Er du over 45 år, bør du blive tilbudt et obligatorisk helbredstjek. Det mener Hjerteforeningen. Risikoen for at dø af et hjertetilfælde stiger nemlig med årene.

Vild med dans-vinderen Sophie Søllings 36-årige mand døde pludseligt, og det samme gjorde politikeren Jan Trøjborg. Man har også hørt om en lang række unge fodboldspillere, der pludselig er faldet om på banen. De tragiske dødsfald hos ellers sunde og raske mennesker har naturligvis vakt opsigt, men der er generelt ingen grund til øget bekymring, mener hjerteeksperter.

Kontrol hvert femte år

Er du i risikogruppen, skal du til gengæld tage symptomerne alvorligt.

- Det er en god idé, i hvert fald hvert femte år, at få kontrolleret kolesterol, blodtryk og blodsukker, samt tage en snak om sygdomshistorien i familien, siger Jan Kyst Madsen, der er overlæge på Gentofte Hospitals hjerteafsnit.

Som yngre skal man kun være bekymret, hvis man har oplevet tidlige dødsfald i nær familie.

LÆS MERE: Du kan blive ramt af din families hjertestop

- Hvis du er i risikogruppen, vil der altid være en eller flere i familien, der har haft en blodprop eller er død meget tidligt. Så bør du også få foretaget et helbredstjek, siger Peter Clemmensen, der er formand for Hjerteforeningen og overlæge på Rigshospitalets hjertecenter.

Du er i risikogruppen hvis:

Gå til lægen

Han mener ikke, at danskerne er overbekymrede og går unødvendigt til lægen.

- Selvfølgelig skal folk gå til lægen, hvis de har symptomer. Nogle former for hjertebanken er ufarlige. Andre er stærkt ubehagelige og kan være udtryk for en arvelig hjertesygdom, der kan kureres. Derfor er det altid godt at gå til lægen, så han kan vurdere, hvad det er, siger han.

Begge hjertelæger understreger dog, at den seneste tids mange dødsfald blandt sunde sportsudøvere på både elite- og amatørplan ikke bør skræmme befolkningen unødvendigt.

- Som symptomfri og uden for risikogruppen skal man ikke gå rundt og bekymre sig, siger Jan Kyst Madsen og tilføjer:

- Det er farligere at gå over gaden.

Dødsfald blandt sportsudøvere

- Vi har pludselig set unge fodboldspillere, der er faldet om på banen, men det er ekstremt sjældent. Det er måske en til tre om året. Det virker bare voldssomt, fordi det er kendte mennesker, som vi har en speciel fokus på. Det gode er, at vi får lejlighed til at sige: 'Hvis du har symptomer, så gå til lægen', siger Jan Kyst Madsen.

Når unge sportsudøvere dør af hjertetilfælde, er det næsten altid på baggrund af medfødte hjertemisdannelser. Derfor skal man kende sin familiehistorie. Er man fra en højrisikofamilie, bør man blive undersøgt, hvis man ønsker at dyrke eliteidræt.

LÆS MERE: Motion øger ikke risikoen for blodpropper

Er du midaldrende og vil begynde at dyrke hård sport, så respekter din krops alder og lav en fornuftig optræningsplan.

Søg altid læge, hvis du får symptomer i forbindelse med sport, og husk, at det stadig er langt farligere ikke at dyrke motion end at gøre det.

Disse symptomer skal du være opmærksom på:

Sådan bliver du tjekket: