Både lave pesticidgrænser og gode vitaminer taler for, at du bør beholde skrællen på megen frugt og grønt.

Bør man skrælle eller beholde? Det spørgsmål er kendt i dagligdagen - især med den gamle læresætning "vitaminerne sidder i skrællen" i baghovedet.

Faktisk kan det være fornuftigt at beholde skrællen på megen frugt og grønt. Det er ikke kun, fordi det sparer dig tid, men også fordi skrællen indeholder lige så mange vitaminer, som indholdet.

Det fortæller Preben Vestergaard Hansen, der er kandidat i Human Ernæring ved Professionshøjskolen Metropol.

Han slår dog fast, at det ikke er alle frugter og grøntsager, hvor skrællen også indeholder de gode vitaminer.

Nogle af de frugter og grøntsager, hvor vitaminerne sidder lige under skrællen, er æbler, pærer, vindruer og blommer. Der sidder næringsindholdet opkoncentreret lige under skrællen og i skrællen, siger Preben Vestergaard Hansen.

Han nævner også klassikeren kartoflen som en af de grøntsager, hvor du får meget ud af at lade skrællen blive på, så man ikke kasserer mange gode vitaminer.

Stokken på broccoli og blomkål samt toppen af porrer er også fyldt med vitaminer og bør ifølge Preben Vestergaard Hansen ikke smides ud.

Til gengæld har en grøntsag som guleroden ikke vitaminerne centreret i skrællen, fortæller han. Her er vitaminerne spredt ud i hele grøntsagen, og det samme gælder bønner og ærter.

Men kan man med ro i sindet spise al frugt og grønt fra supermarkeder både med og uden skræl?

Ifølge Gudrun Hilbert, der er civilingeniør i kemi og fødevarekvalitet hos Fødevarestyrelsen, er det intet problem.

Herhjemme har Fødevarestyrelsen sat nogle grænseværdier for, hvor mange pesticider, der må være i frugt og grønt, og ved disse værdier regnes skrællen også med.

Disse grænseværdier bliver overholdt - kun med få enkelte undtagelser i visse kontroller - uanset om der er tale om danske og udenlandske varer.

Ønsker man dog at spise frugt og grønt, med et så lavt pesticidniveau som muligt, er anbefalingen fra Gudrun Hilbert klar:

I vores kontroller finder vi stor forskel på, hvor mange pesticidrester der er i produkterne, og vi finder de færreste rester i produkter fra Danmark i forhold til de udenlandske, fortæller hun.

Ifølge Gudrun Hilbert viser beregninger fra DTU Fødevareinstituttet, at du kan halvere dit pesticidindtag, hvis du vælger at spise dansk frugt og grønt frem for udenlandsk.

Generelt er der også færre pesticidrester på økologiske varer, fortæller Gudrun Hilbert, der anbefaler, at man altid husker at skylle frugt og grønt. Afskylningen kan nemlig også fjerne overfladiske pesticidrester.