Når forskere publicerer resultaterne af kliniske forsøg, undlader de ofte at omtale de bivirkninger, der er ved lægemidlerne, viser en undersøgelse, netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift PLOS Medicin.

Det skriver Videnskab.dk.

»Der er en dårlig kultur, hvor man helst kun rapporterer om de positive virkninger ved nye behandlinger,« lyder det fra en af forskerne bag undersøgelsen, professor Yoon Loke fra Norwich Medical School, University of East Anglina, UK.

»Forskere vil helst rapportere om spændende, nye fund. Det vil de videnskabelige tidsskrifter også. Bivirkninger er dårligt nyt, så dem undlader man at fortælle om,« fortsætter hun.

Læs også hos Videnskab.dk: Fantastiske fotos fra medicinens verden: Kattetunge og livmoderen fra en pony

Op til alle bivirkninger bliver udeladt

Yoon Loke og kolleger har lavet en gennemgang af de studier, der hidtil er lavet, hvor forskere uafhængigt af hinanden har undersøgt, hvor mange bivirkninger ved lægemidler der er lagt frem i videnskabelige artikler.

Ved at sammenligne antallet og arten af bivirkninger, der er rapporteret i de videnskabelige artikler, med oplysninger om bivirkninger, der er lagt frem i upubliceret materiale såsom forsøgsprotokoller og konferenceoplæg, kunne forskerne se, at bivirkninger bliver underrapporteret i de videnskabelige tidsskrifter.

Mellem 43 og 100 procent af de bivirkninger, der, ifølge det ikke-publicerede materiale, er fundet ved de testede lægemidler, er ikke lagt frem i de videnskabelige artikler, viser Yoon Loke og kollegernes gennemgang.

Læs også hos Videnskab.dk: Alvorlige bivirkninger skjules helt lovligt

Studiet bekræfter en fornemmelse

Karsten Juhl Jørgensen, vicedirektør ved forskningscentret Cochrane Instituttet i København, er ikke overrasket over, at bivirkninger bliver underrapporteret, når resultaterne af kliniske tests bliver publiceret.

»Studiet bekræfter noget, vi havde en stærk fornemmelse af i forvejen,« siger Karsten Juhl Jørgensen.

»Det er velkendt, at der er en tendens til, at man fokuserer så meget på de gavnlige virkninger, at man glemmer at fortælle om skadevirkningerne, når man publicerer forsøgsresultater,« fortsætter han og henviser blandt andet til bogen The Truth About the Drug Companies fra 2005. I bogen fremgår det, at medicinalindustrien bevidst skjuler skadevirkninger ved lægemidler.

Læs også hos Videnskab.dk: Læger tvinges til at bruge medicin med svære bivirkningerFatale konsekvenser

Konsekvenserne ved at underrapportere bivirkninger kan således være fatale, siger Karsten Juhl Jørgensen. For læger baserer deres viden på videnskabelige artikler, når de sammen med patienterne tager stilling til, hvilken behandling der er den rigtige.

En konsekvens er, at patienterne får bivirkninger, som de ikke var forberedte på.

En anden konsekvens er, at lægerne overbehandler patienterne, fordi de tror, at et givent lægemiddel er mere harmløst, end det reelt er.

Læs også hos Videnskab.dk: Alien-lignende skelet er et medicinsk mysterium

Lægemiddelindustrien afviser kritik

Karsten Juhl Jørgensen tror, at bivirkninger bliver underrapporteret, fordi lægemiddelindustrien, som finansierer de kliniske forsøg, har en økonomisk interesse i at få de testede lægemidler til at fremstå så gode som muligt.

Lægemiddelindustriforeningen LIF afviser kritikken.

»LIF’s medlemmer har kun en interesse i at sende effektive og sikre lægemidler på markedet. De har ingen interesse i at få rapporteret færre bivirkninger, end hvad der er rigtigt,« svarer Mikkel Møller Rasmussen, konsulent i LIF.

»Vores medlemmer lægger alle data frem, både over for myndigheder og offentligheden. De bidrager også til, at data lægges frem i videnskabelige artikler, som publiceres,« fortsætter han.

Læs også hos Videnskab.dk: Så alvorlige bivirkninger kan smertestillende medicin have