Det er vigtigt at være sikker på, at man ikke kommer til at gå i seng med sin bror eller søster – eller sin værste fjende for den sags skyld. Det er del af grunden til, at evolutionen har sørget for, at vores ansigtstræk er så forskellige.

Har du nogensinde tænkt over, hvor lidt mennesker egentlig ligner hinanden i forhold til andre dyr?

Tænk for eksempel på en stor flok pingviner. I forhold til pingvinerne skiller hvert menneske sig meget ud fra resten af flokken. Vi ligner ikke hinanden.

I den sammenhæng er ansigtet det visuelt mest unikke mellem mennesker, og nu har forskere fundet ud af hvorfor, vi er så forskellige: I forhistorisk tid skulle der ikke være nogen tvivl om, hvem fjenden var, og hvem vi gik i seng med.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse, hvorfor vores fødder og hænder til gengæld er så ens.

I et nyt studie viser forskere fra USA, at det evolutionært set har været en fordel for os som mennesker, at jeg ikke ligner dig, og at du ikke ligner nogle af dine venner.

Jo mere vi udviklede os socialt, des vigtigere blev det at være anderledes af udseende, og på den måde var vores voksende hjerne og øgede komplekse sociale strukturer med til at ændre på vores udseende.

Læs også hos Videnskab.dk: Se smukke mennesker blive til grimme udyr 

»Normalt fokuserer studier af menneskets evolution på, hvordan social adfærd har formet vores intelligens og kognitive færdigheder. Med det her studie viser vi, at vores sociale adfærd også har været med til at forme vores udseende,« fortæller lektor Michael Sheehan fra University of California.

Professor Peter C. Kjærgaard fra Aarhus Universitet, er begejstret for, at der i det nye studie tages fat på emnet om, hvilken effekt vores adfærd har haft på vores udseende.

»Det er utroligt skægt. Det er godt studie, hvor vi kan se, at vi lærer meget af at anlægge et evolutionært perspektiv hen over noget vi tager for givet – nemlig ansigtsgenkendelse.«

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan ser den ideelle kvindes ansigt ud 

Hvordan har evolutionen så favoriseret forskellighed? Her viser det nye studie, at det for os som mennesker, der ikke har en særligt veludviklet lugtesans, har været en fordel at have visuelt letgenkendelige træk, som vi kan kende hinanden på.

»Det kan være situationer, hvor det simpelt fortalt er vigtigt at vide, hvem ens venner og fjender er, og hvem man dyrker sex med. Det skulle man jo nødig komme til at gøre med ens bror eller søster, hvilket kunne ske, hvis de ikke skilte sig visuelt ud.«

»Hvis omkostningen ved at tage fejl er tilpas høj, bliver det en evolutionær fordel at skille sig ud. Med tiden leder det til en øget forskellighed i genkendelige træk blandt alle individer i hele arten,« forklarer Michael Sheehan.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Derfor begyndte vores forfædre at gå oprejst

Sådan ved du, det er ægte kærlighed

Lys-illusion får pupillen til at trække sig sammen