Nu kan du forsikre dine tænder mod andet end tandskader, som den traditionelle ulykkesforsikring har dækket. Men tænk dig om og regn på det, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk.

Kroner. Broer. Fyldninger. Listen af tand-behandlinger er lang – og som regel en dyr affære. Men med en ny type forsikring lover forsikringsselskabet Tryg, at udgifterne til tandlægeregninger automatisk vil blive mindre.

Dermed kaster forsikringsgiganten sig ind i et tilsyneladende lukrativt marked, hvor der hvert år omsættes milliarder af kroner.

Den nye forsikring dækker alt fra paradentose til rodbehandling, når først man har betalt.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om den nye forsikring, som kan passe på dine tænder og økonomi. Her har vi stillet de forskellige forsikringer op i mod hinanden, og set på hvilke løsninger, der kan betale sig. Desuden får du en masse gode råd om dine tænder og mundhygiejne med på vejen...

Det får du:

  • Artikel om tænder: Ny forsikring til dine bisser
  • Oversigt: Det skal du husker, inden du tegner forsikring
  • Fakta: Det koster en tand forsikring hos Tryg
  • Fakta: Det koster en tandforsikring hos Dansk Tandforsikring
  • GUIDE: Gode råd til at forebygge tandsygdomme

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Nu kan du forsikre dine tænder mod andet end tandskader, som den traditionelle ulykkesforsikring har dækket. Men tænk dig om og regn på det, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk.

Kroner. Broer. Fyldninger. Listen af tand-behandlinger er lang – og som regel en dyr affære. Men med en ny type forsikring lover forsikringsselskabet Tryg, at udgifterne til tandlægeregninger automatisk vil blive mindre.

Dermed kaster forsikringsgiganten sig ind i et tilsyneladende lukrativt marked, hvor der hvert år omsættes milliarder af kroner.

Den nye Tryg-forsikring dækker alt fra paradentose til rodbehandling, når først man har betalt de 545 kroner, som forsikringen koster om året.

Direktør for pris- og produktudvikling hos Tryg Sune Bille Larsen er yderst begejstret for sit nye produkt, som han kalder en god investering:

»Udgifter til tandbehandling kan meget hurtigt løbe op i flere tusinde kroner årligt. Samtidig ved man jo aldrig, hvor mange penge man kommer til at bruge i løbet af hele sit liv, nogle risikerer at bruge flere hundrede tusinde kroner. Man ved aldrig, hvem der er uheldig, og derfor kan en forsikring være med til at give noget økonomisk tryghed,« siger Sune Bille Larsen.

Alene på markedet i seks år

Markedet for tandforsikringer har eksisteret siden 2010, hvor virksomheden Dansk Tandforsikring har været den eneste udbyder på markedet. De har solgt omkring 6.500 forsikringer, men selskabet oplever generelt en stigende efterspørgsel på produktet.

Alene det seneste år er salget steget med 100 pct. Det er også af den grund, at Tryg har valgt at satse på den nye type forsikring, der er udviklet i samarbejde med netop Dansk Tandforsikring.

Forskellige målgrupper

De to selskabers produkter adskiller sig på en række punkter. F.eks. har Trygs forsikring en selvrisiko på 1.500 kr., hvorefter man får 100 pct. i tilskud, mens Dansk Tandforsikring dækker mellem 50 og 80 pct. af regningen, afhængig af hvilken type forsikring man vælger.

»Trygs forsikring er mere henvendt til dem, der ønsker dækning af de større tandlægeregninger, hvorimod man skal vælge vores, hvis man også vil have dækket de mindre regninger, f.eks. en årlig tandrens,« siger administrerende direktør i Dansk Tandforsikring Denis Lewinsky.

Absolut ikke for alle

Forbrugerrådet Tænk gør opmærksom på, at det langtfra vil være alle, der vil have fordel af en sådan type forsikring:

»Der er mange forbrugere, der kun går til tandlæge én gang om året til et almindeligt tandeftersyn, og i øvrigt ikke har det store behov for at gå til tandlæge. Og så er det mange penge at betale hver måned til en forsikring. Men hvis man har haft mange problemer med tænderne, må man jo overveje, om man har et behov. Man skal blot være opmærksom på, at der bliver taget en del forbehold i forsikringsbetingelserne, som f.eks. at forsikringen ikke dækker tidligere sygdom eller områder med skader i tænderne,« siger jurist i Forbrugerrådet Tænk Lea Markersen.

Hun mener ikke, forsikringen er en ’must-have’-forsikring ligesom f.eks. indboforsikringen.

»Behovet kan jo være meget individuelt, og i en række tilfælde kan man få tilskud fra Danmark, hvis man er medlem. Derudover kan man også få dækning fra en eventuel ulykkesforsikring, hvis tandskaden opstår ved en ulykke. Men hvis man oplever mange problemer med sine tænder, og man er typen, der godt kan lide at have en sikkerhed, giver det sikkert god mening, så længe man bare er opmærksom på forsikringens forbehold,« siger hun.

Denis Lewinsky, administrerende direktør i Dansk Tandforsikring, deler ikke Forbrugerrådet Tænks synspunkt. Ifølge ham er det nemlig sådan en type forsikring, man ’med garanti’ får brug for – modsat indboforsikringen.

»Danskere over 18 år er ikke vant til at kunne forsikre deres tænder mod f.eks. slid og sygdomme. Det har jo altid været noget, man selv skulle betale for, hvis der skete noget med tænderne. Når vi f.eks. kommer på hospitalet med en brækket arm, så bliver den ordnet med det samme på den bedst mulige måde, men hvis der går et stort stykke af en tand, så vælger 80 pct. af os at få den repareret med f.eks. plastik, og så håber vi på, at det går. Men den holder måske kun i 2-3 år, så skal det ordnes igen, fordi der ikke blev lavet den rigtige løsning første gang. Derfor kan det være en god idé at have en forsikring, så man i sidste ende undgår den store tandlægeregning,« siger han.

GUIDE: Gode råd til forbyggelse af tandsygdomme

Man kan forebygge sygdomme i tænderne ved at følge helt enkle, simple råd:

  • Børst bisserne
    Det lyder måske banalt – men om ikke andet er det vigtigt, at du som minimum børster tænder to gange om dagen og bruger tandtråd til at nå der, hvor tandbørsten ikke kommer. På den måde undgår du huller i tænderne.
  • Kvit smøgen
    Rygning øger risikoen for paradentose. Paradentose nedbryder knoglen omkring tænderne, så de kan blive løse og i værste fald mistes. Blødende tandkød kan være et tegn på paradentose. Hold igen med pulseriet eller stop helt med at ryge.
  • Spis mindre sukker
    Jo mere sukker du indtager, og jo oftere du gør det, des større bliver også risikoen for huller i tænderne. Særlig kiks, tørret frugt, vingummier og andet, der klistrer fast til tænderne, bør du begrænse dit indtag af. Hold også igen med læskedrikke, som f.eks. saft, sodavand og juice, der kan give syreskader på tænderne.
  • Gnask grøntsager
    Hvis kosten mangler vigtige næringsstoffer, kan det være sværere at modstå infektioner, bl.a. i mundhulen. Hvis du ikke spiser varieret og sundt gennem længere tid, har du derfor større risiko for at udvikle infektioner som f.eks. tandkødsbetændelse og paradentose. Spis f.eks. fed fisk, fudkorn og grøntsager, der kan forebygge sygdommene i munden.