Sprøde flæskesvær, hjemmelavet rødkål og abnorme mængder risalamande. Køleskabet bugner til jul. Men de overfyldte køleskabe gøre os syge.

For meget mad på køl kan nemlig få køleskabet på overarbejde og temperaturen til at stige, så julemaden bliver dårlig.

Men roskildesyge og juledage i sengen kan faktisk snildt undgås, hvis bare man overholder simple hygiejneråd.

Log ind på BT PLUS og læs hvordan du holder orden i køleskabet og bevarer den gode hygiejne, ved at følge nogle gode råd.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Sprøde flæskesvær, hjemmelavet rødkål og abnorme mængder risalamande. Køleskabet bugner til jul. Men de overfyldte køleskabe gøre os syge.

For meget mad på køl kan nemlig få køleskabet på overarbejde og temperaturen til at stige, så julemaden bliver dårlig.

Men roskildesyge og juledage i sengen kan faktisk snildt undgås, hvis bare man overholder simple hygiejneråd.

»Noget af det, vi normalt kommer i køleskabet, behøver ikke at være der i julen. Marmelade, sennep, syltede rødbeder, øl og sodavand kan sagtens stå på terrassen. Så undgår man, at køleskabet er på ekstra arbejde,« siger ekspert i fødevarer Inge-Lis Kyllesbæk Andersen fra Fødevarestyrelsen.

I de kommende uger vil julefrokoster falde som perler på en snor, og det samme vil de lune madrester, som oftest parkeres i det overfyldte køleskab. Men den halve and og de lunkne brunekartofler får temperaturen til at stige, og det går ud over de andre fødevarer, forklarer hun.

»Stiller man varmt mad i køleskabet, kan det selvfølgelig påvirke den øvrige mad. Dette kan dog løses ved at trykke på knappen på køleskabet, hvor køleskabet køler maden hurtigere,« siger Michael René, der er lektor i fødevarevidenskab på professionshøjskolen Metropol i København.

Skal placeres på de rigtige hylder

Michael René understreger også, at det er enormt vigtigt, at man holder orden i sit køleskab, og at varerne ligger det rigtige sted i forhold til deres temperatur-behov.

»Kød og fisk skal opbevares nederst i køleskabet, hvor der er koldest. Fisk bliver typisk opbevaret ved omkring to grader i supermarkedet, og den temperatur skal gerne kunne holdes, når man får varerne hjem,« siger Michael René, og fortæller, at man roligt kan lade sodvand, øl og syltetøjsglas stå i den øverste dele af skabet, hvor der typisk vil være varmest.

Statens Serum Institut oplever et større udbrud af norovirus – roskildesyge – ved juletid, og den manglende hygiejne kan være en den store synder, understreger overlæge Thea Fischer.

»Vi er mere sammen, og julebuffeter kan være store smittekilder,« siger Thea Fischer fra Statens Serum Institut.

GODE RÅD TIL AT BEVARE HYGIEJNEN I DIT KØLESKAB

Sådan bevarer du hygiejnen i dit køleskab - til glæde for dit eget helbred. Fødevareekspert Michael René guider dig gennem hylderne i køleskabet

1. Hold orden

Råt kød og fisk skal stå på den nederste hylde, hvor der er mest koldt. Fisk bliver typisk opbevaret ved omkring to grader i supermarkedet, og den temperatur skal gerne kunne holdes, når man kommer hjem. Risengrød og risalamande har også bedst af at blive placeret nederst. Rødkål i bøtte kan man til gengæld trygt opbevare på øverste hylde i køleskabet, hvor det er varmest.

2. Tjek temperaturen

Det er særligt vigtigt, at køleskabet har den rigtige temperatur. Kål, grønne krydderurter, grøntsager og svampe har jordbakterier, som ikke tåler meget mere den fem plusgrader, som er den normale køleskabstemperatur. Det er særligt vigtigt at tjekke temperaturen ved juletid, hvor den kan påvirkes af, at man hele tiden har en masse varer, der ryger ind og ud.

3. Ikke alt skal opbevares i køleskabet

Hvis varer ikke står på køl i supermarkedet, så behøver de heller ikke at gøre det hjemme i køleskabet. Man kan spare en masse strøm på det, og det er penge lige ned i lommen. Man skal være opmærksom på, at varer ikke tåler stuetemperaturer, når emballagen først er åben. Men sodavand, øl og syltetøjsglas kan man roligt opbevare et andet sted.

4. Nedkøl maden ordentligt

Man skal afkøle tilberedt mad til under 10 grader, inden der er gået tre timer. Det er vigtigt, fordi bakterierne har rigtig gode vækstbetingelser mellem temperaturerne 10 og 65 grader. Stiller man varmt mad i køleskabet, kan det selvfølgelig påvirke den øvrige mad. Og man skal smide maden ud, hvis ikke temperaturen komme under 10 grader på tre timer.