Ny undersøgelse viser, at det kan være farligt at dyppe sin chip to gange i dippen. Det er en bakteriebombe.
Ny undersøgelse viser, at det kan være farligt at dyppe sin chip to gange i dippen. Det er en bakteriebombe. Foto: David Franklin

Du kender det måske. Der er dømt afslapning med vennerne, og jeres snacks står på chips med dip. Men tag dig i agt. Det kan være farligt at dyppe sin chip to gange i dippen. Det viser ny forskning ifølge Illustreret Videnskab.

Populært sagt har du to valg, når du sidder med chips skålen i favnen og dippen inde for overskuelig rækkevidde. Enten dypper du dine chips to gange i dippen, eller også nøjes du med blot et enkelt dyp. Deler du chipsene med andre, så bør du overveje at gøre det sidste. Det kan nemlig være farligt at dobbelt dyppe.

Kom slankekuren i det nye år i forkøbet

Mediet The Conversation skriver ifølge Illustreret Videnskab, at forskere fra Clemson University i South Carolina, USA, nu har bevidst, at det kan være farligt at dyppe sine chips to gange i dippen.

Den amerikanske forskning viser, at du kan blive smittet med de bakterier og virusser, der også overførers ved f.eks. hos eller nys. Illustreret Videnskab skriver, at det kan give sygdomme såsom lungepest, tuberkulose, influenza, legionærsyge og SARS.

fly

Første fase af forsøget ved Clemson University gik ud på at sammenligne bakterierne på en afbidt kiks og en uberørt kiks. Forsøget blev lavet ved, at begge kiks blev lagt i vand. Efter kiksene var blevet opløst, kunne man konstatere, at vandet med den kiks der var blevet bidt af, indeholdte tusind flere bakterier pr. milliliter vand, end vandet med den hele kiks.

Hedeb

Efter forsøget med vandet bevægede forskerne sig over til dippen. Her dyppede man henholdsvis den afbidte og den hele kiks i dippen. Efter et enkelt dyp kunne forskerne ikke måle flere bakterier i dippen. Men efter dobbelt dyppet forholdte det sig anderledes.

Efter dobbeltdyppet fandt forskerne nemlig fem gange så mange bakterier i dippen svarende til 1000 bakterier pr. milliliter dip. Dippen, der blev brugt under forsøget, var salsa. Illustreret videnskab skriver, at salsa har en PH-værdi på 4, hvilket gjorde, at bakterieindholdet i dippen var faldet til 150-200 bakterier efter to timer, fordi at salsaens surhed med tiden dræber bakterierne.

Så tænk dig om en ekstra gang, inden du tager for dig af dyppelsen, hvis du deler dip med en ven, date, kæreste eller en helt fjerde, som dypper deres chips to gange.

SMS

Tophistorier

Hitter på Facebook