Influenza kan være en hård omgang at komme igennem, så der er god grund til at tage sygdommen alvorligt. Især hvis du er gravid.

Du fryser, har hovedpine og er øm i hele kroppen. Så kommer feberen, der sniger sig op omkring 38-40 grader, mens du fryser og hverken har lyst til at spise eller drikke.

Sådan føles en typisk influenza, og hen over de næste måneder vil sygdommen ramme tusindvis af danskere, der kan se frem til helt op til to uger på langs. For de fleste er influenza en hård nyser, og er du også gravid, så kan sygdommen være ekstra alvorlig.

Læs mere: Syv spørgsmål om graviditet og influenzavaccination

Risiko for abort og tidlig fødsel

Ifølge Sundhedsstyrelsen har du større risiko for at abortere, føde for tidligt eller få et barn med lavere fødselsvægt, hvis du får influenza som gravid. Det kan også betyde, at du bliver mere syg, end hvis du ikke var gravid, og det er der ifølge Niels Uldbjerg, der er overlæge og professor på Århus Universitet, en meget simpel grund til.

- Gravide har generelt et nedsat immunforsvar, netop fordi de er gravide. Et foster er en form for fremmedlegeme i kroppen, og ligesom når man får en ny nyre, så vil kroppen naturligt forsøge at afstøde fremmedlegemet. Ved en nyretransplantation nedsætter man immunforsvaret med medicin, men når man er gravid, så nedsætter kroppen naturligt sit immunforsvar, så fostret ikke bliver afstødt. Men det betyder så, at man bliver mere syg af sygdomme som for eksempel influenza. Faktisk vurderer man, at gravides risiko for sygdom og fosterdød nærmest er fordoblet, forklarer Niels UIdbjerg.

Læs mere: Her er alt, du bør vide om influenza

Bange for bivirkninger

Alligevel er det kun 1 ud af 10 gravide, der vælger at tage imod Sundhedsstyrelsens tilbud om at blive vaccineret mod influenza. Mange er nemlig bange for, om det kan påvirke barnet, når moderen får en vaccination under graviditeten.

- Mange gravide er tilbageholdende med at blive vaccineret, fordi de er usikre på, om vaccinen kan skade deres barn på én eller anden måde. Og det er jo helt naturligt, at man kan have den bekymring som gravid, især når der florerer så mange historier omkring, at vacciner kan være skadelige, forklarer Søren Brostrøm, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen. Styrelsen står netop nu bag en kampagne, der skal få flere gravide til at blive vaccineret mod influenza.

- Influenzavacciner har været brugt til gravide i flere år og er grundigt undersøgt over hele verden. Den er meget sikker både for mor og barn. Faktisk anbefaler vi netop vaccination til gravide, fordi den beskytter mor og derigennem barnet også efter fødslen,

Læs mere: Sådan forebygger du influenza

Fakta om influenzavaccination til gravide:

  • Gravide kan blive vaccineret gratis mod influenza fra d. 1. oktober 2015 og indtil slutningen af februar 2016.
  • Du kan få vaccinen gratis, hvis du er mere end 12. uger henne.
  • En vaccination nedsætter risikoen for at få influenza.
  • Hvis du alligevel bliver smittet, så vil vaccinen gøre, at sygdomsforløbet er mindre alvorligt.
  • Vaccinen har været anvendt til gravide i andre lande i mange år.
  • Alle undersøgelser viser, at vaccinen er meget sikker at bruge for både mor og barn.
  • Læs mere om Sundhedsstyrelsens kampagne på www.beskytdigmodinfluenza.dk.