå, fordi der bliver lukket af for blodtilførslen i en for smal sko. Men på et tidspunkt holder symptomerne op, fordi du dybest set har bedøvet området, forklarer Tina Christensen:

»Fødder tilpasser sig, uanset hvilken garage du vælger til dem. Men det er klart, at du kan ikke køre en Mercedes ind i en Mascot-garage uden at køre sidespejlet af. På et tidspunkt kan fødderne, knæene eller hofterne ikke holde til det mere,« konstaterer hun.

GUIDE: Vælg de perfekte sko

  1. Vælg brede sko. Tag sålen ud og stil dig på den. Rager foden ud over sålen, er skoen for kort eller smal. Eller stil dig på et stykke papir, og tegn omridset af din fod. Læg den ned i din sko. Der, hvor den krøller, er skoen for smal.
  2. Gå efter høje skosnuder. Når du går, bevæger du tæerne mere, end du tror. Er skosnuderne for lave, risikerer du, at skoen trykker på tåneglene og generer dig.
  3. Sørg for at skoene er så lange, at dine tæer ikke støder imod kanten, når du går. Skoen skal være omkring syv millimeter længere end din fod.
  4. Fodtøj skal passe med det samme – ikke gås til.
  5. Skift fodtøj til arbejde, fest og fritid.
  6. Almindelige hverdagssko skal være fleksible i sålen, så skoen følger din fod og tillader dig at gå naturligt.
  7. Køb en stødabsorberende sål, der afbøder de mange stød, der forplanter sig i kroppen, når hælen lander hårdt på underlaget.
  8. Gå efter naturmaterialer som læder, skind og bomuld. Vælg sko af åndbare materialer, så fødderne får luft. Det forebygger svedige fødder og svamp.
  9. Vælg sko, der kan reguleres med enten snører eller velcro. Dine fødder hæver i løbet af dagen. Køb sko, når fødderne er hævede.
  10. Vælg sko med fast hælkappe, der holder foden på plads, så den ikke skrider ud og ødelægger din gang.
  11. Jo lavere hælhøjde – des mere naturlig gang får du.
  12. Benyt sko med en lille åbning, der sidder godt fast på foden.

Kilde: Altomfoden.dk og ’Fødder & Fodterapeuter’ udgivet af Danske Fodterapeuter.

Foto: Kathrine Glargaard Andersen
Vis mere

Når foden bliver syg: De syv mest almindelige fodlidelser, som du bør undgå

Hammertæer

  • Problem: Tåens mellemled bøjes, så leddet peger op mod skoens overlæder, mens spidsen af tåen peger ned mod sålen. Hyppigt er årsagen for smalle sko.
  • Løsning: Lettere tilfælde kan behandles med øvelser, hvor man strækker tæerne. Eller med indlæg i skoen. I svære tilfælde kan operation være nødvendigt. Skift skoen ud med en bredere og længere, hvis du er ved at udvikle hammertå.

Forfodsfald

  • Problem: Sker, når tæerne presses sammen, så en eller flere tæer lægger sig ind over de andre tæer. Forårsager at trædepuden, som skal beskytte knoglerne, trædes væk, så knoglerne presses ned mod underlaget. Det giver smerter, når man går på foden, men ikke når foden løftes. Rammer flest kvinder og opstår som regel i 50-års-alderen. Igen er smalle sko som regel årsagen.
  • Løsning: Behandlingen er øvelser, indlæg (kaldet sommerfugleindlæg) eller operation.

Hælspore

  • Problem: En betændelsesreaktion, der skyldes en overbelastning af trædepuden under hælbenet. Giver kraftige smerter, når man begynder at gå. Derefter kommer en periode med lettelse, og så bliver smerterne værre igen. Hælspore kan ramme tilfældigt, men rammer især overvægtige og folk med høj svang.
  • Løsning: Et særligt indlæg (kaldet aflastningsindlæg) hjælper med det samme. Man skal gå med det i to til fire måneder.

Knyster

  • Problem: Opstår, når storetåen bliver skæv og drejer mod de andre tæer. Der dannes en knyst, som er en fast, væskefyldt frembuling på storetåens grundled. Knysten kan blive betændt og meget smertefuld. Skyldes som regel for smalle sko.
  • Løsning: En natskinne kan tidligt i forløbet trække storetåen væk fra de andre tæer. Ellers kan operation være eneste behandling.

Nedgroede negle

  • Problem: Neglens side trykkes ned i huden, så den bliver rød og hævet af betændelse og gør ondt. Årsagerne kan være sko, der trykker på tæerne, så neglene gror nedad, eller forkert klipning af neglene.
  • Løsning: Behandles med neglebøjle, der retter neglen op.

Hård hud og ligtorne

  • Problem: Opstår ved for stort tryk på huden. Huden reagerer ved at producere et ekstra tykt lag. Når den hårde hud som en kegle trykkes ind i huden ved gang eller trykkende sko, kan der dannes en ligtorn.
  • Løsning: Fodterapeuter kan fjerne hård hud og ligtorne, men skoene skal skiftes ud, hvis man vil af med problemet.

Platfod

  • Problem: Fodens svangbue er delvist væk, så forfoden drejer udad, og ydersiden af foden stikker længere ud end anklens ydre knyst. Det giver smerter, især efter længerevarende og stillestående arbejde. Skyldes ofte arvelighed. Er farligt, fordi mange udvikler slidgigt i fødderne i løbet af 40-60 år, og så gør hvert skridt ondt.
  • Løsning: Kan behandles med indlæg, men det bør gøres fra barnsben.

Kilde: Jens V. Bruun, speciallæge i ortopædisk kirurgi.

GUIDE: Sådan får du sunde fødder

  • Skyl fødderne dagligt
    Lunkent vand er bedst, og det er tilstrækkeligt at skylle dem i brusebadet. Du behøver ikke at bruge sæbe, der udtørrer huden.
  • Tør fødderne grundigt
    Fødder skal tørres grundigt, når de har været våde, især mellem tæerne. Det forebygger hudsvamp, som trives i varme, fugtige og mørke omgivelser.
  • Klip neglene lige over
    Negle skal altid klippes lige over. Klipper du dem ned i siden, risikerer du  at få nedgroede negle, som kan danne betændelse og kræver professionel hjælp hos en fodterapeut.
  • Brug fodcreme
    Smør fødderne med creme – hver dag. Cremen holder huden smidig og forebygger hård hud og revner. Undgå dog creme mellem tæerne.
  • Fjern hård hud og ligtorne
    Hård hud og ligtorne er tegn på, at dine fødder belastes forkert. Kig på, om dit fodtøj er godt nok. Søg evt. hjælp hos en fodterapeut til at få fjernet hård hud og ligtorne.
  • Motionér fødderne dagligt
    Dine fødder har rigtig godt af at bevæge sig hver dag. Det styrker fodens muskler og bevægelighed. Du kan f.eks. krumme og sprede dine bare tæer og vippe op og ned.
  • Skift strømper hver dag
    Skift til rene strømper hver dag. Sørg for at strømperne er svedtransporterende og ikke strammer. Og er lavet af naturlige materialer som f.eks. bomuld. Nylon forhindrer huden i at ånde.
  • Tjek størrelsen på dine sko
    Tjek dine sko ved at tage sålen ud og stille dig oven på den. Stikker dine fødder ud over sålen, er skoene for små.
  • Overvej indlæg
    Hvis dine fødder har fejlstillinger, kan du gå på en uhensigtsmæssig måde. Det kan give smerter helt op i ryggen. Indlæg kan kompensere for fejlstillinger og give en bedre gang. Indlæg bør fremstilles til dig personligt på baggrund af en gang- og fodanalyse.
  • Skift fodtøj
    Dine fødder har det bedst i fodtøj, der passer til det, du er i gang med. Derfor skal du vælge forskelligt fodtøj alt efter, om du skal på arbejde, til fest, dyrke sport eller slappe af.

Kilde: Altomfoden.dk