Åh nej! Det er blevet sagt så mange gange før, men nu lader det til, at der kan være hold i dét, som mange har sagt i flere år: Det er skadeligt at spille computerspil.

Det viser et studie fra Université de Montréal og McGill University, hvor forskere i molekylærpsykiatri mener at have fundet en sammenhæng mellem first-person shooter-spil og mængden af grå substans i hjernens hippocampus.

Hippocampus er en del af det limbiske system og styrer blandt andet vores orienteringsevne og hukommelse. Hippocampus spiller også en stor rolle i udviklingen af alzheimers. Bliver mængden af grå substans større eller mindre, vil det påvirke orienteringsevnen og hukommelsen. Det mener de to forskere bag projektet, Gregory West og Veronique Bohbot.

De rekrutterede en række unge mennesker mellem 18 og 30 år. Ingen af de unge var såkaldte ‘gamere’. I fire år blev forsøgspersonerne udsat for forskellige tests i to forskellige grupper.

Den ene gruppe skulle bruge den spatiale (rummelige) hukommelse til at navigere. Den anden gruppe skulle derimod bruge halekernen, der blandt andet styrer motorik og vaner.

Det gav et overraskende resultat, der viste, at 85% af de forsøgspersoner, der spillede computer i mere end seks timer om ugen, havde en øget aktivitet i halekernen og mindre grå substans.

Det betyder med andre ord, at de blev dårligere til at huske rum og begyndte at bero mere på vaner og kørte på autopilot.

I et interview forklarede Gregory West, at mennesker med en reduceret mængde grå substans i hjernen har større risiko for at få post-traumatisk stress og depression, når de er unge. Når de bliver ældre øges risikoen for at få alzmeimers. Jo mere du spiller, desto større skade kan du tage.

Og der er en helt bestemt type spil, der skader mest: First person shooters som for eksempel Battlefield, Call of Duty og Counter Strike.

Her er spilleren nødt til at lære de gode sniper-spots og så videre udenad. Målet er nemlig ofte at nå til de punkter så hurtigt som muligt, så man kan besejre fjenden. På den måde bliver man mere afhængig af den indbyggede autopilot, og det kan ifølge dette studie være skadeligt.

Men der er altid et 'men'.

Hvis man derimod spiller platformspil, som for eksempel Super Mario Odyssey, vil mængden af grå substans ikke falde på samme måde. Faktisk viste studiet, at de forsøgspersoner, der spillede begge slags spil, havde en vækst i hippocampus. Det tyder altså på, at platformspil kan rette op på skader i hjernen.

Så hovedkonklusionen i denne artikel må være denne: Hvis du spiller rigtig meget Counter Strike (eller lignende), så skal du bare spille noget Super Mario for at rette op på de skader, du pådrager dig selv.

Til sidst er det vigtigt at nævne, at dette blot er baseret på en enkelt undersøgelse. Om et halvt år er der måske en undersøgelse, der viser noget helt andet. Men indtil videre: Game on!