Du bliver blot mere træt, hvis du forsøger at indhente hverdagenes tabte søvntimer i weekenden. Mange danskere sover for lidt, siger dansk forsker.

Mandag morgen er brutal for mange. Men den bliver endnu hårdere, hvis du sover til langt ud på formiddagen lørdag og søndag. Det viser forskningsresultater fra University of Texas, der er blevet offentliggjort i denne uge.

Grunden er, at vores indre døgnrytme forskydes, hvis vi står mere end en time senere op end normalt i weekenden. Det komplicerer hjernens tilbagevenden til hverdagsrytmen.

- Når det gælder søvnmangel, er det en stor myte, at vi kan indhente de tabte søvntimer fra arbejdsugen ved at sove et tilsvarende antal timer længere i weekenderne. Det passer simpelthen ikke, siger lederen af undersøgelsen, professor Gregory Carter, til hjemmesiden HealthNewsDigest.com.

I løbet af et døgn har mennesket normalt brug for at sove mellem syv og otte timer. Derfor forvirrer det hjernen mere end det gavner den, når vi sover over en time længere, understreger Dr. Gregory Carter.

Følg sundhedsstoffet på facebook

Med til udregningen hører også, at vi får den mest effektive, dybe søvn inden for et normalt søvnmønster på syv-otte timer.

Men det forstyrrer i høj grad også, at vi rykker opvågningstidspunktet - også selv om det kun gælder lørdag og søndag. Vi har som stort set alle andre levende organismer et indre ur, en særlig døgnrytme. Den svarer godt og vel til døgnets 24 timer.

Hvis først man flytter sit indre ur med to timer eller mere, kan man have langt sværere ved at falde i søvn søndag aften. Stå derfor maksimalt en time senere op i weekenden, lyder anbefalingen.

- For at værne om vores indre ur, bør vi konsekvent gå i seng otte timer før, vi skal op næste morgen, siger Dr. Gregory Carter, som desuden advarer mod andre former for typisk weekend-adfærd, der skader søvnen.

- Vores dårlige sengetidsmønstre i weekenderne - kombineret med søvnmodvirkende handlinger som for eksempel indtagelsen af alkohol eller skærmkiggeri lige før sengetid - gør mandag morgen til en smertelig affære, siger han til HealthNewsDigest.com.

Konklusionerne i undersøgelsen anerkendes af en af Danmarks førende forskere inden for søvn, professor og overlæge Poul Jennum. Han oplever gennem sit virke, at de danskere, der ikke sover nok på hverdage, typisk også sløser med søvnen i weekenderne.

- Det er et tiltagende problem, at mange danskere undertrykker søvnen. Vi har også gennem ny viden og forskning set, at konsekvenserne ved søvnmangel er stærkere, end vi troede for få årtier siden, siger Poul Jennum, der til dagligt arbejder på Dansk Center for Søvnmedicin og Glostrup Hospital.

Ligesom sin amerikanske forskerkollega skylder Poul Jennum en del af skylden på vores hang til skærme.

Mailtjek på tavlecomputere eller smartphones holder os 'kunstigt' vågne længere og anstrenger hjernen, hvor den burde havde lov til at slappe af og falde ned.

Og konstant dårlige søvnvaner kan have barske konsekvenser: De kan for eksempel føre til højere sygelighed generelt og nedsætte indlæringsevnen hos børn og unge.

- Det er primært børn, teenagere og så de meget erhvervsaktive voksne, der ikke sover nok, forklarer Poul Jennum.