Siff Holst har i årevis kæmpet med »sukker-afhængighed« og et meget ustabilt blodsukker, som gjorde hendes liv til noget af en prøvelse.

I bogen »Stabilt blodsukker«, som netop er udkommet, beskriver hun, hvordan hun i løbet af nogle måneder fik styr på blodsukkeret ved bla. at spise flere komplekse kulhydrater, gode proteiner og ved at tage en række kosttilskud.

Med Plus får du adgang til hele artiklen, og du får Siffs gode råd. Hvis du køber denne pakke får du også adgang til artikler og gode råd om kosttilskud mod kolesterol.

Hvis du køber et Plus-abonnement får du adgang til alle B.T. Plus' artikler, herunder vores store guide til naturmedicin, et 32 siders hæfte du kan læse på computeren eller printe ud og gemme.


Ingen energi, træthed, humørsvingninger, pludselige grådanfald og tendens til at fare op.

Siff Holst har i årevis kæmpet med »sukker-afhængighed« og et meget ustabilt blodsukker, som gjorde hendes liv til noget af en prøvelse.

- Indtager du sukker dagligt, kan det give dig følelsen af at være inde i en osteklokke. Sådan følte jeg det i en meget lang periode, siger hun.

I bogen »Stabilt blodsukker«, som netop er udkommet, beskriver hun, hvordan hun i løbet af nogle måneder fik styr på blodsukkeret ved bla. at spise flere komplekse kulhydrater, gode proteiner og ved at tage en række kosttilskud.

- Hvis du har svært ved at holde dit blodsukker stabilt, vil du kunne have stor gavn af at indtage vitaminer og mineraler som kosttilskud. Erfaringer og forskning viser, at B-kompleks (flere typer B-vitaminer sammen), C-vitamin, krom, zink, magnesium eller calcium-magnesium er vigtige for de fleste, som har ustabilt blodsukker. For nogle mennesker er tilskud den eneste vej til at opnå den optimale balance, siger Siff Holm, uddannet cand. scient i biologi, der holder foredrag og hjælper andre til bedre at kunne kontrollere blodsukkeret.

Især i de to-tre måneder, hvor man skal omstille sig til den mere blodsukker-venlige kost - mad med en jævn fordeling mellem fedt, protein og kulhydrat - er tilskuddene vigtige:

- Når vi spiser farverig mad med grøntsager, bær, frugter og fuldkornsprodukter samt fisk, kød, nødder, kerner og frø, får vi normalt masser af vitaminer og mineraler. Men personer med ustabilt blodsukker har altså ofte stort underskud af nogle bestemte vitaminer og mineraler og kan derfor have stor gavn af kosttilskud i hvert fald i en periode, siger Siff Holst, der i sin omstilling også har lagt stor vægt at spise forskellige typer olie, der indeholder de helt rigtige umættede fedtstoffer.

Hvis trangen til noget sødt pludselig er svær at styre, har hun bl.a. dette råd:

- Når du mærker, du er ved at gå sukkerkold, så træk vejret dybt og spis f.eks. nogle mandler, en håndfuld kerner eller frø. Eller tag en spiskefuld koldpresset jomfruolie iblandet saft fra en citrusfrugt. Skal du bare have chokolade, kage og sukker en enkelt dag, så nyd det, mens du spiser det. Du kan så rette op bagefter ved at tage B-komplex vitaminer, lidt krom og zink og være ekstra opmærksom på din blodsukkerbalance, siger hun.

Herunder kan du læse om de kosttilskudd, som Siff Holst anbefaler i sin bog om blodsukker.

B-VITAMINER
Et vigtigt vitamin-kompleks, hvis du vil have et mere stabilt blodsukker. Skal tages som kompleks for at undgå nye ubalancer i kropppen.
- En passende dosis ligger mellem 50-250 mg pr. dag. Prøv dig frem, siger Siff Holm.
B-vitaminer findes især i fuldkornsprodukter, bælgfrugter og kød (især lever).

KROM
Meget vigtigt spormineral.
- En generel trang til sukker kan ofte hænge sammen med mangel på krom, siger ernæringsekspert Siff Holst, der finder 125 mg pr. dag passende.
- Mange får positiv effekt på blodsukkeret fra dag til dag.«. Krom spiller en vigtig rolle for insulinoptagelsen i kroppen. Gode kilder er bl.a. valnødder og hvide bønner.

MAGNESIUM
Et godt tilskud, mens du forsøger at apise mere blodsukker-venligt. Bør tages sammen med calcium i et kombi-præparat (500/500 mg).

C-VITAMIN
Vigtigt at få rigeligt, når du slås med ustabilt blodsukker.
- Kaffedrikkere og stressede mennesker har et ekstra stort behov for C-vitamin, siger ernæringsekspert Siff Holst. - En passende dosis kan ligge mellem 500 og 5000 mg om dagen.
Rigeligt i bl.a. rosenkål, persille og citron.

FISKEOLIE
De vigtige omega 3-fedtsyrer får du mange af fra fisk som sild, laks, makrel, hellefisk og sardin.
- Da jeg startede på en mere blodsukker-stabiliserende kost, valgte jeg at tage fiskeoliekapsler og havde gode erfaringer med det, siger Siff Holst, der også anbefaler midlet EPA-GLA , der indeholder både omega 3 og 6 fedtsyrerne.

PROTEIN
Proteiner er i sig selv med til at stabilisere blodsukkeret, så du undgår bratte stigninger og fald. Spis kød,fisk, æg, bælgplanter o.a.

SPIS PLANTEOLIE
Umættede fedtsyrer i flydende er rigtig godt. 1-2 spsk. olie til hovedmåltiderne. Forslag: Hørfrolie, olivenolie, Livets olie.