I slutningen af 20’erne er vi rigtig gode til at genkende ansigter. Derefter går det stødt ned ad bakke, konkluderer forskere.

Vores evne til at adskille og huske enkelte ansigter forbedres med alderen og når et højdepunkt, når vi er 30 år.

Det skyldes angiveligt, at en bestemt region af hjernevæv bliver ved med at vokse og udvikle sig gennem barndommen ind i voksenlivet, men bremses igen ved 30-års-alderen. Det skriver sciencemag.org ifølge Videnskab.dk.

Studiet, som er publiceret i tidsskriftet Science, åbner op for en ny forståelse af hjernens udvikling.

Man har indtil nu troet, at hjernens udvikling gennem livet skyldes næsten udelukkende det, der kaldes ‘synaptisk pruning’ – en proces, hvor der luges ud i unødvendige forbindelser mellem neuroner. Men det nye studie afslører vigtigheden af hjernevævets vækst – en proces kaldet 'proliferation’.

Læs mere hos Videnskab.dk: Kvinder genkender ansigter bedst - undtaget på Transformers

»Jeg forventer, at disse resultater vil lede til meget større interesse i den rolle, ’proliferation’ spiller for naturlig udvikling,« siger Brad Duchaine, der er psykolog på Dartmouth College i USA og ikke har været involveret i studiet, til sciencemag.org.

For at få detaljeret information om, hvordan hjernens regioner udvikler sig over tid, brugte forskerne en ny billedanalyseteknologi kaldet qMRI.

Med denne teknik kunne de se, at der var mere hjernevæv i områderne associeret med ansigtsgenkendelse hos voksne i alderen 22 – 28 år end hos børn mellem 5 – 12 år.

Læs mere hos Videnskab.dk: Har du et ansigt, som kvinderne kan lide?

»Det er ret overraskende, at denne del af hjernen bliver ved med at udvikle sig og ændre sig efter barndommen og ind i voksenlivet. Specielt når det ikke er tilfældet i stedgenkendelsesregionen, der er blot to centimeter væk,« siger Kalanit Grill-Spector, psykolog ved Stanford University og meforfatter af studiet, til sciencemag.org.

Forskerne blev bekræftet i, at denne vækst i hjernevævet rent faktisk førte til bedre ansigtsgenkendelse, da de gav deltagerne en computerbaseret genkendelsesquiz. Jo mere hjernevæv deltageren havde, des bedre klarede vedkommende sig.

Læs mere hos Videnskab.dk: Halvér din træning og kom i bedre form

Ifølge forskerne går væksten angiveligt den anden vej igen efter 30-års-alderen. Den nye viden kan muligvis bruges til at gøre forskerne klogere på sygdomme som ansigtsblindhed og autisme.

Andre historier hos Videnskab.dk
Den optimale levealder er 45 år
Fjordternepar holder sammen i medgang og modgang