Lene Hansson skriver hver uge en klumme på B.T. Plus. Du kan også få en sund kostplan til hele ugen her.


Lene Hansson skriver hver uge en klumme for B.T. Plus. Du kan også få en sund kostplan med opskrifter og indkøbsliste til hele ugen her.

Hvis du ofte føler dig træt, uoplagt eller bliver meget irritabel, kan det være, at dit blodsukker er for lavt. Og det kan hænge sammen med kosten og mængden af kulhydrater i den mad, du spiser - f.eks. i de hvide kornprodukter. De optages nemlig hurtigt i blodet og kan give et ustabilt blodsukker.

Du kan sagtens spise kornprodukter, de skal bare være så uforarbejdede som muligt, dvs. f.eks. kartofler, groft brød, fuldkornspasta, brune ris osv.

Det glykæmiske indeks (GI) er en indikation af, hvor hurtigt dine fødevarer går i blodet. Hvis du kender grundprincipperne i GI, ved du også, hvad du skal spise for at få et stabilt blodsukker, og så vil du også opleve, at du får mere energi og ikke bliver så hurtigt træt.

Oprindeligt var GI et vigtigt redskab for diabetespatienter, der skal passe på med de letoptagelige kulhydrater. Men flere og flere udenlandske undersøgelser har vist, at andre mennesker også med fordel kan anvende systemet. Fordelen ved at tage højde for GI, når du skal spise, er, at du får en energi, der holder længere i løbet af dagen. Du mindsker risikoen for hjertesygdomme og forbedrer kroppens generelle sundhedstilstand. Fødevarer med lave tal vil bevirke en langsommere stigning og et tilsvarende langsommere fald i dit blodsukker end dem med de høje tal.


Fødevarer med et lavt GI:


Proteiner: Magert kød, fisk, fjerkræ uden skind (laveste indhold af mættede fedtsyrer), æg

Drikkevarer: Sojamælk, usødet friskpresset frugtjuice, fedtfattig mælk, gulerodssaft, tomatjuice, vand

Kornprodukter (stivelser/kulhydrater): Groft brød, fuldkornspasta, rugbrød og pumpernikkel, byg- og havreprodukter, linser, vilde ris, mysli

Grøntsager: Agurk, asparges, aubergine, bladselleri, broccoli, bønner, champion, gulerod, hvidløg , kål, løg, oliven, peberfrugt, porrer, rødbede, grøn salat, selleri , spinat, spirer, squash, tomater

Frugt: Abrikoser (tørrede), appelsin, blomme, cantaloupemelon, druer, fersken, grapefrugt, honningmelon, jordbær, kirsebær, pærer, svesker, æble

Andet: Grøntsagssuppe, kikærter, bønner, kerner, nødder, agavesirup og birkesød (sukker erstatninger)

Mejeri: Yoghurt naturel


Fødevarer med højt GI

Kornprodukter: Hvide kornprodukter (dvs. fiberindholdet er lavt, og produktet er nærmest drænet for næringsstoffer), f.eks. hvidt flute, hvidt franskbrød, hvidt toastbrød, hvid pasta, hvidt knækbrød, hvidt pitabrød, hvid spaghetti, boller af hvede, burgerboller.

Sødet bagværk: Kager, småkager, wienerbrød, grødris, croissant, muffins, kiks, bagel

Majs: Popcorn, taco, guldkorn, majs på dåse

Hvide ris: Risnudler, hvide ris, hvide riskiks

Snacks: Majschips, pandekager, kartoffelchips

Frugt på dåse: Hvidt og brunt sukker, chokolade, slik, honning, marmelade, is og flødeis, vafler, ketchup

Drikkevarer: Saft sødet med sukker, alkohol, energidrik, sodavand.


Ugens opskrift: Dejlig kylling på spyd

250 g kyllingebryst

1 rødløg

1 rød peber

100 g persillerod

1 squash karambole (stjernefrugt)

Marinade: saft af 1 lime

1⁄2 tsk revet ingefær

1 tsk sojasauce

1⁄2 tsk karry

2 spsk olivenolie

Kyllingebrystet skæres i tern og marinaden hældes henover, hvorefter det skal trække et par timer. Skær grøntsagerne i grove stykker, skær karambolen i skiver, og når kyllingen er klar, sættes alle ingredienserne på spyddene, skiftevis. Spyddene steges på en grillstegepande – eller på den udendørs grill om sommeren – indtil kødet er gennemstegt. Tilbehøret kan være en skål tomatsalat med fetaost og oliven.