Patienter, der tager store mængder kalktilskud for at forebygge knogleskørhed, kan have øget risiko for at udvikle åreforkalkning og hjerteproblemer.

Sådan lyder advarslen fra forskere fra John Hopkins University School of Medicine i Baltimore, Maryland, som har analyseret 10 års tests af flere end 2.700 forsøgspersoner. Det skriver sciencedaily.com ifølge Videnskab.dk.

Forskerne understreger, at deres resultater ikke dokumenterer en direkte årsagssammenhæng. Men deres studie, udgivet i Journal of the American Heart Association, skriver sig ind i en voksende bekymring omkring de mulige bivirkninger ved kalktilskud. De anbefaler derfor, at man ikke tager kalktilskud uden først at have talt med en læge.

»Mange tror fejlagtigt, at mere altid er bedre, når det kommer til vitamin- og mineraltilskud. Men vores studie føjer til bevismængden, der tyder på, at for meget calcium i form af tilskud kan skade hjertet og det vaskulære system,« siger adjunkt ved universitetet Erin Michos ifølge sciencedaily.com.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Sundhedsstyrelsens kalk-anbefalinger kan være skadelige

Tidligere forskning har indikeret, at overskydende kalk fra tilskud ikke udskilles fra kroppen, men i stedet ophobes i blødt væv, ligesom risikoen for åreforkalkning og dermed slagtilfælde og blodpropper i hjertet bliver højere med alderen.

For at blive klogere så forskerne nærmere på dataene fra et langvarigt forskningsprojekt, hvorfra man udvalgte 2.742 personer, der havde besvaret en række spørgsmål om deres kost og gennemgået to CT-skanninger med 10 års mellemrum. De udvalgte forsøgspersoner var mellem 45 og 84 år gamle.

Ved hjælp af spørgsmålene kunne forskerne anslå, hvor meget kalk forsøgspersonerne indtog gennem kost og tilskud, mens CT-skanningerne gav dem mulighed for at sammenligne graden af forkalkning i kranspulsårerne.

Læs også hos Videnskab.dk: For meget D-vitamin er en dræber

Forskerne delte forsøgspersonerne op i fem grupper baseret på deres totale kalkindtag og kom frem til, at dem med det højeste indtag (over 1.400 milligram om dagen) havde 27 procent lavere risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme end dem, der indtog mindst kalk (under 400 milligram om dagen).

Anderledes så det imidlertid ud, når forskerne sondrede mellem dem, der fik deres kalk gennem kosten, og dem der fik det gennem tilskud. De 46 procent, der tog kalktilskud, havde således 22 procent højere risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

»På denne baggrund kan vi fortælle vores patienter, at der ikke lader til at være nogen risici forbundet med at indtage en kalkrig kost, og at det endda kan være godt for hjertet. Men patienter bør ikke tage kalktilskud uden først at have konsulteret deres læge for at få udmålt en passende dosis, hvis de da overhovedet hat brug for tilskuddene,« siger Erik Michos.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvad er mest usundt: stoffer, alkohol eller cigaretter?

Er sex-orgasmer sundere end onani?

Trods kritik: Sundhedsstyrelsen ændrer ikke anbefaling af kalktilskud