Slå lige bremsen i: I årevis har vi hørt, at det er sundt at tabe sig, hvis man er overvægtig. Men i virkeligheden tyder forskning på, at det kan være usundt – måske endda dødeligt – at slanke sig.

Tykke mennesker lever længere, får et lykkeligere liv og bliver generelt sundere, hvis de dropper slankekuren og stopper med at lytte til myndighedernes anbefalinger om, at de bør tabe sig, lyder det fra flere og flere forskere både i Danmark og i udlandet. Der er ganske enkelt ingen beviser for, at vægttab fører til øget sundhed, lyder det.

- Forskning viser tvært imod, at slankekure er usunde, at vægttab fører til øget dødelighed, og at det er skadeligt konstant at fokusere på sin vægt og den mad, man spiser, skriver den amerikanske ernæringsprofessor Linda Bacon fra University of California i en mail til Videnskab.dk.

Læs også hos Videnskab.dk: Ny rapport: Slankekuren slår ihjel

- Alligevel bliver myndighederne, fedmeforskere og ikke mindst slankeindustrien ved med at fortælle overvægtige, at de bør tabe sig. Vi har alvorligt brug for et paradigmeskifte, fortsætter Linda Bacon, som har skrevet en række videnskabelige artikler om emnet.

Hendes budskab er, at man godt kan være sund, selv om man er overvægtig, og det har stigende opbakning blandt amerikanske forskere. I Danmark er der også forskere, som mener, at de seneste årtiers antagelse om, at alle mennesker har bedst af at nå normalvægten, kan skade mere, end den gavner.

Læs også hos Videnskab.dk: Motion gør dig mere sund end et vægttab

- Der eksisterer en blindhed hos mange fedmeforskere, som formidles videre til lægerne, myndighederne og befolkningen: Man holder fast i, at overvægtige bør tabe sig, men i virkeligheden har man ikke nogen overbevisende videnskabelig dokumentation for, at det er sundt, siger læge Rasmus Køster-Rasmussen, der er i gang med et forskningsprojekt om kost, metabolisme og fedme på Københavns Universitets Forskningsenhed for Almen Praksis.

- Til gengæld ved man med sikkerhed, at det er utrolig svært at tabe sig og derefter vedligeholde vægttabet, fortsætter han.

Læs også hos Videnskab.dk: Vægttab uden træning – en realitet i nær fremtid?

Forskning tyder på, at det kan være usundt på den måde at svinge i vægt, men der er ikke entydige beviser på, hvordan yoyo-vægt påvirker kroppen, siger Rasmus Køster-Rasmussen.

For et par år siden lavede Rasmus Køster-Rasmussen sammen med to danske kolleger en gennemgang af den forskning, der findes om overvægtiges levetid. Konklusionen var, at raske overvægtige, der taber sig, har 11 procent højere risiko for at dø i tiden efter vægttabet sammenlignet med overvægtige, der holder vægten. For nyligt blev resultatet bakket op af en rapport fra Vidensråd for forebyggelse.

Den konkluderede, at der er 15 procent højere dødelighed blandt overvægtige (BMI 25-30), som taber sig, sammenlignet med dem, der holder vægten.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Så mange kalorier forbrænder du ved sex

Vægttab hos gravide hæmmer barnets hjerne

Tarmbakterier elsker chokolade – og gavner hjertet