Mindfulness er som at være på en luksusferie for sjælen. Læs her, hvorfor det er sundt for dig at holde 'ferie' i hverdagen. Du får blandt andet en guide, så du kan få mindfulness ind i din hverdag.

Vi kender alle ordet mindfulness. Et ord, der rimer lidt på indre ro, åndelig tilstedeværelse og en zen-agtig tilgang til livet. Men hvad essensen af det forjættede ord er, er der ikke mange, der ved.

Opret abonnment på BT PLUS og få indblik i hvad mindfulness er. Du får desuden en guide, så du kan få mindfulness ind i din hverdag.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Mindfulness er som at være på en luksusferie for sjælen. Læs her, hvorfor det er sundt for dig at holde 'ferie' i hverdagen. Du får blandt andet en guide, så du kan få mindfulness ind i din hverdag.

Vi kender alle ordet mindfulness. Et ord, der rimer lidt på indre ro, åndelig tilstedeværelse og en zen-agtig tilgang til livet. Men hvad essensen af det forjættede ord er, er der ikke mange, der ved.

»Mindfulness er en indstilling, der består af flere komponenter: Du dømmer ikke, du er neutral, du er accepterende, og du er nærværende i nuet,« forklarer Henning Daverne.

Han underviser i mindfulness og meditation i sin virksomhed Lotus Heart Academy og har udgivet bogen ’Meditation og mindfulness’.

Han sammenligner mindfulness med den tilstand, ens hjerne er i, når man er på ferie. I den anden ende af spektret ligger stress-tilstanden.

»Når du begynder at gå i dialog med dine tanker, bliver du fanget i den indre dialog, og den er med til at bestemme, hvordan du opfatter nuet. Med mindfulness kan du prøve at træde ud af tankerne og mærke, om du er ked af det, vred eller bange. Kan du mærke det i kroppen uden at dømme dig selv? Så er du nærværende overfor dig selv, og det kan give dig en indre varme og ro. Når du træner dig selv i mindfulness, aktiverer du faktisk den del af nervesystemet, som hedder parasympaticus. Det er her, kroppen hviler, fordøjer og udskiller lykkehormoner, og det giver dig en følelse af indre ro og tilfredshed,« forklarer han.

Når du derimod stresser, aktiverer du den aktive del af nervesystemet, som kaldes sympaticus, hvor du handler, tænker problemløsning og oplever indre uro.

»Det moderne menneske er på hele tiden, og det betyder, at vi stresser for meget. Det er lige så stressende at tænke på at skulle holde en stor tale som at gøre det. Det vil sige, det er vores tanker, der stresser os, men her kan mindfulness hjælpe os – det vil sige træne hjernen til at være rolig, afslappet og accepterende - så stressen ikke sætter sig i systemet og giver os en række følgesygdomme både fysisk og psykisk,« forklarer Henning Daverne.

Udover de oplagte følgesygdomme som stress og depression kan et forhøjet aktivitetsniveau i sympaticus over tid nedbryde både hjerne og nervesystem og lede til et svækket immunforsvar.

»Vi er altså inde og røre ved mange ting, som i virkeligheden kan påvirkes positivt ved at man ændrer sit tankemønster. Mindfulness er altså en indstilling, som du kan træne. Du træner dit nervesystem til at slappe af, ligesom du kan træne en muskel til at blive større,« forklarer Henning Daverne.

Det venskabelige nærvær

Dernæst kommer nærværet, som de fleste af os også øver os flittigt på. Men nærvær er mere end at kigge sin kæreste i øjnene eller bygge Lego med børnene. Nærvær er noget, du giver til dig selv og andre, forklarer Henning Daverne og kommer med et eksempel:

I har aftalt, at han skal være hjemme klokken seks, så I kan spise sammen. Klokken bliver både lidt i og lidt over, og der er ikke skyggen af din kæreste omkring middagsbordet. Du begynder at vrisse for dig selv. Han kommer ikke, hvor er han latterlig. Et kvarter efter er han der stadig ikke, og stemmen indeni har nu ændret karakter: Har det noget med mig at gøre, at han ikke kommer.

Mærk efter, hvordan det føles i kroppen og være accepterende, neutral, ikke-dømmende og nærværende overfor dine egne følelser.

»I det hele taget kunne vi nok have glæde af at øve os i at være vores egen ven. Vi har en tendens til at slå os selv i hovedet, når den indre dialog kører. Læg lige mærke til, hvordan du taler til dig selv. Mange af de fordømmende ting, vi siger til os selv, ville vi ikke acceptere fra andre. Ville du acceptere, at andre foreslog, at det var din egen skyld, at din kæreste ikke var kommet hjem som aftalt?«

Ferie i hovedet

Mest af alt kan mindfulness sammenlignes med den tilstand, de fleste af os forhåbentlig er i, når vi er på ferie.

»Når vi tager på ferie, giver vi os selv lov til at være en anden person, end vi normalt er. Vi gider ikke hidse os op over småting og tillader os selv lidt mere. Måske er der ikke solstole nok ved poolen, og børnene larmer lidt for meget, men hvis vores indstilling over for situationen er neutral, kan vi lægge os ned på stranden og opleve, at larmen bliver ligegyldig. Dét er mindfulness. Det er en tilstand, som vi i virkeligheden kan skabe overalt. Vi behøver ikke at være på ferie. Vi tror, det er ferien, der gør det, men i virkeligheden er det os selv, der skaber den indstilling til tingene, og det kan vi lige så godt gøre derhjemme,« siger han.

For ligesom man kan komme til at tage sin hverdagspersonlighed med på ferie, kan man tage sin mindfulness hjem i hverdagen, og det vil være til gavn for alle, for mindfulness har en helende effekt på os.

»Mindfulness er afstressende, fordi vi er til stede i nuet. I hverdagen har vi en tendens til at sidde på arbejdet og tænke på børnene og sidde derhjemme og tænke på arbejdet. Den indre dialog fjerner dig hele tiden fra der, hvor din krop fysisk befinder sig. Men hvis du øver dig i at læne dig mentalt tilbage – ligesom i ferien – og bare være til stede i nuet og nyde det, selv om børnene larmer, vil du opdage, at mindfulness har en helende effekt på dig selv.«

GUIDE: Meditér dig til mindfulness

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

Hvor mindfulness er en indstilling i livet, så er meditation en tilstand, du kan komme i. Det handler om, at kroppen er i så afslappet en tilstand som overhovedet muligt – mere afslappet end når du sover – mens hjernen er vågen. Mange tror fejlagtigt, at det gælder om ikke at tænke en eneste tanke, når man mediterer, men allerede der slår man sig i hovedet, hvis man gør det, og så bryder man sin mindfulness.
Henning Daverne har lavet en guide til dig, der gerne vil prøve mindfulness gennem meditation. Alle kan lære det, er hans påstand, men hvis du synes, det er svært, har du nok brug for at lære det af en, som er erfaren i at meditere. Hvis man har en psykisk lidelse, skal man dog spørge sin læge til råds først.

1: Sæt dig til rette på en stol et uforstyrret sted med rank ryg i en afslappet stilling

2: Flyt nu din opmærksomhed til dine fødder. Mærk fødderne og flyt langsomt opmærksomheden op igennem kroppen til underbenene, knæene, lårene, hoftepartiet, balderne og skridtet. Mærk på en gang alle dele af dine ben fra bæltestedet til og med fodsålerne. Træk vejret godt og dybt, mens du holder en rolig og afslappet opmærksomhed i dine ben.

3: Flyt opmærksomheden til dine hænder. Mærk hænderne indefra. Mærk også underarmene, albuerne, overarmene og skuldrene. Mærk nu begge dine arme hele vejen fra skulder til hånd. Det handler om at være til stede i dem og mærke dem indefra.

4: Flyt roligt opmærksomheden til området fra bæltestedet og op til solar plexus hele vejen rundt om din krop. Træk vejret dybt og mærk maven, siderne og lænden. Ret også din opmærksomhed helt ind i kroppens center, som ligger midt mellem navlen og rygsøjlen.

5: Flyt nu din u-anstrengte opmærksomhed til dit brystbælte. Mærk bryst, ribben og skulderblade. Flyt opmærksomheden til hals og nakke og videre til dit hoved.

6: Dvæl med din rolige og afslappede opmærksomhed på kroppen som en helhed.

7. Hvis du oplever uro i kroppen, mens du mediterer, så lav nogle fysiske øvelser, inden du indleder din meditation. Brug gerne et par minutter på at hoppe lidt, strække ud eller danse.

8: Hvis du oplever, at dine tanker og følelser forstyrrer dig, mens du mediterer, så lav vejrtrækningsøvelser, træk vejret dybt ned i maven et par minutter og derefter træk vejret, rytmisk som en blæsebælg (mere overfladisk) et par minutter.

9: Sæt dig ned og meditér. Ved at have den samme rutine før din meditation fortæller du din krop, at den nu skal til at gå i en anden modus.

Læs dig til flere øvelser og teknikker på henningdaverne.dk