Hver femte dansker får for meget vin eller øl i hverdagen og udsætter sig dermed for kræftrisiko, demens og hjertesygdom. Nyt studie tyder endda på, at alkohol sænker intelligensen. Men danskerne forstår ikke alvoren, lyder det fra eksperter.
Rødvin til maden et par aftener om ugen. Et glas hvidvin eller to til receptionen. Et par hyggeøl hos naboen i weekenden. Og en enkelt fredagsøl med kollegerne. Mere skal der ikke til, før du drikker for meget. Og du er langt fra alene. Hver femte dansker - svarende til cirka 860.000 voksne - drikker ifølge Den Nationale Sundhedsprofil over Sundhedsstyrelsens lavrisikogrænse og udsætter dermed sig selv for reel sundhedsfare.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs hele artiklen om danskernes storforbrug af alkohol.
Det får du:

- Artiklen 'Hver 5. dansker drikker for meget'
- Artiklen 'Eksperter: Sådan nedsætter du nemt dit alkoholforbrug'
- 10 gode råd: Sådan drikker du mindre
- Vilde tal: Så meget drikker vi
- 7 retningslinjer: Sådan bør du drikke
- Derfor er alkohol et giftstof
- Tjek dig selv: For meget eller afhængig?


Hver femte dansker får for meget vin eller øl i hverdagen og udsætter sig dermed for kræftrisiko, demens og hjertesygdom. Nyt studie tyder endda på, at alkohol sænker intelligensen. Men danskerne forstår ikke alvoren, lyder det fra eksperter.

Rødvin til maden et par aftener om ugen. Et glas hvidvin eller to til receptionen. Et par hyggeøl hos naboen i weekenden. Og en enkelt fredagsøl med kollegerne. Mere skal der ikke til, før du drikker for meget. Og du er langt fra alene. Hver femte dansker - svarende til cirka 860.000 voksne - drikker ifølge Den Nationale Sundhedsprofil over Sundhedsstyrelsens lavrisikogrænse og udsætter dermed sig selv for reel sundhedsfare.

”De fleste mennesker har et alkoholforbrug, de ikke tænker over. Det er bare blevet en del af deres hverdag. Men et for højt alkoholforbrug hos en million danskere er alvorligt, også selvom de ikke alle sidder på bænken i beskidte cowboybukser med to elefantbajere og en hund,” siger Bjarne Elholm, leder af Alkolinjen hos Alkohol & Samfund.

Samme budskab kommer fra Sundhedsstyrelsens ekspert i alkohol.

”Mange, der har et dagligt alkoholforbrug, tænker ikke på sig selv, som nogle, der har et problem med alkohol. Det har de muligvis heller ikke. Men et dagligt alkoholforbrug giver mange anledninger til at drikke lidt for meget, og det glider let over i et storforbrug af alkohol,” siger chefkonsulent Kit Broholm.

Ifølge Sundhedsstyrelsen bør mænd nemlig højst drikke 14 genstande om ugen og kvinder syv. Men hvis kvinder drikker mere end en enkelt genstand og mænd mere end to genstande dagligt, eller hvis de oven i det daglige forbrug til en enkelt festmiddag drikker fem eller flere genstande, så drikker de over lavrisikogrænsen, pointerer Kit Broholm.

Mere skal der ikke til, før det er sundhedsskadeligt. Alkohol er et giftstof, der påvirker alle kroppens organer og bidrager til 200 forskellige sygdomme. Men alkohol er også et rusmiddel, der øger risikoen for at komme galt af sted, så man skader sig selv eller andre. Endelig er alkohol et stof, du kan blive afhængig af. Men:

”Mange har det forhold til genstandsgrænserne, at de er meget lave. Så pyt være med, at vi drikker lidt mere end det,” siger Kit Broholm om danskernes afslappede forhold til alkohol.

Ingen kender det præcise antal genstande, der for alvor øger risikoen for de mange alkoholrelaterede sygdomme. Men der findes omvendt heller ingen nedre grænse for, hvorunder alkohol ikke skader.

”Alkohol er et giftstof uanset, hvor lidt du drikker af det. Det er ikke sådan, at drikker du så og så lidt, bliver du ikke syg,” siger Kit Broholm.

Studier har ellers gennem en årrække givet grund til at tro, at en smule alkohol er godt for hjertet. Men det har andre nyere studier sået kraftigt tvivl om. Senest to meget store internationale studier fra 2015, som blandt andet konkluderer, at selv hvis du i forvejen nøjes med en enkelt genstand om dagen, kan du sænke din risiko for hjertesygdom ved at drikke endnu mindre.

Sundhedsstyrelsens lavrisikogrænsen på syv og 14 genstande beror på et skøn, som Danmark deler med de fleste andre europæiske lande. Men grænsen skal altså ikke forstås sådan, at under den er der ingen risiko. Alkohol øger risikoen for sygdomme, alkoholafhængighed, uheld, ulykker og ikke mindst kræft uanset hvor lidt, du drikker. Dertil kommer dårligere søvn, mindre energi og for mange kalorier.

Et helt nyt studie, hvis data netop nu bliver analyseret af forskere fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, tyder desuden på, at et for højt alkoholforbrug også går ud over intelligensen.

”Vi har haft over 2.000 mænd i alderen 55-66 år inde og gennemføre samme intelligenstest, som de gjorde ved den værnepligtige session. Vi er slet ikke færdige med at bearbejde data, men det ser ud til, at der er en sammenhæng mellem hyppig alkoholindtag og større fald i intelligenstestscoren,” siger ph.d.-studerende Marie Grønkjær.

Man har længe vidst, at alkohol kan føre til alkoholrelateret demens. Det nye i undersøgelsen er, at alkohol altså også ser ud til at forværre de almindelige aldersrelaterede ændringer i den kognitive funktion, det vil sige evnen til tænkning og problemløsning.

Alkohol er bredt anerkendt blandt forskere og Sundhedsstyrelsen som en af de enkeltfaktorer, der har størst indflydelse på folkesundheden.

”Alkohol skubber på processer i din krop, ligesom rygning, overvægt og manglende motion gør. Men det er ikke sådan, at du bare kan lægge risikoen sammen,” siger Kit Broholm.

Det er nemlig værre end det.

”Hvis du ryger og drikker for meget, kan du gange risikoen,” forklarer Sundhedsstyrelsens ekspert.

Eksperter: Sådan nedsætter du nemt dit alkoholforbrug

Tæl dine genstande. Og bliv overrasket. Ifølge eksperter er en alkoholdagbog en af de mest effektive måder at nedsætte dit forbrug på.

Mange af de 860.000 danskere, der ifølge Sundhedsstyrelsens skøn drikker for meget, vil blive overraskede over, at det faktisk bliver til to og ikke et glas vin hver aften. At der for resten også var snaps til frokosten, og det vist bliver til et par øl mere med naboerne.

”Der er ikke mange danskere, der tæller genstande. Eller stiller spørgsmål ved deres egne alkoholvaner, selvom omkring en million danskere burde gøre det,” siger Bjarne Elholm, der er leder af Alkolinjen hos Alkohol & Samfund.

”For danskerne er alkohol et hyggestof. Vi opfatter ikke flere genstande i træk som noget særligt. Derfor kan de daglige vaner hurtigt løbe af sporet,” siger alkoholekspert og chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Kit Broholm.

For de op mod en million danskere, der drikker for meget uden at være afhængige, er det både det daglige forbrug og vores accept af at drikke mere end fem genstande på en gang, der ifølge Kit Broholm er problemet. Det, at drikke sig fuld, er det allermest skadelige drikkemønster, og hvis man hver aften drikker bare et enkelt glas for meget, når man nemt over de syv genstande for kvinder og 14 genstande for mænd, som ifølge Sundhedsstyrelsen er loftet, hvis man kun vil have en lav risiko for at pådrage sig op mod 200 alkoholrelaterede sygdomme.

Heldigvis er der netop for danskere, der drikke risikabelt, en enkel og effektiv måde at nedsætte forbruget på, siger leder af Alkolinjen Bjarne Elholm.

”En alkoholdagbog, hvor du tæller genstande, er en fantastisk ting. Det handler om at få sat spørgsmålstegn ved egne alkoholvaner. Fokuser på dine vaner, og der vil ske noget,” lover rådgivningseksperten fra Alkohol & Samfund.

Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

Flere undersøgelser tyder nemlig på, at alene det at få spørgsmålet ’hvor meget og hvordan drikker du?’, får folk til at nedsætte forbruget.

”Det er en meget lille indsats, der skal til i forhold til, hvor meget sundhed, der er at hente ved at få folk til at drikke mindre,” siger han.

Man ved, at alt fra søvnforstyrrelser og stress til forhøjet blodtryk og halsbrand hurtigt forbedres, hvis man sænker sit alkoholforbrug. Desuden forbedres immunforsvaret, og risikoen for langsigtede sygdomme som kræft falder.

En alkoholdagbog er en god måde at få sat fokus på sit eget alkoholforbrug. Handler det om andre, kan det være sværere og skal gøres nænsomt.

”Når nu det er så effektivt bare at få spørgsmålet, er det vigtigt, at vi i højere grad stiller det til hinanden. Men det skal bare gøres med respekt og værdighed,” siger Bjarne Elholm.

For modsat rygning er alkohol et stærkt tabuiseret område, som vi har meget svært ved at tale med hinanden om på en ordentlig måde, mener Kit Broholm fra Sundhedsstyrelsen. Er du ryger, er der slet ikke den samme benægtelse. Nok fordi det ikke påvirker bevidstheden, som alkohol gør, vurderer hun.

“Vi er meget opmærksomme på ikke at antyde, at vi måske drikker for meget, eller at andre måske gør det, for vi ved godt, at det giver indtryk af, at vi så har vanskeligere ved at være gode forældre, gode medarbejdere og en god partner,” siger Kit Broholm.

10 gode råd: Sådan drikker du mindre

1. Hold en alkoholfri måned – og mærk hvordan det påvirker dit energiniveau og dit humør.

2. Aftal med dig selv, hvor meget du må drikke på en hverdag og til en fest.

3. Drik vand før du drikker alkohol, så du ikke slukker din tørst i alkohol

4. Drik noget med lavere alkoholprocenter i.

5. Find en alkoholfri drik som du kan lide og tag den, når du skal slappe af og hygge dig.

6. Brug et mindre glas.

7. Drik langsomt – vent på den afslappende effekt – de positive virkninger af alkohol kommer allerede ved en-to genstande. Når du kommer over et par genstande begynder mange at opleve flere negative følelser.

8. Anbring flasken i køkkenet, så du skal rejse dig for at skænke op.

9. Find flere måder at sige nej tak på, så du ikke drikker, fordi det forventes.

10. Skriv ned hvilke situationer, der giver dig lyst til alkohol og find på alternativer: en alkoholfri drink, en gåtur, et varmt bad.

Kilde: Kit Broholm, chefkonsulent, Sundhedsstyrelsen.

Foto: Linda Kastrup
Vis mere

7 retningslinjer: Sådan bør du drikke

Sundhedsstyrelsens 7 udmeldinger om alkohol:

1. Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred.

2. Drik ikke alkohol for din sundheds skyld.

3. Du har en lav risiko for at blive syg på grund af alkohol ved et forbrug på 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd.

4. Du har en høj risiko for at blive syg på grund af alkohol, hvis du drikker mere end 14/21 om ugen.

5. Stop før 5 genstande ved samme lejlighed.

6. Er du gravid – undgå alkohol. Prøver du at blive gravid – undgå alkohol for en sikkerheds skyld.

7. Er du ældre – vær særlig forsigtig med alkohol.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

Tjek dig selv: For meget eller afhængig?

Du har et skadeligt forbrug hvis:

  • Dit alkoholforbrug har ført til fysisk og/eller psykisk skade, herunder skadet dømmekraft og adfærd.
  • Skaden er klart påviselig.
  • Tilstanden har varet mindst en måned, eller har været tilstede gentagne gange inden for de sidste 12 måneder.
  • Du ikke er afhængig af alkohol.

Du er alkoholafhængig hvis:

  • Du har trang til alkohol, såkaldt ”craving”, dvs. et tvangsmæssigt ønske om at drikke.
  • Du har svækket evne til at styre indtagelsen, standse eller nedsætte brugen af alkohol.
  • Du har abstinenssymptomer (eller indtagelse af alkohol for at ophæve eller undgå disse).
  • Du har udviklet tolerance med behov for stadig større mængder alkohol for at opnå samme effekt.
  • Alkohol har en dominerende rolle med hensyn til prioritering og tidsforbrug.
  • Du har vedvarende forbrug af alkohol på trods af, at du har erkendt skadevirkningen.

Kilde: WHO.

Foto: Bax Lindhardt
Vis mere