Nyt dansk studie afslører, at fed ost ikke har en dårligere effekt på helbredet end mager ost. Fed ost kan derfor sagtens indgå i en sund kost, konkluderer forskerne bag studiet.

Vi har længe fået at vide, at fede oste er noget, vi bør holde os fra, og Fødevarestyrelsen anbefaler, at man vælger oste med højst 17 procent fedt.

Men resultatet af et nyt dansk studie tyder ifølge Videnskab.dk på, at det faktisk ikke gør nogen forskel for helbredet, om man smider mager eller fed ost i indkøbskurven.

Det får forskerne bag studiet til at konkludere, at fed ost godt kan indgå som en del af en sund kost.

»Det her er første gang, man sammenligner fuldfed ost med fedtfattig ost, og derfor er resultatet ret spændende, men det overrasker mig faktisk ikke, at der ingen forskel er,« siger studiets hovedforfatter Farinaz Raziani, der er ph.d.-studerende ved Københavns Universitets Institut for Idræt og Ernæring.

Læs mere hos Videnskab.dk: Fedt fra ost er sundere end smør

Ost påvirker ikke kolesteroltallet

Farinaz Razianis manglende overraskelse kommer sig af, at det ikke er første gang, at ost viser sig at opføre sig anderledes end andre fødevarer, der indeholder mættede fedtsyrer.

Mættet fedt er den slags fedt, der findes i for eksempel mejeriprodukter som smør og ost. For meget af den mættede fedt kan give højt kolesteroltal og føre til livsstilssygdomme.

Flere studier har for eksempel vist, at ost har en neutral effekt på kolesteroltallet, mens smør har en negativ effekt.

Læs mere hos Videnskab.dk: Forskere: Det gode kolesterol er slet ikke godt

Men nu er det altså første gang, at man har sammenlignet oste med forskelligt fedtindhold for at finde ud af, hvordan de påvirker kolesteroltallet og andre indikatorer som eksempelvis kropsvægt, fedtmængde, insulinresistens og blodtryk.

Forsøget foregik ved, at én gruppe forsøgspersoner fik besked på at spise en stor mængde mager ost hver dag i 12 uger, mens en anden gruppe fik besked på at spise en tilsvarende mængde fed ost i den samme periode.

Ved forsøgets afslutning viste det sig, at der ikke var nogen forskel på, hvordan fed og mager ost påvirkede deltagernes helbred.

Du kan læse mere om, hvilke oste deltagerne spiste i de 12 uger, forsøget varede.

Calcium kan være forklaringen

»Der er noget med ost, som gør, at det ikke er så skidt for kroppen, som man ellers kunne tro,« siger Farinaz Raziani.

Og der findes en teori om, hvad det skyldes.

Meget peger på, at det er det høje calciumindhold i ost, der gør forskellen. Studier indikerer nemlig, at et øget calciumindtag medfører en øget udskillelse af fedt i afføringen.

»Teorien er, at det høje calciumindhold i ost kan påvirke i hvor høj grad det mættede fedt bliver optaget, da calcium kan binde sig til de langkædede mættede fedtsyrer i tarmene og delvis forhindre fedtsyrernes optagelse i kroppen. Derfor vil effekten af det mættede fedt på kolesteroltallet være mindre,« forklarer Farinaz Raziani, der dog understreger, at det endnu blot er et bud på en forklaring på ostens særlige opførsel.

Andre artikler hos Videnskab.dk

Holder ost hjertekarsygdomme væk?

Hvor ofte havde vi sex med neandertalerne?

Her er hemmeligheden bag det gode sexliv