Nu må syge bruge cannabis som medicin.

Fra 2018 bliver det lovligt for alvorligt syge danskere at blive behandlet med cannabis. Men du kan faktisk allerede få medicinen. Forstå forskellen på den cannabis, du kan få i dag, og den politikerne lovliggør fra 2018.

Et bredt flertal af partier på Christiansborg er blevet enige om en fireårig forsøgsordning, som giver alvorligt syge danskere lov at ryge, spise eller drikke cannabispræparater mod deres kvalme, kramper eller smerter.

Aftalen betyder, at patienter, som hidtil har medicineret sig selv ulovligt med cannabis, fra 1. januar 2018 i stedet kan blive behandlet lovligt med præparater med cannabis i, som de har hentet på apoteket med en recept fra lægen.

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS HER og bliv klogere på cannabis som smerte- og kvalmestillende medicin. Læs hvilke sygdomme forsøget omfatter, læs politikernes og Lægeforeningens reaktioner og find ud af, hvordan du som syg eller pårørende kan få cannabismedicinen allerede i dag.

Det får du:

  • Artiklen 'Cannabis som medicin bliver lovligt fra 2018: Sådan kan syge få cannabismedicin allerede nu'
  • Fakta om forsøgsordningen
  • Artiklen 'Politikerne tillader det - Lægeforeningen er imod'
  • Tre muligheder: Sådan får du i cannabismedicin allerede i dag
  • Her er forskellen på den gamle og nye cannabismedicin

Nu må syge bruge cannabis som medicin.

Fra 2018 bliver det lovligt for alvorligt syge danskere at blive behandlet med cannabis. Men du kan faktisk allerede få medicinen. Forstå forskellen på den cannabis, du kan få i dag, og den politikerne lovliggør fra 2018.

Et bredt flertal af partier på Christiansborg er i denne uge blevet enige om en fireårig forsøgsordning, som giver alvorligt syge danskere lov at ryge, spise eller drikke cannabispræparater mod deres kvalme, kramper eller smerter.

Aftalen betyder, at patienter, som hidtil har medicineret sig selv ulovligt med cannabis, fra 1. januar 2018 i stedet kan blive behandlet lovligt med præparater med cannabis i, som de har hentet på apoteket med en recept fra lægen.

Men cannabis på ‘pilleform’ har længe været lovligt for læger at udskrive til scleroseramte eller cancerpatienter.

»Med den nye lov er tilgængeligheden til en renere form for cannabis brugt som medicin blevet nemmere,« forklarer speciallæge i anæstesi og smertebehandling Tina Horsted.

I virkeligheden har medicinsk cannabis været lovligt siden 2011, da daværende Sundhedsminister Bertel Haarder (V) ændrede en bekendtgørelse i lovgivningen om euforiserende stoffer og dermed banede vejen for medicinsk cannabis i Danmark.

Hvordan politikerne nu kan lovliggøre noget, der allerede kan være legalt, er mildest talt forvirrende, medgiver ekspertkilder over for BT.

Der er nemlig rod i begreberne.

»Det er utroligt vigtigt at skelne mellem medicinsk cannabis og cannabis til medicinsk brug,« siger Klaus Høm, direktør i Scleroseforeningen.

Lægemiddelstyrelsen erkender forvirringen:

»Debatten om medicinsk cannabis løber lidt af sporet. Der er stor forskel på lovlige lægemidler og ulovlige produkter med cannabis. Man kan ikke tale om det som om, det er én ting. I virkeligheden er det to meget forskellige ting,« forklarer jurist Karen Juul Jensen.

Med andre ord: Medicinsk cannabis er godkendte lægemidler, der ikke giver rus, men hvor cannabis’ kvalmestillende og smertestillende virkning er bevaret. Cannabis brugt som medicin er cannabis i mere rå form, ofte som olie.

I Danmark har vi siden 2011 haft adgang til den lovlige medicinske cannabis i form af godkendte lægemidler med aktive indholdsstoffer kendt fra cannabis og produceret af medicinalfirmaer. Der findes tabletter til brug mod kvalme hos cancerpatienter og en mundspray til kramper hos sklerosepatienter, som er godkendt af Lægemiddelstyrelsen.

Men:

»Det har vist sig, at en gruppe patienter med forskellige diagnoser ikke har gavn af den godkendte medicinske cannabis. De har til gengæld gavn af en mere uforarbejdet cannabis i form af for eksempel cannabisolie eller te til at lindre deres symptomer,« forklarer vicedirektør i Danske Patienter Annette Wandel.

Det er dén cannabis, der bliver lovlig med det nye lovforslag, som nu er handlet på plads og træder i kraft 1. januar 2018.

Men her stopper forvirringen ikke. For i ventetiden indtil 2018 kan danske patienter faktisk allerede få fingrene i de renere cannabispræparater. Det har nemlig altid været lovligt for godkendte apoteker at specialfremstille medicin efter lægers anvisninger. Af den grund har Glostrup Apotek allerede i over et år fremstillet cannabispræparater.

Speciallæge i anæstesi og smertebehandling Tina Horsted var den første herhjemme til at benytte sig af muligheden. Ifølge hendes skøn gør omkring 30 andre danske læger det samme.

»Alle læger har mulighed for at udskrive magistrel medicin fra Glostrup Apotek. Men der påhviler lægen et særligt ansvar, når det ikke er et godkendt lægemiddel. Der er mange læger, der ikke vil tage det ansvar,« siger Tina Horsted og forklarer, at læger typisk er bange for, at patienterne skal få en rus eller blive afhængige.

»Men jeg har aldrig oplevet nogen af delene,« siger hun.

Partierne på Christiansborg er godt klar over, at det, de tillader fra 2018, allerede er muligt i Danmark. Men:

»Det er ikke meningen, at Glostrup Apotek skal lave cannabis til medicinsk brug. Vi skal have en bred ordning på området i stedet,« forklarer Alternativets retsordfører Carolina Magdalene Maier.

Forstå forsøgsordningen

En bred vifte af partier lige fra Venstre og Socialdemokratiet til Liberal Alliance, Alternativet og Dansk Folkeparti  har i denne uge forhandlet en 4-årig forsøgsordning på plads, som skal lovliggøre brugen af naturlig cannabis til medicinsk brug i Danmark.

Forsøgsordningen skal efter planen omfatte fire patientgrupper, der alle har dokumenteret effekt af cannabis som behandling. De patienter, der får adgang cannabis til medicinsk  brug er patienter med:

  • Multipel sklerose med smerter og spasmer.
  • Rygmarvsskade og brækket ryg med spasticitet og smerter.
  • Kroniske smerter, f.eks. cancersmerter i led, knogler og muskler.
  • Kvalme og opkastning efter kemoterapi.

Midlerne, som skal komme fra bl.a. Holland og Canada, skal udskrives af læger og udleveres via apoteket og cannabis i renere form end den forarbejdede medicinske cannabis, som allerede findes på det danske marked.

Det anslås, at den nye ordning til omfatte 1.500 patienter.

Der afsættes i alt 22 mio. kr. til forsøgsordningen, der skal etableres ved et lovforslag, som forventes at blive fremsat i oktober 2017 og vedtaget inden udgangen af samme år.

Selve forsøgsordningen træder i kraft 1. januar 2018.

Politikerne tillader det - Lægeforeningen er imod

Det er ikke hver dag, at partiernes sundhedsordførere ignorerer advarsler fra lægestanden. Men med den nye cannabis-forsøgsordning, som et flertal af partier, netop er blevet enige om, går politikerne stik imod Lægeforeningen.

De lægemidler med cannabis i, som er lovlige og allerede findes i Danmark, er godkendt af den højeste myndighed på området herhjemme, nemlig Lægemiddelstyrelsen.

Sådan er det ikke med de cannabispræparater, som et bredt flertal af partier nu lovliggør. Det er ikke lægemidler, for der mangler evidens for deres virkning. Alligevel vil man altså bruge dem medicinsk.

Det er Lægeforeningen imod.

»I dag er det en selvfølge, at når lægen udskri­ver et lægemiddel, har det gennemgået kliniske for­søg, som dokumenterer sikker­hed, effekt og bivirkninger. Det er lange og komplicerede god­kendelser, som er indført af hen­syn til patienternes sikkerhed, og dem bør cannabis til medicinsk brug også gennemgå,« påpeger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.

Men dét argument har politikerne fra så store partier som Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og også Alternativet altså valgt at se stort på. Netop i denne uge har de forhandlet rammen for en fireårig forsøgsordning med ikke-godkendte cannabispræparater på plads.

»Selvfølgelig lytter vi til Lægeforeningen, men de repræsenterer ikke alle lægers holdninger. Mange læger efterspørger det her. Selvom der mangler evidens, er der mange lande, som gør det. Derfor synes vi, at fundamentet er stærkt nok til, at vi også tør prøve det,« siger retsordfører Carolina Magdalene Maier fra Alternativet (Å), som er det parti, der sidste år tog initiativet til forsøgsordningen.

Socialdemokratiet støtter også op om forsøgsordningen.

»Jeg har den ydmyge tilgang, at vi altid skal lytte til dem, der ved bedst, og i dette tilfælde kommer vi ikke udenom patienterne. Mange læger har patienter, der har erfaring med cannabisprodukter fra det illegale marked, og som oplever, at det er det eneste, der kan give dem et liv, de kan holde ud,« siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S), der mener, at forsøgsordningen vil bidrage med viden på området, som mangler lige nu om blandt andet effekt og bivirkninger.

Men også det har Lægeforeningen klart stillet spørgsmålstegn ved, fordi patientgruppen, som forsøget omfatter - fire forskellige sygdomme - er for stor og for forskelligartet til, at der reelt kan konkluderes noget efter forsøgsperio­den på fire år. Ligesom foreningen er bekymret for det pres, som læger kan blive udsat for til at udskrive præparater, de ikke er trygge ved at give deres patienter.

Socialdemokratiets sundhedsordfører tør godt tage ansvaret for en forsøgsordning trods Lægeforeningens mange bekymringer.

»Jeg synes, at forsøgsordningen, er et tegn på, at Danmark er et moderne land, hvor vi politikere godt tør gå ind og lytte til patienterne og lave en ramme for noget, selvom ikke alle bakker op fra alle sider.  Der påtager vi politikere os så ansvaret,« siger han.

3 muligheder: Sådan får du fat i cannabismedicin allerede i dag

BT har bedt jurist i Lægemiddelstyrelsen Karen Juul Jensen forklare, hvordan danske patienter allerede i dag kan få adgang til præparater med indholdsstoffer fra cannabis. Der findes tre måder:

1 Recept på godkendte lægemidler i Danmark

Der findes et godkendt lægemiddel på det danske marked, som indeholder forarbejdet ekstrakter fra cannabisplanten, nemlig indholdsstofferne THC og CBD. Det er lægemidlet Sativex, som er godkendt af Lægemiddelstyrelsen til sklerosepatienter med svær spasticitet. Det er kun speciallæger, der må udskrive Sativex til deres patienter.

2 Recept på lægemidler godkendt i udlandet

En anden mulighed er, at lægen kan ansøge Lægemiddelstyrelsen om en udleveringstilladelse til medicin med cannabisindhold, som ikke er godkendt i Danmark, eller som ikke er på markedet i Danmark. Medicin kan som udgangspunkt kun markedsføres i Danmark, hvis producenten har søgt og fået tilladelse i Danmark. Men der er en del medicin, som er godkendt i andre lande, men hvor producenten ikke har ansøgt om godkendelse i Danmark, eller hvor producenten har valgt at ikke markedsføre medicinen i Danmark, selv om det er godkendt. I disse tilfælde kan en læge ansøge om en udleveringstilladelse til den konkrete medicin til sin patient og samtidig oplyse, hvorfor patienten har behov for medicinen. Lægemiddelstyrelsen vil ud fra en konkret vurdering i hver enkelt sag fastslå, om der kan gives tilladelse. De produkter, der søges om udleveringstilladelse til i Danmark, er Marinol og Nabilone.

3 Recept på magistrel medicin

Den sidste mulighed er  såkaldt magistrelt fremstillet medicin. Apoteker i Danmark har mulighed for at søge om at få lov til at fremstille medicin selv. Her kan lægen bede apotekeren om at fremstille et hvilken som helst lægemiddel efter lægens anvisninger skræddersyet til en konkret patients særlige behov. Dog kræves det, at medicinen er fremstillet i henhold til god lægemiddelfremstillingspraksis og ikke kan erstattes af en medicin, som allerede er på markedet. Typisk kan allergi overfor et indholdsstof i et godkendt lægemiddel være årsag til, at lægen beder apotekeren lave et tilsvarende lægemiddel uden det pågældende stof i. Glostrup Apotek fremstiller cannabispræparater til medicinsk brug til en række læger i Danmark. Lægen tager det fulde ansvar for behandlingen med medicinen, da magistrelle lægemidler ikke er godkendte lægemidler.

Her er forskellen på den gamle og nye cannabismedicin

Medicinsk cannabis (lovligt siden 2011)

Medicin skal som udgangspunkt være godkendt i Danmark, før det må forhandles. Cannabisprodukter har siden 2011 i visse tilfælde kunne godkendes som lægemidler. Sativex er det eneste godkendte lægemiddel i Danmark, der indeholder det ikke-rusgivende aktive stof fra cannabis, CBD. Sativex er en mundhulespray med stoffer fra cannabis. Kliniske forsøg på mennesker med Sativex har vist effekt hos patienter med sygdommen multipel sklerose, da medicinen dæmper kramper og smerter. Seneste tal fra Lægemiddelstyrelsen viser, at der i 2014 var 77 patienter i Danmark, der fik udskrevet Sativex.

Medicinsk Cannabis Forening Danmark vurderer, at 50.000 danskere selvmedicinerer sig med cannabis mod smertelindring. Erfaringer fra både Danmark og udlandet viser nemlig, at mange patienter oplever lindring fra cannabis, som de ikke opnår ved konventionel medicin; heller ikke den godkendte medicin, som indeholder isolerede eller syntetiske aktivstoffer. Dette skyldes måske, at cannabisplanten er kompleks og sammensat af mange aktive og passive stoffer, som har en samlet effekt, og denne effekt opnås ikke, når de enkelte aktivstoffer isoleres.

Cannabis til medicinsk brug (lovligt fra 2018)

Cannabis til medicinsk brug er produkter, der typisk indeholder en renere form for cannabis, end de godkendte lægemidler. Det er præparater af denne slags, som Glostrup Apotek fremstiller allerede i dag, og som den nye forsøgsordning tillader i større stil fra januar 2018. Cannabis til medicinsk brug er typisk lavet af rå cannabis, plantedele eller ekstrakt fra cannabis. Det gælder f.eks. de såkaldte CBD-olier. De forhandles allerede i dag på nettet og indeholder angiveligt alene det lovlige ikke-rusgivende aktive stof CBD fra cannabis. Men om olier, der forhandles uden om apotekerne og den nye forsøgsordning også indeholder det ulovlige rusgivende stof THC, er i praksis svært at afgøre, da det kræver, at producenterne fremviser en analyse af produktet for Lægemiddelstyrelsen. Ingen producenter har henvendt sig. Nogle patienter hævder, at det netop er THC, der hjælper dem, men det er ikke videnskabeligt undersøgt. Lægemiddelstyrelsen advarer mod at købe cannabispræparater  uden om læger og apotekerne, da der ingen sikkerhed er for produkternes reelle indhold og virkning. Desuden viser undersøgelser, at brugen af rå cannabis kan give afhængighed, angst- og panikreaktioner, psykotiske reaktioner, forringelse af indlæringsevnen, forøgelse af risikoen for trafikulykker, rygerlunger og formentlig også for kræft i luftvejene (ved rygning).