Hellere tyk og vågen end slank og doven.

Sådan kunne omskrivningen af et velkendt ordsprog lyde, og der er faktisk noget om snakken. Et nyt europæisk studie fra forskere på Cambridge University i Storbritannien bekræfter i hvert fald, at det er farligere at være fysisk inaktiv, end det er at være overvægtig. At være fysisk inaktiv er defineret ved at have et stillesiddende arbejde uden samtidig at bevæge sig i sin fritid ved for eksempel at cykle til og fra arbejde.

Vil du også være sund? Bliv slank og sund med BT PLUS

Det omfattende studie er foretaget over en periode på 12 år, hvor forskere har fulgt og undersøgt flere end 300.000 europæere. På baggrund af disse undersøgelser konkluderer forskerne, at omkring 676.000 europæere hvert år dør på grund af manglende motion. Til sammenligning dør omtrent 337.000 som følge af fedme.

Og ifølge Ulf Ekelund, der er en af professorerne bag studiet, betyder undersøgelsens resultat, at der er brug for at flytte det sundhedsmæssige fokus i Europa.

»Selv om det også er vigtigt at bekæmpe fedme, så er det endnu vigtigere at fokusere på inaktivitet generelt,« siger han.

Læs også:

Også i Danmark har vi et problem med inaktivitet, fortæller Bente Klarlund Pedersen, overlæge og leder af TrygFondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet.

»Det kan måske være svært at tro, når vi hører om så mange, der løber maraton eller dyrker triatlon, men der en stor gruppe danskere, der er meget lidt fysisk aktive. Det er de ressourcestærke, der løber maraton,« siger hun.

Bente Klarlund Pedersen mener derfor ligesom Ulf Ekelund, at det er vigtigt at begynde at fokusere mere på, om danskerne bevæger sig nok frem for kropsvægt alene.

»Jeg siger ikke, at det er ligegyldigt for ens sundhed, hvad man vejer. For det er det ikke. Men man skal i højere grad se fysisk aktivitet som en slags lægemiddel, der beskytter mod diabetes, hjertekarsygdomme og cancer,« siger hun.

Ikke lige let for alle

Også fedmeforsker Berit Lilienthal Heitmann fra Institut for Sygdomsforebyggelse på Frederiksberg Hospital finder den europæiske undersøgelse interessant. Men det er samtidig vigtigt at huske på, at det ikke er lige let for alle at gå en tur eller cykle til arbejde hver dag, siger hun.

»Der er ikke nogen tvivl om, at fysisk aktivitet er sundt, uanset om du er tyk eller tynd. Men hvis du er ung og slank, så er det meget lettere at røre sig, end hvis du er 70 år og svært overvægtig,« fortæller hun.

Berit Lilienthal Heitmann peger også på, at vi faktisk er mere aktive i Danmark end mange andre steder i Europa.

»Vi har en tradition for at cykle, som giver os et forspring i forhold til fysisk aktivitet. Samtidig er nordeuropæere generelt slankere end syd- og østeuropæere, og det bliver sværere at bevæge sig, jo større du er. Det er også med til at trække os danskere i den mere aktive retning,« siger hun:

»Men der er ikke tvivl om, at vi formentlig alle har gavn af at bevæge os noget mere.«

Begge sundhedsforskere fremhæver dog, at det nye europæiske studie konkluderer, at der ikke skal mere end en rask gåtur på 20 minutter hver dag til for at forbedre ens helbred betragteligt.

»Så selv om du ikke orker at gå i fitnesscenter eller at løbe en tur, så kan du også få en betydelig sundhedsmæssig effekt af at røre dig en smule,« siger Bente Klarlund Pedersen.