Nyrerne kæmper med frugtsukker. Konsekvenserne kan være forhøjet blodtryk, fedme og type 2-diabetes.

Forskere retter stadig mere opmærksomhed mod de mulige negative virkninger, som sukkertypen fruktose kan have på kroppen.

Fruktose kaldes også frugtsukker og findes sammen med glukose i mange søde frugter, i blomsternes nektar og dermed også i honning. I vores kost findes fruktose først og fremmest i almindelig sukker, hvoraf halvdelen er fruktose, og i højfruktose-majssirup, der ofte bruges i stedet for sukker i USA.

- Det har været en hed debat i nogle år nu, og beviserne for, at det giver negative sundhedsmæssige virkninger at indtage meget frugtsukker, hober sig op, siger Hans-Peter Marti, der er professor i klinisk medicin ved Universitetet i Bergen, til det norske nyhedssite forskning.no. Det skriver Videnskab.dk.

Hans-Peter Marti var i december 2013 deltager på den amerikanske nyreforenings kongres, Kidney Week, i byen Atlanta. Der blev præsenteret flere undersøgelser, der understøtter, hvad forskerne har set i de seneste år: At frugtsukker kan skade dine nyrer og dermed bidrage til, at fedme og type 2-diabetes bliver mere udbredt verden over.

Sandsynligvis sker der følgende i nyrerne, ifølge en undersøgelse ledet af en førende forsker på området, Richard Johnson:

Læs også hos Videnskab.dk: Feder light-sodavand mindre end sodavand med sukker?

Fruktosen kan forårsage, at nyrerne får et energitab, og derudover dannes mere urinsyre. Folk, der har meget fruktose i sig, kan få øget blodtryk og risikere at udvikle metabolisk syndrom.

Sidstnævnte er forbundet med både insulinresistens, diabetes og fedme.

Dette sker, uanset hvor mange kalorier personen indtager ifølge en undersøgelse, Johnson har lavet sammen med tre andre forskere.

At få for meget fruktose kan også øge risikoen for anden nyresygdom, antyder forskningen. Én kalorie kan derfor ikke automatisk kan sidestilles med en anden.

Læs også hos Videnskab.dk: Frugt og grøntsager er ikke sundt for alle

- Det er ikke det absolutte antal af kalorier, der tæller, men også hvordan de er konstrueret i form af fruktoseindhold, siger Hans-Peter Marti.

To af de undersøgelser, der blev præsenteret på nyrekongressen i USA, er blandt dem, der viser, hvordan fruktose kan give målbare negative indvirkninger på vores helbred.

En vigtig kilde til fruktose er sukkersodavand og andre søde drikke. Derfor ville en forskergruppe fra Osaka University Graduate School of Medicine i Japan undersøge, om det var muligt at måle ændringer i mennesker, der drak sodavand, over tid. I nogle tilfælde fulgte de folk i tre år, og nogle fulgte de i kortere perioder.

De opdagede, at mennesker, der drak to eller flere sukkerholdige drikkevarer dagligt, havde mere protein i urinen. Det er et tegn på, at nyrerne ikke fungerer optimalt.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Sund kost giver dig ikke automatisk et godt helbred

Mad påvirker os vidt forskelligt