Flere end 500.000 danskere tager hver dag piller i håb om at presse LDL-kolesteroltallet ned og dermed måske undgå en blodprop og for tidlig død. Men det er ikke ligegyldigt, hvilken medicin du vælger.

Der findes adskillige medikamenter, men langt de fleste patienter - ca. 400.000 danskere - er i behandling med stoffet Simvastatin. Et godt valg ifølge førende kolesterol-læger. Men medicinen kan have ubehagelige bivirkninger, f.eks. i form af muskel- og mavesmerter, søvnbesvær, hukommelsessvigt og seksuelle problemer. Men afhængigt af hvem du er, og hvad du fejler, er det bedste valg forskelligt.

Med Plus får du:

-Se hvilken kolesterolmedicin, der passer bedst til dig? Finn Gustafsson, overlæge på Rigshospitalets hjertecenter, udpeger de midler, som passer til forskellige grupper af patienter: (20-35 år, midaldrende, ældre 75+, ryger, sukkersyge, hjertesyge, overvægtige).

-17 gode råd, der kan nedbringe et forhøjet kolesteroltal


Flere end 500.000 danskere tager hver dag piller i håb om at presse kolesteroltallet ned og dermed måske undgå en blodprop og for tidlig død. Men det er ikke ligegyldigt, hvilken medicin du vælger.

Der findes adskillige medikamenter, men langt de fleste patienter - ca. 400.000 danskere - er i behandling med stoffet Simvastatin. Et godt valg ifølge førende kolesterol -læger. Men medicinen kan have ubehagelige bivirkninger, f.eks. i form af muskel- og mavesmerter, søvnbesvær, hukommelsessvigt og seksuelle problemer.

Bedst og billigst

»Alle bør starte med Simvastatin, der er det bedste og billigste middel. Opstår der bivirkninger, f.eks. mavesmerter eller smerter i benene, er der en række andre medikamenter at vælge imellem. Har man gener, skal man skifte hurtigt. Har man valgt Simvastatin, bør man også inden for en måned have undersøgt blodet og leverens funktion.

Hos ca. 5 af 1.000 patienter ser vi, at medicinen øger udskillelsen af enzymer, der kan skade leveren. Er det tilfældet, bør man skifte medicin,« siger Jan Kyst Madsen, førende kolesterol -specialist og ledende overlæge på hjerte-afsnittet, Gentofte Hospital.



Virker anderledes

Har man fået bivirkninger ved Simvastatin-behandlingen, vil hjertelægen i de fleste tilfælde foreslå behandling med Ezetrol, der har en anden måde at virke på:

»Mens Simvastatin indvirker på enzymerne i leveren og dermed kolesterol -omsætningen, virker Ezetrol ved at hæmme optagelsen af kolesterol fra maven og tarmen. Hvis stofferne ikke hver for sig er gode nok, kan man også prøve at kombinere dem. Den mulighed - at give to stoffer i samme pille - har man i form af midlet Inegy. Man kan også vælge at behandle med nikotinsyre (B3-vitamin) eller et af de andre midler, vi har til rådighed«.

Jan Kyst Madsen er ikke i tvivl om, at vi nu ser de positive resultater af 10-15 års medicinsk behandling af kolesteroltallet:

»Rigtig mange danskere har fået mange gode ekstra leveår - dvs. at de har udskudt blodpropper og dødstidspunkt. Det kan vi nu indirekte konstatere ved, at der er blevet bedre plads på operationsstuerne. Antallet af personer, der får lavet en bypass-operation eller en ballonudvidelse, er faldet markant,« siger Jan Kyst Madsen.


Dokumenteret virkning

Den holdning deler han med Finn Gustafsson, overlæge på Rigshospitalets hjertecenter. Han mener, at den kolesterolmedicin, der er på markedet, har en veldokumenteret virkning og et minimum af bivirkninger: »Jeg får mange henvendelser fra patienter, der er bekymrede for bivirkningerne ved kolesterolpillerne. Men i langt størstedelen af tilfældene skyldes det ikke med sikkerhed medicinen,« forklarer Finn Gustavsson.

På de næste sider udpeger Finn Gustavsson de midler, som passer til forskellige grupper af patienter.