Energibarer, sportsgeler, proteinbarer og energipulver. Hvad skal du vælge, og hvornår skal du spise eller drikke de forskellige produkter?

Det kan være svært at vide, hvordan man optimerer sin træning både før, under og efter træning. Men det er der råd for. For B.T. har allieret sig med idrætsfysiolog Henrik Deleuran Vahr fra Danish Sports Academy, der simpelt forklarer, hvornår hvilke produkter er mest optimale at indtage.

De fleste motionister kan have gavn af disse produkter under sin træning, men man skal vide, hvad det gør ved kroppen.

Ved længerevarende fysisk aktivitet kan nogle af produkterne hjælpe dig med at undgå at ramme den berømte ’mur’. Hvis du vel at mærke ved, hvornår det rigtige tidspunkt er, og hvor meget, der skal indtages.

Spørgsmålene er mange.

Med B.T. Plus får du:

- Gennemgang af markedets 24 bedste proteinbarer, energibarer, sportsgeler og energipulver. Her kan du se en oversigt over, hvilke produkter, der er bedst.

- Det kan være en jungle at finde ud, hvad du skal supplere sin træning med. Få de bedste råd til, hvornår du skal spise de forskellige produkter, og hvad det gør ved din krop, når du træner.

Få overblik over disse produkter:

- Energibarer: High5 Advanced Training Bar, High5 Sports bar, Maxim energy Bar, Maximize sports energy bar, PF Oxygen Energybar Crisp.

- Proteinbarer: Hy-Pro Deluxe White Chocolate, Hy-Pro High Protein Bar, Ironcore Nutrituion Big Protein chunk, Maxim XL Protein bar, Maxim Protein Bar, Maxim Recovery Bar, Maximaze Sports Protein Bar XL, Nutramino Proteinbar Soft, Pro-Flex Protein Energy Bar.

- Energipulver: Carbo Energy, High5 4:1 Energy Source, High5 Energy Source, Maxim Energy Restitution, Maxim Recovery Drink, Maxim Energy Drink Electrolyte.

- Sportsgel: High5 EnergyGel, High5 IsoGel, Maxim Energy Gel, Maxim High Energy Drink.


En formodning om at det er godt at fylde sin krop med en masse energi både før, under og efter træning, får mange motionister til at kaste sig over dyre produkter som energidrikke, energibarer, proteinpulver og proteinbarer.

Men disse produkter egner sig ikke til almindelige motionister.

- Behovet for energibarer, proteinpulverdrikke og barer er langt mindre, end den enkelte motionist tror. Der er alt for mange, der gør sig afhængige af disse produkter, siger idrætsfysiolog Henrik Deleuran Vahr, Danish Sports Academy.

Han fortæller, at for den almindlige motionist er det slet ikke nødvendigt at supplere træningen med forskellige energibarer og drikke, fordi de fleste motionister ikke træner længe nok til at få effekt af produkterne.

Spildte penge
- Hvis du træner i mindre end en time, er det spildte penge. I en energibar er der jo tæt på 200 kalorier (et voksent menneske har normalt et dagligt behov for 2.500 kalorier, red.), så det er bare en masse ekstra kalorier, man fylder sin krop med, siger Henrik Vahr og tilføjer, at man egentlig bare skal sørge for at drikke rigeligt med vand under sin træning.

Fælles for energibarer og sportsgel er, at de indeholder en masse sukker. Henrik Vahr påpeger, at der er to ting, man skal have sig for øje, hvis man vil bruge disse produkter i forbindelse med træning.

Hæmmer fedtforbrænding
- Sportsgel og energibarer er mest rettet mod udholdenhedssportsgrene som løb, cykling og triathlon, hvor der er fare for, at ens sukkerdepoter i musklerne eller i leveren bliver opbrugt. Man skal være klar over, at når man begynder at tilføre kroppen sukker, så hæmmer man sin fedtforbrænding, siger Henrik Vahr.

Mange motionister, der træner op til et maraton, benytter sig af gel og barer, men det kan i virkeligheden give bagslag, fordi man så ikke har trænet sin fedtforbrænding. Hvis man først lærer kroppen at forbrænde sukker, så forbrænder den kun sukker.

- Hvis man benytter sig af disse produkter, skal man huske at drikke vand til. Ellers kan det ’slå’ din mave i stykker. Kroppen kan ganske enkelt ikke optage så meget sukker på en gang. Det går ud over din præstationsevne, siger han.

Henrik Vahr understreger, at det er vigtigt at se efter, om energibarerne eller energidrikkene indeholder bestemte sukkertyper.

- Det er vigtigt, hvilken sukkerkilde der er tale om. Produktet skal gerne indeholde maltodextrin eller glukose, gerne suppleret med fruktose, da det er de sukkerkilder, kroppen hurtigst kan optage, siger han.

En anden vej til hurtig energi er energipulver, som man selv skal blande med vand. Henrik Vahr mener, at energipulver er bedre, fordi man selv kan bestemme sukkermængden.

Han fortæller, at hvis man træner i varmt vejr, så kan kroppen ikke optage så meget sukker, som når det er koldt.

- I varmt vejr vil jeg lave en sukkerblanding på 6 pct., hvorimod det i koldt i vejr, hvor kroppen er bedre til at optage sukker, vil være hendigtsmæssigt med en sukkerblanding på ca. 8-10 pct, siger Henrik Vahr, der igen understreger, at der kun er behov for dette tilskud, når der trænes i mere end en time.

Protein
Af de tilskud, man kan købe i fitnesscentret eller andre steder, er proteinpulver eller proteinbarer de produkter, hvor motionisten kan opnå størst effekt. Protein kan være effektivt efter træning, da al fysisk aktivitet påvirker proteinnedbrydningen af musklerne.

Når man spiser protein efter træning, øger man hastigheden, hvormed ny muskulatur genopbygges.

Det åbne vindue
Den almindelige motionist får rigelig protein gennem maden, hvis man spiser varieret. Men for den trænede udøver kan det have en særlig stor effekt i det, man kalder det ’åbne vindue’.

- Inden for en halv til en hel time er det vigtigt at få tilført ny protein. Og så er det ligegyldigt, om det er mad eller særlige proteinprodukter, siger Henrik Vahr.

Et andet alternativ, hvis man gerne vil have hurtig protein, er at drikke mælk.

- Mælk er et rigtig godt alternativ. Dels indeholder det sukker, der er protein i, og så er der mange elektrolytter i mælk – det vi også kalder salte. En banan kan også være godt for at få hurtige kulhydrater og hurtig energi både før, under og efter træning, siger Henrik Vahr.