Klimaforandringerne ser ud til at påvirke, hvor mange piger der bliver født i forhold til drenge, viser ny forskning. Fostrene dør typisk efter 12 ugers graviditet.

Klimaforandringerne har – eller kommer til at have – en effekt på alle aspekter af vores liv. Det bliver efterhånden mere og mere tydeligt, som forskerne bliver klogere på, hvilke ændringer er undervejs, og hvad de kommer til at betyde for os.

Nu viser et nyt studie fra Japan, at klimaforandringerne også kommer til at have en betydning for antallet af mænd i forhold til kvinder i nogle lande. Det skriver Videnskab.dk.

Siden 1970'erne er temperatursvingninger blevet mere og mere almindelige i Japan, og i den samme periode er flere og flere fostre af mandligt køn døde.

I samme periode er der derfor født færre mænd i forhold til kvinder.

Fostrene dør typisk efter 12 ugers graviditet, og forskerne kunne derfor ikke kende kønnet på daværende tidspunkt. Men de kiggede også på tallene for en rekordvarm sommer i Japan i år 2010.

Læs også hos Videnskab.dk: Alle mænd har engang været kvinder

Her var der en stigning af døde fostre i september måned, mens der i ni måneder efter var et stort fald af nyfødte drengebørn i forhold til pigebørn.

»Det kunne tyde på, at klimaforandringer kan påvirke mandlige fostre på en negativ måde,« siger Dr. Misao Fukuda fra M&K Health Institute, der står bag studiet, til Livescience.com.

Tidligere studier i Finland og New Zealand af temperatursvingningers effekt på fostre har vist blandede resultater, men forskerne bag dette studie lægger vægt på, at ingen af de andre lande har samme dramatiske temperaturforskelle som Japan.

Andre artikler hos Videnskab.dk:
Kan jeg påvirke, om jeg får en dreng eller en pige?
Hver anden dreng får bryster
Kan kinesisk dreng virkelig se i mørke?