Mens nogen sværger til et forfriskende morgenbad og har svært ved at vågne rigtigt op uden, så er andre mest tilhængere af det afslappende varme bad om aftenen.

Men hvad er egentlig det bedste for dig? Det prøver to eksperter, som BT har talt med, at give svar på.

Ud fra et medicinsk synspunkt betyder det ikke det store, fortæller overlæge og professor i dermatologi ved Bispebjerg Hospital Jørgen Serup. Det kommer helt an på din livsstil og dine rutiner. Der er heller ikke fordele at hente i forhold til at undgå uren hud eller bumser, så det afhænger helt af din personlige velvære.

Men hvis du har problemer med søvnen eller med at vågne op om morgenen, så kan der godt være nogle fordele at hente.

»Hvis du har problemer med at sove om aftenen, så kan et varmt bad tre kvarter inden sengetid hjælpe. Nedkølingen efter badet hjælper med at gøre dig træt,« fortæller søvnekspert og forfatter bag ’Sov godt hele natten’ Mikael Rasmussen.

Når du skal sove falder din kropstemperatur nemlig en smule, og ved at gå i bad hæver du den. På den måde stimulerer du aktivt din kropstemperatur og hjælper den med at falde.

Hvis du derimod har svært ved at komme op om morgenen og føler dig groggy det meste af dagen, så kan et friskt, køligt morgenbad være vejen frem.

»Et køligt bad kan være med til at sætte nervesystemet i gear, så du vågner op,« siger Mikael Rasmussen.

Gode badevaner

Med det slået fast, så er der andre ting, du bør være opmærksom på, når du bader. Det er vigtigt at have gode baderutiner og gerne vaske sig en gang om dagen, siger Jørgen Serup.

»Du skal bruge så lidt sæbe som muligt, da det kan affedte huden og ødelægge hudens naturlige økologi. Sæbe kan skade hudens naturlige barrierer.«

Alligevel anbefaler han, at du hver dag vasker dig med sæbe under armene, ved kønsorganerne, ved endetarmen, på hænderne og fodsålerne.

Desuden er det også en god idé at tænke over, hvilken rækkefølge du tørrer dine kropsdele i efter badet.

»Selvom du har været i bad, er du slet ikke ren. Du er ikke steriliseret, du har blot formindsket antallet af bakterier på huden,« forklarer Jørgen Serup.

Derfor anbefaler han, at du begynder med at tørre ansigtet og slutter ved skridtet og endetarmen. Men ikke nok med det, så skal håndklædet også udskiftes regelmæssigt.

Rent teoretisk burde det blive skiftet hver dag, fortæller han. Men det er ikke realistisk i hos de fleste mennesker, så derfor er et fint praktisk kompromis at skifte håndklædet et par gange om ugen.

Og så er det vigtigt, at alle har hver deres håndklæde.

»I nogle familier deler de håndklæder, men det vil jeg klart anbefale, man ikke gør,« understreger han.

Du kan risikere at smitte din familie med bakterier som for eksempel stafylokokker, og det kan undgås, hvis I ikke deler håndklæder.

Sidst, men ikke mindst, så betyder det også noget, hvordan du tørrer dit håndklæde.

»Det er bedst at sprede det ud over en tørrestang. Gerne en med varme. Det handler om at få tørret håndklædet så hurtigt som muligt, så det er aldrig en god idé at lægge det i en bunke eller hænge det på en knage,« forklarer han og tilføjer:

»Når håndklædet tørrer hurtigt, så undgår du, at bakterierne formerer sig i det.«