Bekymring, stress og spekulationer om dårlig ryg kan forværre og fastholde rygsmerter, mener flere eksperter.

BT har spurgt tre af landets førende rygeksperter om deres bedste råd om, hvordan man får ryggen i bedring - helt uden brug af medicin. Opret abonnement på PLUS og få fysioterapeutens, kiropraktorens og reumatologens bedste råd.

 

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.

 


Slip bekymringerne, vær aktiv og pas din hverdag, som du plejer. Lider du af smerter i nakke og lænd, bør du helt undgå at lænke dig til din seng - også når rygsmerterne melder sig. Det mener flere af Danmarks fremmeste ryg-eksperter, som BT har talt med.

Hvis du bekymrer dig over smerter i lænd og nakke og derfor er ekstra varsom med ryggen af frygt for at få mere ondt, kan det give en stærkere oplevelse af smerterne. Det forklarer Tom Bendix, der er professor emeritus på Videnscenter for Reumatologi og Rygsygdomme på Rigshospitalet.

»Man kan få et for stort fokus på smerten ved at passe på ryggen. Smerten bliver registreret i hjernen, og bliver man for bevidst omkring den, får man en meget stærkere oplevelse af smerten,« siger han.

Tom Bendix anerkender, at patienter med alvorlige ryglidelser, f.eks. diskusprolapser, kan have svært ved at glemme smerten. Alligevel peger han på, at mennesker, der f.eks. er ramt af lænderygsmerter, vil komme sig hurtigere og få en bedre livskvalitet, hvis de har tillid til, at ryggen er stærk, også selvom den gør ondt.

Folkesygdom

Ondt i ryggen er så almindeligt, at det er en del af livet for rigtig mange danskere. Tidligere på måneden viste en stor, omfattende rapport fra Sundhedsstyrelsen, at knap halvanden million danskere lider af nakke- og lænderygsmerter. Det gør rygsmerter til landets mest udbredte fysiske lidelse, der hvert år koster samfundet over 6,8 milliarder kroner alene i tabt produktion som følge af fravær fra arbejdsmarkedet.

For nylig viste et studie fra Syddansk Universitet, at over halvdelen af dem, der har haft rygsmerter, vil få tilbagevendende smerter i løbet af 12 måneder.

Derfor er det også vigtigt, at patienter med langvarige og kraftige rygsmerter får tilbudt den rette behandling til at håndtere smerterne, når de kommer igen, mener professor Jan Hartvigsen, der forsker i rygsmerter på Syddansk Universitet.

»Det værste, man kan gøre, er at forholde sig passivt, lukke sig inde i sig selv og blive deprimeret. I stedet kan det være godt at få hjælp fra en smertepsykolog, så man bliver bedre til at fortrænge smerterne og håndtere dem,« siger han.

Det gælder om at træne den måde, hjernen bearbejder smerterne på. Han forklarer, at smerten vil træde mere i baggrunden, hvis man fokuserer på noget godt, f.eks. at solen skinner eller at man har vundet i lotto.

Vær aktiv

Udover at undgå bekymringer og tænke positivt, er det vigtigt at holde sig fysisk aktiv. Det betyder ikke, at du skal træne til et maraton eller dyrke hård vægtløftning. I stedet kan du gøre ting, som du er vant til i din dagligdag, f.eks. at gå ture. På den måde genvinder ryggen hurtigere sin normale funktion, fortæller Martin Josefsen, der er formand for Dansk Selskab for Muskuloskeletal Fysioterapi og specialist i ryg- og nakkebesvær.

I sin egen klinik råder han ofte sine patienter med udgangspunkt i personens egne ressourcer, så patienten selv kan håndtere at komme videre.

»Der er flere ting, der kan påvirke, hvordan man kommer videre og får det bedre, bl.a., hvad man tænker om smerten. Hvis man er unødigt bange eller bekymret for smerten, kan det gå lidt dårligere, end hvis man ikke er,« siger han.

Han tilføjer, at en professionel vurdering af rygsmerterne kan være med til at give afklaring, så patienten undgår unødige bekymringer.

Det anslås, at ca. 90 procent af alle rygsmerter er godartede og hverken er tegn på sygdom eller skade.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

 

GUIDE: Her er rygeksperternes bedste råd

BT har spurgt tre af landets førende rygeksperter om deres bedste råd om, hvordan man får ryggen i bedring - helt uden brug af medicin. Få fysioterapeutens, kiropraktorens og reumatologens bud nedenfor.

 

MARTIN B. JOSEFSEN


1. VÆR AKTIV
Det er nødvendigt for kroppen, da kroppen er bygget til bevægelse. Gør nogle ting, du i forvejen gør i din dagligdag, f.eks. at gå ture.

2. UNDGÅ BEKYMRINGER
Unødig frygt kan bremse den positive udvikling. Er du bekymret over, hvad der er i vejen, bør du søge professionel hjælp, så du kan få afklaring.

3. VÆR BEVIDST OM DINE SMERTER
Lad være med at ignorere dine smerter. Hvis man overbelaster sin krop, når man har ondt, bliver smerterne vedligeholdt og kan på den måde føles værre.

MARTIN B. JOSEFSEN: »Det er svært at anbefale én træningsform, der passer til alle former for rygsmerter. Det handler overordnet om at lytte til kroppen og roligt komme tilbage i sine normale aktiviteter. Hvis man er i tvivl, er det vigtigt, at man søger professionel hjælp, så man kan få individuel rådgivning og en eventuel øvelses-vejledning.«

JAN HARTVIGSEN

1. BLIV I DIN HVERDAG, SÅ GODT DU KAN
Hvis du har så ondt, at du ikke kan være til, er det selvfølgelig okay at lægge sig og hvile. Men som hoved- regel klarer folk sig bedre, hvis de forholder sig i deres normale aktiviteter, fort- sætter med at gå på arbejde og generelt er fysisk aktive.

2. OPSØG EN SPECIALIST
Hvis smerterne er så stærke, at du ikke kan holde det ud, kan du opsøge en specialist, enten en fysioterapeut eller en kiropraktor. Alternativt bør du vente et par dage og se, om smerterne klinger af.

3. OPSØG EN SMERTE-PSYKOLOG
Hvis du har stærke og vedvarende smerter, kan du søge hjælp hos en smertepsykolog, der kan give dig nogle redskaber, så du bedre kan abstrahere fra smerterne.

JAN HARTVIGSEN: »Hvis ikke smerterne er forsvundet efter nogle dage, skal ryggen undersøges, og mange vil have stor glæde af behandling, som f.eks. manipulation, hvor man løsner ryggen op, så den bevæger sig igen. Samtidig kan man få råd og vejledning om, hvad man selv kan gøre for at komme videre i hverdagen, ligesom du også kan begynde at træne din ryg, så du bliver bedre til at håndtere og forebygge tilbagefald.«

TOM BENDIX

1. UNDLAD AT VÆRE FOR PÅPASSELIG
Hold dig ikke tilbage i forhold til dit arbejde og fysiske aktiviteter, fordi du er bange for at overbelaste din ryg. Hjernen og rygmarven skal nok selv finde ud af, hvornår det er nødvendigt at tage forbehold, f.eks. at bøje i knæene, når man skal løfte noget.

2. ABSTRAHER FRA SMERTEN
Fokuserer man for meget på smerterne, får man større gener af dem, end hvis man kan tænke på noget andet. Det opnås bedst, hvis man har fået tillid til ryggen gennem en forståelse for, at ryggen er stærk, også selvom den gør ondt.

3. BRUG RYGGEN NATURLIGT
Du behøver ikke nødvendigvis at lave en masse forskellige øvelser, men bevæg dig, som du plejer, for det ødelægger ikke strukturen i ryggen.

TOM BENDIX: »Hvis man fokuserer for meget på smerten, kan oplevelsen af den synes værre, hvorimod et almindeligt liv med naturlige bevægelser er bedre for ryggen. På den måde kommer musklerne heller ikke til at krampe så let.«

 

Kilder: jobogkrop.dk, Videns- center for Reumatologi og Rygsygdomme , muskulo-skeletal fysioterapeut Martin Josefsen m.fl.