Ofte har du fået den helt rigtige idé, når du har en aha-oplevelse, viser ny forskning.

Du kender måske følelsen, når en god idé eller løsningen på et problem pludselig viser sig for dig. På den helt blinkende pære-agtige måde.

Når det sker, skal du bare følge din umiddelbare indskydelse, din aha-oplevelse, for der er stor sandsynlighed for, at du er blevet ramt af den rigtige idé, viser ny forskning ifølge sciencedaily.com, skriver Videnskab.dk.

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Thinking and Reasoning.
»Troen på den succesfulde åbenbaring er aldrig blevet testet, og den kan være en fejlslutning baseret på tendensen til kun at rapportere positive tilfælde og negligere de pludselig indsigter, som ikke virkede. Men vores studie tester hypotesen om, at den tillid folk har til deres indsigt er berettiget,« siger Carola Salvi, som er postdoc ved Northwestern University og hovedforfatter på studiet, ifølge sciencedaily.com.

Læs mere på Videnskab.dk: Syv gode råd til idéudvikling

For at finde ud af hvorvidt aha-oplevelser er mere præcise end analytisk og gennemtænkt problemløsning blev eksempelvis sproglige puslespil fremlagt for en gruppe forsøgspersoner. Så snart forsøgspersonerne havde løst puslespillet, skulle de trykke på en knap, og herefter rapportere om løsningen var kommet til den som en pludselig indsigt eller gennem analystisk tænkning.

94 procent af aha-oplevelserne havde den rigtige løsning, mens det kun galt for 78 procent af de analytisk tænkende.
»Studiet viser, at i alle slags personlige og professionelle situationer, når en person får en ægte, pludselig indsigt, så skal idéen tages seriøst. Den er måske ikke altid korrekt, men den kan have en større sandsynlighed for at være rigtig end en idé, som er udarbejdet mere metodisk,« siger John Kounios, som er professor på Drexel Universitys College of Arts and Sciences og en af forskerne bag studiet, ifølge sciencedaily.com.

Andre artikler på Videnskab.dk:
Stephen Hawking er en slapsvans!
Metroudgravninger afslører skomoden i det historiske København
Gennembrud: Sådan kan landbruget gøde mindre