Med kost-fibre kan du få et lavere kolesteroltal, et mere stabilt blodsukker og mindre risiko for både hjerte-karsygdomme, diabetes og visse typer kræft.

Nye forsøg viser, at du kan nedsætte din risiko for blodpropper ved at spise rigeligt af et særligt super-fiber. Det kan nemlig sænke dit kolesterol:

- Det er uhyre vigtigt at tænke i fibre, hvis man skal gøre sig håb om at sænke sit kolesteroltal, siger læge, kostvejleder og forfatter Charlotte Bech.

Med Plus får du:

Det nye super-fiber. Den nyeste forskning viser, hvor stor indflydelse det har på din sundhed.

Gode råd: Det skal du spise for at få masser af de sunde fibre

Lækre slankeopskrifter med masser af fibre fra tv-vært og sundhedscoach Lene Hansson.


Ny forskning viser, at kost-fibre har større betydning for vores sundhed og livslængde, end vi hidtil har troet. Det er vejen til bl. a. et lavere kolesteroltal, et mere stabilt blodsukker, mindre risiko for både hjerte-karsygdomme, diabetes og visse typer kræft.

Forsøg viser nu bl.a., at du ved at spise rigeligt af ' super-fiberen' pektin kan nedsætte din risiko for blodpropper. Blot seks gram pektin om dagen vil således kunne sænke dit skadelige kolesterol med hele ni pct., fremgår det af et studie, som er omtalt i bl. a. det ansete lægetidsskrift American Journal of Clinical Nutrition.

Gode kilder til den vigtige pektin-fiber er bananer, æbler, appelsiner, blommer og ærter.

Bedst mod kolesterol

- Så vidt jeg kan se, er pektin et af de bedste midler, når det gælder om at reducere de høje kolesterolværdier, siger den amerikanske ernæringsforsker, dr. Sheldon Reiser, Beltsville i Maryland, der har ledet et pektin-studie, ifølge sitet Helsenyt.com.

Ifølge den amerikanske forsker har pektin den bedste kolesterol-sænkende virkning hos personer, som allerede hos lægen har fået målt høje kolesterol-værdier i blodet. Ligesom forsøg peger på, at hvis man ud over pektin også sørger for at få rigeligt med C-vitamin, falder kolesterolet endnu mere.

- Det er uhyre vigtigt at tænke i fibre, hvis man skal gøre sig håb om at sænke sit kolesteroltal. Fibre øger tarmpassagen, så ' transit-tiden' for fødevarerne gennem mavetarmkanalen bliver kortere, dvs. falder fra ca. syv-otte til fire-fem timer.

Det betyder, at man ikke kan nå at optage så meget kolesterol fra maden. Den nye forskning viser, at hvis man øger tarmpassagen, kan det ligefrem halvere optagelsen af kolesterol, siger læge, kostvejleder og forfatter Charlotte Bech.

Gode fibre findes især i frugt og grønt. Gode kilder er ifølge lægen bl. a. bønner, ærter og linser, ligesom fuldkornsprodukter, kerner, frø, klid og kim fra alle kornsorter er godt. Specielt havregryn og byg er effektivt, når det handler om kolesterol.

- Hvis du har forhøjet kolesterol, er det en god idé at indtage byg et par gange om ugen - enten ved at bruge bygmel i brød, ved at koge byggrød, bruge bygflager i supper eller ved at koge hele eller knækkede bygkorn og servere til f.eks. grøntsager med linsesovs på samme måde, som man bruger ris.

25-35 gram hver dag

Flere undersøgelser har også vist, at hos mænd, der spiser havregryn til morgenmad og i brød hver dag, falder kolesteroltallet otte-ti pct. i løbet af blot et par uger, siger lægen.

Hun tilføjer, at røde ris ifølge ny forskning også er et fint fødeemne, hvis man drømmer om et lavere kolesteroltal.

Vi bør ifølge anbefalingerne spise 25-35 gram fibre hver dag. Levnedsmiddelstyrelsens kostundersøgelse fra 1995 viste, at voksne danskere i gennemsnit spiste ca. 10 gram for lidt daglig.

Selv om fibrene sørger for, at tarmene tømmes hurtigere, er de også med til at binde vand i tarmene, så vi ikke bliver så sultne. De gør, at vi ikke så let forfalder til overspisning.

Det er lettere at opnå sin idealvægt, hvis man spiser fiberrigt.

- Når man spiser kulhydrater, er det en rigtig god idé at tænke mest muligt i fibre og fuldkorn. Man skal holde sig til brød med fuldkorn og af grahamsmel, og når man spiser ris og pasta, bør det altid være de brune ris og fuldkornspastaen.

Grøntsager med mange fi-bre fylder simpelthen rigtig godt op nede i maven, fordi der er bundet en masse vand til dem, uden at man får ret mange kalorier.

Fordelene er oplagte: Fibre både mætter, slanker og giver mange fine smagsoplevelser, siger Arne Astrup.

Bedre end antioxidanter

En række forskere mener nu, at fibre giver større sundhedsgevinst end de ellers meget omtalte antioxidanter.

Maiken Beck, klinisk diætist, giver dette kontante råd:

- I dag er mange brød og produkter, hvor der indgår korn, mærket med ' fuldkornsmærket', som angiver, at produktet indeholder mere end fem gram fiber pr. 100 gram.

Jeg synes, man altid bør gå efter fuldkornsmærket, når man køber ind.