Et iskoldt glas vand virker bare, som om det slukker tørsten i sommervarmen bedre end et lunkent et af slagsen. Nu har forskerne fundet en videnskabelig forklaring på fænomenet.

Kolde temperaturer lukker nemlig ned for de samme neuroner, som genererer tørst. Det skriver bbc.com, ifølge Videnskab.dk.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Nature.

Man ved allerede, at tørstregulering og dehydrering kan måles i blodet, men det nye studie beskriver en meget hurtigere reaktion, der kan forklares ved aktiviteten i hjernen.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan påvirker den daglige kop kaffe din sundhed

Forskerne målte travlheden i de neuroner, der associeres med tørstregulering, når mus spiste og drak i forskellige forsøg.

Når musene var tørstige, var de bestemte celler meget aktive og når de drak, faldt aktiviteten markant. På samme måde lyste ’tørst-kredsløbet’ op, når musene spiste. Det hele skete meget hurtigere, end det kunne måles i blodstrømningen.

Neuronerne reagerede direkte på, hvad der foregik i musens mund.

Læs også hos Videnskab.dk: Kan vand blive for gammelt?

»Aktiviteten lader til at gå op og ned meget hurtigt, når musen spiser og drikker, baseret på signalerne fra den orale aktivitet,« siger hovedforfatter af studiet Zachary Knight fra University of California til bbc.com.

Det mest bemærkelsesværdige var temperaturens effekt.

»Koldere væsker hæmmer disse neuroner hurtigere. Faktisk viser vi, at selv en simpel nedkøling af musens mund kan reducere aktiviteten i disse tørst-neuroner – uafhængigt af indtagelse af vand,« tilføjer han.

Læs også hos Videnskab.dk: Otte glas vand om dagen er vrøvl

Antagelsen om, at tørst-systemet aktiveres af mundens temperatur – i en sådan grad at det at holde en kold metalbar mod musens tunge vil få disse neuroner til at lyse op – giver god mening ifølge Zachary Knight.

Hvis man er på hospitalet og ikke kan synke, får man nemlig ofte isklumper at sutte på, så ens tørst hurtigt kan blive slukket.

»Temperatur lader til at være et af de signaler, som disse neuroner lytter til,« siger han til bbc.com.

Læs også hos Videnskab.dk:

Hunde holder udbredt børnesygdom væk

Hvorfor får jeg blodsmag i munden, når jeg træner hårdt?