Forskere har længe vidst, at mus drikker mere vand i de sidste to timer inden sengetid.

Nu viser et nyt studie, at tørsten ikke skyldes fysiologiske grunde, som for eksempel dehydrering, men derimod det biologiske ur. Det skriver Sciencedaily.com ifølge Videnskab.dk.

Selvom forskningen blev foretaget i mus, kan den stadig have betydning for mennesker, skriver forskerne.

»Resultaterne kan muligvis bane vejen for medicin, som er i stand til at ramme de receptorer, som har betydning for de problemer, som mennesker oplever ved natarbejde eller jetlag,« siger en af studiets forfattere, Charles Borque, der er professor ved afdelingen for neurologi på McGill University Health Centre i Montreal, Canada, til Sciencedaily.com.

Læs også hos Videnskab.dk: Penislængden og kropsstørrelse bestemmer troskab

Forskerholdet opdagede, at hvis de fjernede adgangen til vandet i de to timer inden sengetid, blev musene dehydrerede i slutningen af deres søvncyklus.

At musene drikker vand, inden de skal sove, er altså forebyggende mod dehydrering senere, og det hjælper dyrene med at holde sig sunde.

Med den viden i bagagen gik forskerne i gang med at lede efter mekanismen bag.

De vidste, at hjernen har en sensor med en slags ‘tørst-neuroner,’ og de undrede sig over, om hjernens biologiske ur, der regulerer vores døgnrytme, var i stand til at kommunikere med tørstneuronerne.

Læs også hos Videnskab.dk: Cola, kaffe eller energidrik – hvad virker bedst?

Forskerne have også en mistanke om, at der var vasopressin, et signalstof som bliver produceret i området med det biologiske ur, som var ansvarlig for musenes tørst.

Ved hjælp af selvlysende celler kunne forskerne se, at musenes tørstneuroner ganske rigtig blev påvirket ved frigivelsen af vasopressin.

Forskernes resultater er netop udgivet i det anerkendte tidsskrift Nature.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Forskere giver svar: Hvad er den bedste slankekur?

Årets smukkeste videnskabsbilleder: Dinofossil, slangefoster og blå stjerner

10 ting, du ikke vidste om orgasme