Op mod 45.000 danskere er glutenallergikere uden at vide det, og som alle andre spiser de brød og pasta og pizza og drikker øl - selvom dette kan være gift for kroppen og få fatale konsekvenser.

Sådan lyder forskeres skøn, skriver DR.

I Sverige og Norge er 1-2 procent af befolkningerne blevet diagnosticeret med glutenallergi, mens blot 1 promille af danskerne er blevet diagnosticeret.

Det undrede et dansk forskerhold fra Glostrup Hospital, som nu er gået i gang med en større undersøgelse af omfanget af allergien i landet, og vil teste 2.300 voksne.

- Jeg tror, at forekomsten blandt voksne danskere ligger på omkring 1 procent. Hvis det holder stik, vil det kun være toppen af isbjerget, vi ser i dag. Den største del af tilfældene er under vandoverfladen, og dem ser vi faktisk ikke, siger han til DR.

Dødeligheden blandt personer med ubehandlet glutenallergi er fire gange større, og der er større risiko for, at glutenallergikere udvikler tarmkræft. Men sygdommen er svær at diagnosticere, og mennesker reagerer vidt forskelligt på den.