Med en lille indopereret chip og en fjernkontrol kan du slippe for de invaliderende hovedsmerter. Se her hvordan og få gode råd til at forebygge migræne. Find også ud af, hvad der kan trigge et migræne-anfald.

27.000 kr brugte Mogens Kirkelund sidste år på medicin, der skulle dulme hans uudholdelige og nærmest invaliderende migræne-smerter. Men den store medicin-regning er nu nærmest forsvundet. En lille og skånsom operation - en stor medicinsk landvinding - gør det muligt for ham at stoppe de voldsomme hovedpine-anfald i opløbet - med et enkelt klik på en lille, smart fjernbetjening.

Opret abonnement på BT PLUS og læs hele artiklen om Mogens Kirkelunds operation. Du får også en guide til forebyggelse og viden om triggere. Husk ... 1. måned er gratis.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.



Kirurger på Rigshospitalet er førende med det nye indgreb, som medfører, at patienten selv kan fjerne smerterne i opløbet.

- Det er fantastisk, jeg har fået et helt nyt liv. Jeg lever nu stort set uden smerter. Mine smerter var uudholdelige. Når jeg fik anfald, var det som at få stukket en kniv i øjet og få drejet den rundt. Det var som at have hovedpine, tandpine og ørepine på samme tid, siger han.

Sygemeldt i 24 uger

Ingen medicin kunne holde de voldsomme migræne-smerter nede hos den 63-årige sygeplejerske fra Taastrup.

- Smerterne kom i perioder. Da det stod værst til, var jeg sygemeldt i 24 uger med op til fem daglige anfald. Så det er klart, at den nye lille operation har revolutioneret mit liv. Jeg nærmest bobler af energi nu, kan være social, dyrke interesser osv., siger Mogens Kirkelund, som for 15 år siden fik konstateret en afart af migræne, såkaldt Hortons hovedpine.

Ved den nye behandling, såkaldt SPG-stimulation, påvirkes et nervebundt bag overkæben under øjet. Nerverne her spiller en central rolle for migrænens opståen. En lille chip opereres ind i kæben - forbundet til elektroder, der igen har forbindelse til bundtet af nerver. Når personen mærker et begyndende anfald, holder han en fjernbetjening op til kinden. Herved aktiveres chippen, og elektriske signaler går ind og blokerer for smerterne.

Selvmords-hovedpine

- Vi har længe savnet et behandlings-alternativ til de her patienter. Hortons hovedpine, som vi hidtil mest har anvendt metoden til behandling af, er forbundet med sindssygt svære smerter. De ramte kan ingenting, sover ikke om natten, er ofte desperate. Nogle har ligefrem lyst til at hoppe ud foran toget, og vi betegner det også som ’selvmords-hovedpine’. To tredjedele oplever en klar forbedring efter indgrebet, så det ser virkelig lovende ud, siger overlæge Rigmor Højland Jenssen, Dansk Hovedpinecenter, Glostrup Hospital. Det er overlægen og hendes kolleger, der udvælger de patienter, som skal have tilbudt den nye, revolutionerende behandling på Rigshospitalet. Foreløbig har mere end 60 patienter fået indsat chip og elektroder her. Den ledende kirurg, overlæge Jørgen Rostgaard rejser lige nu verden tynd for at sætte kolleger ind i metoden.

Vigtig erfaring

- Indgrebet er i sig selv ikke så kompliceret, men menneskets anatomi varierer, og da vi skal ind og stimulere et bestemt nervebundt, er det vigtigt, at chippens elektroder bliver placeret helt korrekt - og her tæller den erfaring, vi har opbygget ved at være med fra begyndelsen, siger kæbekirurg Jørgen Rostgaard.

Gennemsnitsalderen på de opererede er 49 år, og de fleste er mænd.

Behandlingen har ifølge lægerne kun forbigående bivirkninger på linje med at få fjernet en visdomstand.

For samtlige patienter betyder det, at de kan spare meget store beløb til medicin, der ofte enten ikke virker eller har yderst begrænset virkning på hovedsmerterne.