Du behøver ikke altid smide pølser og kød med fedtkant på grillen – også grøntsager og fisk har masser af smag efter en tur på grillen. Samtidig gavner det dit hjerte.

Et koldt glas hvidvin, en rød bøf, et par pølser og en kold kartoffelsalat med hvidløgsflute. Opskriften på en sommer-grillaften er ikke altid lige sundt for dit hjerte, og du kan hurtigt komme til at udsætte det for for meget fedt, overspisning og alkohol.

Du behøver dog ikke at fortvivle eller føle, at det er hysterisk at gå grillsæsonen i møde på en lidt sundere måde. For faktisk er det kun små justeringer, der skal til, lover Hjerteforeningen.

LOG IND PÅ BT PLUS og få gode råd til, hvordan du griller mad, dit hjerte vil elske dig for - i PLUS får du også adgang til BTs Madskole og alle sommerens daglige grillopskrifter. God fornøjelse!


Du behøver ikke altid smide pølser og kød med fedtkant på grillen – også grøntsager og fisk har masser af smag efter en tur på grillen. Samtidig gavner det dit hjerte.

Et koldt glas hvidvin, en rød bøf, et par pølser og en kold kartoffelsalat med hvidløgsflute. Opskriften på en sommer-grillaften er ikke altid lige sundt for dit hjerte, og du kan hurtigt komme til at udsætte det for for meget fedt, overspisning og alkohol.

Du behøver dog ikke at fortvivle eller føle, at det er hysterisk at gå grillsæsonen i møde på en lidt sundere måde. For faktisk er det kun små justeringer, der skal til, lover Hjerteforeningen:

»Det behøver jo ikke være et stort afsavn, mere små ændringer som f.eks. at fjerne fedtkanten og i stedet bruge nogle krydderurter og noget hvidløg, så det smager. På den måde halverer man næsten sit fedtindtag. På samme måde kan man erstatte brødet med fuldkorn, uden at man kan mærke den store forskel,« siger sundhedskonsulent ved Hjerteforeningens Forebyggelsesafdeling Natasha Selberg, der desuden råder til, at man også prøver at lægge fisk og grøntsager på grillen:

Grill ikke hver dag

»Ofte spiser og drikker folk jo mere, end de plejer, fordi de sidder samlet omkring bordet i længere tid. Dermed indtager man typisk flere kalorier, end hvad godt er, og gør man det dagligt hen over sommeren, kan det gå ud over ens hjertesundhed,« siger konsulenten.

Men er det ikke ligesom at holde julefrokost uden snaps og sild?

»Nej, men man skal sørge for at variere sit fødevareindtag og ikke grille hver dag. Det kan blive svært at vænne sig af med, når sommeren så slutter,« siger Natasha Selberg.

Syv sunde råd til grillen

Mindre snask

Godt kød behøver ikke marinade, hvis det krydres ordentligt, evt. med nogle friske krydderurter. Du kan også vælge at lave din egen marinade, baseret på vegetabilske olier, eddike, citronsaft og krydderurter, løg og chili eller hvidløg. På den måde undgår du det høje indhold af fedt og sukker, som færdiglavede marinader ofte indeholder.

Foto: Bochkarev Photography
Vis mere

Skær fedtet fra

Vælg fedtfattige kødudskæringer af god kvalitet, skær fedtkanter fra, og lad være med at omsvøbe pølser og kød i bacon. På den måde undgår du et for højt indtag af den type fedt, der kan være skadeligt for din hjertesundhed.

På med fisken

Fisk er sundt, og især de fede fisk som f.eks. laks er godt for hjertet pga. det høje indhold af sunde fedtstoffer.

Foto: Photographer: George Dolgikh
Vis mere

Grønt på grillen

Det behøver ikke kun være kød, du smider på grillen – grøntsager kan også grilles. De grove grøntsager skal bare have 5-10 min på grillen, så er de spiseklare. Du kan også overveje at droppe kartoffelsalaten til fordel for kartofler i lidt sølvpapir med olie og krydderurter, så du sparer fedt og kalorier.

Foto: OlgaKriger
Vis mere

En mundfuld groft

I stedet for det færdigkøbte hvidløgsbrød, som ofte er meget kalorierigt, bør du i stedet købe flute med fuldkorn. Du kan evt. tage et frisk fed hvidløg og køre det hen over brødet med en lille smule olivenolie. Fuldkorn beskytter mod hjerte-kar-sygdom og kræft.

Undgå ’tygge-hygge’

Brug en mindre tallerken og tag evt. kun én gang. Det gør, at du ikke får flere kalorier, end du egentlig har brug for.

En lille skål

Selvom et koldt glas hvidvin eller en øl til grillpølser er noget af det bedste i sommervarmen, bør du stadig holde dig til de anbefalede grænser for alkohol. Det vil sige 7 genstande for kvinder og 14 for mænd om ugen. Det sikrer god hjertesundhed.

Kilde: Hjerteforeningen