Dit immunforsvar har en skjult mekanisme, der er med til at booste kroppens kamp mod både infektioner og kræftceller, viser danske forskere i et nyt studie.

Immunterapi er netop nu det varmeste emne inden for behandling af kræft.

I stedet for at bombardere kroppen med skadelige kemikalier udnytter læger patienternes eget immunforsvar til at slå kræftceller ihjel.

Nu kommer danske forskere med en opdagelse, der på sigt kan bringe immunterapi til helt nye højder. Det skriver Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Kan modermælk bruges som kosttilskud til voksne?

Forskerne har fundet ud af, at proteinet IFI16 kan fremme virkningen af et protein ved navn STING, som er med til at regulere styrken på immunforsvaret, når det skal bekæmpe blandt andet infektioner og kræft.

Opdagelsen åbner for at lave medicin, der udnytter proteinet til blandt andet at øge immunforsvarets styrke ved eksempelvis immunterapi mod kræft.

»Set i forhold til kræftbehandling, og i kombination med allerede eksisterende immunterapi, er vores håb, at vi ved at øge effekten af IFI16, og herunder STING, kan få kræftceller til at forsvinde endnu hurtigere,« fortæller en af forskerne bag, lektor ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet Martin Roelsgaard Jakobsen.

Læs mere på Videnskab.dk: Vildt NASA-projekt: Forskere vil sende ubåd til Saturn-måne

Ifølge Martin Roelsgaard Jakobsen er det realistisk, at en behandlingsform med udgangspunkt i IFI16 allerede kan blive testet i de første kliniske forsøg på mennesker inden for de næste 7 år – hvis alt går, som de ønsker.

Forskergruppen arbejder i hvert fald hen imod, at de inden for de næste 1-2 år kan lave ’proof of concept’-studier på mus for herefter at rulle det ud i de første kliniske forsøg på mennesker.

Indledningsvis vil det være med et mål om at kunne forbedre behandlingen af modermærkekræft, men ifølge forskeren har STING-IFI16 samspillet potentiale til at kunne blive brugt mod alle former for kræft.

Andre artikler på Videnskab.dk

Forsker: Alternativ behandling skal gøres stueren

Glimt af et supermassivt sort hul, der spiser middagsmad

Ultrasjælden ’vampyr-hjort’ set for første gang i årtier