Din skønhedssøvn gør dig ikke bare skøn – den hjælper dig også med at huske alt det kloge, du har lært, fortæller forskere.

Der kan være en hård dag i vente, hvis du ikke har sovet ordentligt om natten.

Men dårlig søvn betyder ikke kun træthed den følgende dag. Hvis den dybe søvn bliver afbrudt, kan det nemlig også gå ud over din hjernes indlæringsevne.

Det skriver medicalnewstoday.com ifølge Videnskab.dk.

Et schweizisk forskerhold har i et nyt studie kigget på hjernens evne til at ændre og tilpasse sig i forhold til stimuleringer fra miljøet, også kaldet ’neuroplasticitet’, samt hvordan denne evne påvirkes af dyb søvn.

Læs mere på Videnskab.dk: Alkohol giver søvnforstyrrelser

I studiet indgik seks kvinder og syv mænd, som blev bedt om at udføre motoriske opgaver efter nætter med uforstyrret søvn og på nætter, hvor deres dybe søvnfase var blevet forstyrret.

Den dybe søvnfase er vigtig for hukommelsesdannelse og -bearbejdning samt for at lade hjernen komme sig ovenpå en dag fuld af aktivitet.

Opgaverne indeholdte en række fingerbevægelser, og forskerne var i stand til at finde frem til præcis det hjerneområde, der var ansvarlig for at lære bevægelsen.

Forskerne kiggede i den motoriske cortex, som er den del af hjernen, der er ansvarlig for at udvikle og kontrollere motoriske evner.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere: Fede oste er ikke usunde

Ved at måle på hjernens elektriske aktivitet, kunne forskerne følge deltagernes hjerneaktivitet i to nætter.

Den første nat, efter den første bevægelsesøvelse, fik deltagerne lov at sove uden forstyrrelser.

Den anden nat afbrød forskerne dog deltagernes dybe søvn, uden at deltagerne vidste det. Det gjorde de gennem akustisk stimulation af det område i den motoriske cortex, som var forbundet med fingerbevægelserne.

På den første dag kunne deltagerne fint udføre og lære opgaverne i begyndelsen af dagen, men efterhånden som dagen skred frem, lavede de flere og flere fejl.

Læs mere på Videnskab.dk: Bevidste drømmere er bedre til at løse problemer

Efter en god nats søvn kunne de igen lave opgaverne på samme niveau, som ved begyndelsen på den første dag. Men dagen efter den forstyrrede søvn fik deltagerne svært ved at lære øvelserne.

Indlæringen var nu på samme niveau, som den havde været om aftenen på eksperimentets første dag.

»I den stærkt påvirkede del af hjernen var læringseffektiviteten mættet, og den kunne ikke længere ændres, hvilket forhindrede indlæringen af nye motoriske færdigheder,« siger Nicole Wenderoth, der professor i sundhedsvidenskab, samt medforfatter på studiet, i en pressemeddelelse fra University of Zurich ifølge Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Er Jordens magnetiske poler ved at bytte plads igen?

I et kontrolforsøg med samme opgaver manipulerede forskerne en anden region i hjernen hos deltagerne, mens de sov, og her var der ingen effekt i indlæringsevnen.

»Mange sygdomme manifesterer sig under søvnen, som eksempelvis epilepsi. Ved hjælp af den nye metode håber vi at kunne manipulere de specifikke hjerneområder, der er forbundet med sygdommen,« siger professor og medforfatter til studiet Reto Huber fra University Children’s Hospital Zurich i pressemeddelelsen, skriver Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk

B-vitamin hjælper på skizofreni-symptomer

Robot-exoskelet kan forhindre dig i at falde