Din maves tarme kan have stor indflydelse på, om du let bliver overvægtig, eller om du nemt holder den slanke linje.



Forskere har nu fundet ud af, hvilken betydning bakterier i vores tarme har, og at det kan have stor indflydelse på vores vægt. Det er så vigtigt et forskningsresultat, at det naturvidenskabelige tidsskrift Science regner det blandt de ti største opdagelser i 2011.

Indtil videre er det museforsøg, der viser tarmbakteriernes rolle.

Mus kan nemlig fødes ved kejsersnit helt uden tarmbakterier. De mus, der fik tarmbakterier fra et tykt menneske, tog mere på end de mus, der fik bakterier fra et tyndt menneske.

Omkring hver femte voksne dansker er fed - men overvægt handler ikke kun om det, du spiser. Læs vores 16 siders pdf-guide og bliv klogere på fedmens gåder.

Forsøg med overvægtige mænd

Den samme fremgangsmåde har hollandske forskere forsøgt sig med på overvægtige unge mænd.

Resultatet fremlagde de for et år siden, og her var der også en forbedring i sundheden hos dem med tarmbakterier fra tynde mennesker i forhold til dem med bakterier fra overvægtige.

- Det åbner muligheden for, at man måske kan manipulere med sammensætningen af tarmbakterierne, så vi bliver raskere og tyndere. Det er formentlig ikke nok at give en eller to bakterier, men man skal give en kombination af mange bakterier, så miljøet i tarmen ændres, siger Torben Hansen, professor på metabolismecentret ved Københavns Universitet, der fra marts indleder et fire-årigt projekt, der skal undersøge tarmbakteriers indflydelse på fedme hos børn.

Rent faktisk har vi hele 1,5 kg bakterier i tarmen, der fungerer som et vigtigt organ for os. Og måske endnu vigtigere end vi havde regnet med.

Derfor sparkes der nu gang i flere danske forskningsprojekter.

- Får man forkerte bakterier ind i tarmen, giver det ubalance. Og hvis der er ubalance i tarmen, er det dårligt for kroppen. Ukorrekt sammensætning af tarmbakterier kan give diarré, og kan formentlig have en sammenhæng med tarmkræft og altså også fedme, siger Torben Hansen.

Også på DTU – Danmarks Tekniske Universitet – påbegyndes snart et større forskningsprojekt vedrørende fødevares indflydelse på bakterierne i tarmen.

Selv om vi allerede har lidt viden om tarmbakteriernes virkning, så er det hele stadig meget komplekst.

- Endnu ved vi kun lidt om, hvad det betyder at ændre sammensætningen af bakterier i tarmen. Derfor prøver vi at få en større forståelse for dette, siger forskningsleder og professor Tine Rask Licht fra DTUs fødevareinstitut.

Tusindvis af menneskeliv kunne reddes hvert år, hvis diabetes 2 blev opdaget i bedre tid, mener en førende forsker. Test dig selv og få gode råd til at forebygge sygdommen i tide.

Spise grove kulhydrater

Vores egne tarmbakterier er lige så unikke som vores dna og bestemmes af vores gener og kost. Selv om den nuværende viden om tarmbakterier er begrænset, kan man gøre noget selv.

- Vi ved, det er muligt at lave ændringer i kosten, der kan have indflydelse på tarmbakterierne.

Det handler om at spise grove kulhydrater, som ikke så nemt nedbrydes af kroppen. Derfor kommer de helt ned i tarmen, hvor de så kan influere på bakterierne og give en positiv effekt, siger Tine Rask Licht.

Få også vores 16 siders guide med gode råd, medicin og naturmedicin: Slip for mavesmerter

Med et abonnement på B.T. Plus  samt meget mere. Du kan blive abonnent for kun 29 kroner om måneden - eller få adgang et helt år for 249 kroner.