Cirka hver tiende dansker lider af tandlægeskræk eller fobi for tandlæger. Bare tanken om tandlægen kan udløse angstreaktioner som svedeture, åndenød, kvalme og mavepine. Faktisk er det mere almindeligt at være angst for tandlægen end for døden. Helt op til hver tredje dansker er utilpas over at skulle til tandlæge.

- De 30 pct. taler meget om det. For tandlægeskræk er socialt acceptabelt, siger Erik Friis-Hasché, der er lektor på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet og forsker i tandlægeskræk.

Men pas på med snakken. For meget snak kan nemlig forværre ubehaget, så du ender med en seriøs fobi, ligesom de 10 pct. af danskerne, der lider af en behandlingskrævende psykisk lidelse.

Med B.T. Plus får du:

- Gode råd til hvordan du kommer tandlægeangsten til livs

- Test dig selv om du har tandlægeskræk

- Gode råd: sådan styrer du angsten

- Lars Andersen har kun været til tandlægen to gange siden 1974


Cirka hver tiende dansker lider af tandlægeskræk eller fobi for tandlæger. Bare tanken om tandlægen kan udløse angstreaktioner som svedeture, åndenød, kvalme og mavepine.

Faktisk er det mere almindeligt at være angst for tandlægen end for døden.

Helt op til hver tredje dansker er utilpas over at skulle til tandlæge.

- De 30 pct. taler meget om det. For tandlægeskræk er socialt acceptabelt, siger Erik Friis-Hasché, der er lektor på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet og forsker i tandlægeskræk .

Men pas på med snakken. For meget snak kan nemlig forværre ubehaget, så du ender med en seriøs fobi, ligesom de 10 pct. af danskerne, der lider af en behandlingskrævende psykisk lidelse.

Invasion af instrumenter

- Munden er mere følsom end kønsorganerne. Og den bliver invaderet af instrumenter. Det er meget privat og meget følsomt, siger Erik Friis-Hasché.

Årsagerne kan være mange, men resultatet er det samme. Patienterne har det forfærdeligt, hver gang de så meget som tænker på tandlægen.

- Deres tanker er et kaos. De tænker katastrofe og tror, det allerværste vil ske, siger Erik Friis-Hasché. Men tandlægeangsten plager ikke kun, når de ligger i tandlægestolen.

Livskvalitet

- Patienternes livskvalitet er simpelthen generelt dårligere. Jeg behandlede for eksempel en patient, der led af tandlægeskræk . Han var flyveleder, men ville sige sit job op, fordi han ikke mente, at han kunne bestride så vigtigt et job, når han ikke engang kunne gå til tandlæge, siger Erik Friis-Hasché.

Ifølge Rod Moore, der er dr. odont. på Forsknings- og BehandlingsCenter for Tandlægeskræk på tandlægeskolen i Århus, er der håb for alle. 

- Man må ikke tænke, at det er håbløst. For der er muligheder for at slippe af med sin skræk for tandlæger. Men det kræver, at man tager kontakt til sin egen tandlæge eller en tandlæge, der er videreuddannet inden for tandlægeskræk , for at få taget en snak om det, siger Rod Moore.


Kom tandlægeangsten til livs

Her er eksperternes tip til behandling.

Terapi

Intensiv terapi, enten alene eller i grupper på op til seks patienter ad gangen hjælper patienterne til bedre at kunne tackle besøget hos tandlægen.

Lavendelolie

Forskere fra Kings College i London har udsat 340 testpersoner for lavendelduft op til fire uger før, de skulle til tandlægen. De engelske forskere registrerede en markant mindre frygt hos de lavendelduftende end hos andre patienter.

Tidspunkt på dagen

Mød veludhvilet. Gå til tandlæge først på dagen. Ifølge Rod Moore kan det også være en god idé at sørge for, at der ikke er nogen, der har en tid lige efter dig, så du bliver presset.

Beroligende medicin

Kan være nødvendigt for nogle patienter. Rod Moore anbefaler dog at bruge positive tanker, tilvænning og samtale. Så vidt muligt bør medicin kun tages som sovemiddel aftenen før, du skal til tandlæge.

Afslapningsøvelser

Vejrtræknings-øvelser eller muskelafspændingsøvelser kan hjælpe nogle patienter til at slappe af, mens de ligger i stolen.

Akupunktur

Virker beroligende for nogle, men har især positiv virkning på smerterne.

Mød tandlægen uden for klinikken

Erik Friis-Hasché møder aldrig sine angstpatienter i tandlægeklinikken, og han har aldrig kittel på ved første møde. For kittel og klinik kan stå i vejen for, at patienten kan få tillid til tandlægen.

Hypnose

Nogle har glæde af hypnose, men det kræver, at din tandlæge evner at hypnotisere, og at du er modtagelig. Du kan blive afhængig af hypnotisøren for at kunne gennemføre behandling. Det kan gøre det svært at vende tilbage til en almindelig tandlæge.