Engang blev vi slidt ned fysisk. I dag slår vi os mentalt i et stadig mere hektisk arbejdsmarked, der gør mange angste og deprimerede.

Opret abonnement på PLUS og læs om hvordan et hektisk arbejdsmarked og karriereræset slider os mentalt ned. Du får desuden en række gode råd om mental sundhed, så du kan forebygge angst og depression.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Der var engang, hvor livet på arbejdsmarkedet var hårdt for fysikken. Dengang var det største problem, at vi var fysisk nedslidte og fik ondt i ryggen længe før pensionsalderen. Til gengæld var der ro og faste rammer, og et 25 års jubilæum var helt almindeligt.

I dag er det hårde fysiske arbejde for mange skiftet ud med pulserende kontorlandskaber, et job bag en computerskærm og en forventning om, at du for karrierens skyld, skifter job hvert ottende år.

Et arbejdsmiljø, som mange danskere har det svært med, påpeger Anne Lindhardt, der er psykiater, overlæge og centerchef på Psykiatrisk Center Bispebjerg samt formand for Psykiatrifonden:

»Det, der handler om ro og stabilitet er næsten blevet til et fy-ord i arbejdslivet, men også i skolelivet. Ro og eftertænksomhed er ikke populært, til forskel fra ord som forandring og hurtighed. Og det er der mange sind, der har det svært med,« siger hun.

Sundhedsstyrelsen har netop offentliggjort en omfattende kortlægning over de sygdomme, der belaster danskerne mest. Én af rapportens mest slående konklusioner er, at det står slemt til med danskernes mentale sundhed. Hvert år bliver yderligere 27.500 danskere føjet til statistikken over dem, der er ramt af angst og depression. Næsten en kvart million mennesker er ramt af de to sygdomme.

Dertil kommer, at sygdommene hvert år er årsag til over 17 procent af alle nytilkendte førtidspensioner. Det gør psykiske lidelser, som f.eks. depression, angst og skizofreni til de sygdomme, der oftest sender danskerne ud af arbejdsmarkedet med store samfundsøkonomiske tab til følge.

Mangel på anerkendelse

Poul Videbech, der er overlæge og professor i psykiatri på Aarhus Universitet, skønner, at omkring halvdelen af alle tilfælde af angst og depression bunder i stress.

Selvom det er vigtigt at undgå stress, kan det ikke desto mindre være svært at undgå, mener han. Han peger f.eks. på, at mange danskere har krævende job.

Tidligere har dansk forskning vist, at folk, der føler sig mobbet på arbejdspladsen, har større risiko for at udvikle en depression. Professor Reiner Rugulies, der stod bag undersøgelsen, forsker til daglig i arbejdsmiljøets indflydelse på helbredet på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø,

Han peger også på, at misforholdet mellem høj anstrengelse og lav belønning kan øge ens risiko for at få ondt i sindet.

»Hvis man føler, at man gør en rigtig stor indsats på sit arbejde, men at betalingen er dårlig, og at der ikke er nogen mulighed for jobsikring eller for at blive forfremmet, så ser det ud til, at det forhøjer risikoen for at udvikle en depression,« siger han.

Formand for Dansk Psykolog Forening Eva Secher Mathiasen peger på, at mange danskere lever med en følelse af utilstrækkelighed. F.eks. at man føler sig dårligere til sit job end sine kolleger.

»Det er en generel problemstilling om ikke at slå til, og som efter min vurdering er affødt af den retorik, politikerne bruger om, at vi skal være konkurrencestatens fodsoldater helt fra barnsben,« siger hun.

Ligger i generne

Alligevel er sandsynligheden for at udvikle en psykisk lidelse også forbundet med genetik eller personlighed, fremhæver psykiater Anne Lindhardt.

»Der ligger noget i vores personlighed, i vores genetik og i vores sind, som får os til at reagere på en bestemt måde, hvis vi bliver pressede. Nogle får halsbetændelse, mens andre bliver deprimerede,« siger hun.

Hvert år koster angst og depression samfundet knap 12 mia. kr. som følge af fravær fra arbejdsmarkedet.

10 veje til mental sundhed



1. Søvn: Prioriter din søvn, og sørg for at afsætte tilstrækkelig tid til sin søvn, dvs. syv–ni timer hver nat. Søvn styrker nemlig både din krop og din psyke, bl.a. fordi mængden af stresshormoner falder under dyb søvn. Begræns også brugen af din mobil og tablet, inden du skal sove, dæmp belysningen inden sengetid, og drik ikke kaffe efter kl. 18.

2. Kost: En sund og varieret kost giver mere overskud og sikrer, at du har det godt, f.eks. ved at du får de vitaminer og mineraler, du har brug for. Især det sunde fedt fra fede fisk, som laks og makrel, og fiskeolier har vist sig at have en forebyggende effekt på depression. Derudover er stoffet tryptofan, som f.eks. findes i banan, kiwi, abrikos, valnødder og solsikkefrø, godt brændstof til hjernen.

3. Motion: Bevæg dig - og du behøver dog ikke løbe et maraton. Prøv f.eks. en rask gåtur, havearbejde eller en tur i svømmehallen.

4. Mindre alkohol: Alkohol og andre former for rusmidler kan trigge og forværre depressive tanker eller få en ny depression til at blusse op. Derfor bør du holde dig fra spiritus og øl, indtil du er rask.

5. Slap af: Stress er årsag til omkring halvdelen af alle psykiske lidelser. Vær tolerant over for de ting, du ikke magter, og glæd dig over de ting, du rent faktisk får gjort. Husk at sige ‘nej’ en gang imellem for at give dig selv mere ro i hverdagen. Undgå at stille umulige krav til dig selv, og øv dig i at sige ‘pyt’, hvis noget glipper.

6. Vær social: Sørg for at leve et liv med gode venner og mange rare oplevelser. Når du engagerer dig i meningsfulde aktiviteter med gode venner eller familie, kan det være med til at distrahere dig fra negative og triste tanker.

7. Afled dine tanker: Oplever du ofte, at du sidder fast i dine bekymringer, og at dine negative tanker kører i ring, så kan det hjælpe at aflede dig selv. Skemalæg dine bekymringer til et fast tidspunkt dagligt, hvor du bekymrer dig fokuseret i f.eks. 30 minutter. På den måde kan du arbejde på at undgå, at dine bekymringer spreder sig ud over hele dagen.

8. Lys: Sørg for at få så meget dagslys som muligt. Solens stråler er nemlig med til at øge produktionen af de vigtige signalstoffer i kroppen, som har indflydelse på ens sindsstemning. Lysbehandling i form af en lysterapilampe kan også være et godt supplement.

9. Sluk smøgen: Er du ryger, eller har du røget, har du en større risiko for at udvikle en depression, har tidligere forskning vist.

10. Reagér hurtigt: Det er vigtigt, at angst og depression bliver fanget i opløbet. Jo længere tid, man er væk fra sit arbejde, desto mindre er chancen for at komme tilbage til arbejds-markedet igen.