Selvom det ikke burde virke, kan kalktabletter dæmpe depression. Måske kan placebomedicin gøre det samme ved smerte, træthed og kvalme.

For cirka 30 procent af mennesker med depression vil placebomedicin såsom kalktabletter virke lige så godt på depressionen som antidepressiv medicin. Nu er amerikanske forskere kommet tættere på en fysiologisk forklaring på fænomenet. Det skriver Videnskab.dk.

De har nemlig påvist, at placebomedicin aktiverer et særligt signalstof i hjernen, som er med til at styre vores oplevelse af smerte, eufori og vores humør. Det er første gang, placeboeffekten på den måde lokaliseres i hjernen.

»Det er et meget interessant studie. Placeboeffekten er så stor ved depression, at man næsten ikke orker at udvikle antidepressiv medicin mere, fordi det er så svært at vise, om det rent faktisk er medicinen, der virker. Nu har vi en mulig forklaring på det,« siger professor i psykiatri på Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet og overlæge på Psykiatrisk Center København Martin Balslev Jørgensen.

Læs mere på Videnskab.dk: Placebo-effekt: Lægens ord ændrer virkningen af medicinen

Det nye studie er udført af forskere på University of Michigan, og resultaterne er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift JAMA Psychiatry.

Smerte, depression, træthed og kvalme

Professor ved Forskningsenheden for Almen Praksis på Aarhus Universitet Frede Olesen har skrevet flere artikler om den omfattende globale placeboforskning.

Ifølge ham er det sandsynligt, at lignende mekanismer kan gøre sig gældende ved andre typer af lidelser, hvor man ser stor placeboeffekt. Der er for eksempel foretaget et forsøg med migrænebehandling, og her mindede effekterne af placeboen om den, forskerne så i depressionsforsøget.

Læs mere på Videnskab.dk: Frygt fjerner placeboeffekten

»Man kan generelt sige, at ved alle fænomener, der skal tolkes i hjernen, før de opleves, er det nogle af de samme ting, der er i spil. Og det gælder for eksempel depression, smerte, træthed og kvalme. Så det er meget sandsynligt, at samme eller tilgrænsende dele af hjernen også er påvirket, når man ser placeboeffekt på for eksempel smerteoplevelse,« siger han.

Han forklarer i den forbindelse, at man inden for sygdomme skelner mellem oplevede fænomener, som kræver en tolkning i hjernen, inden man oplever dem, for eksempel smerte, kvalme, træthed og depression. Og andre sygdomme, som ikke kræver en tolkning, for eksempel betændelser eller virussygdomme.

Læs mere om placeboeffekten på Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Kom med i dybet: Årets bedste undervandsfotos fra 2015

Går dyr på toilettet, når de er i vinterhi?

Vi kan kun have 150 venner - også på Facebook