Danske forskere har sammenlignet de to mest brugte typer medicin til børn med psykose. Resultatet er skuffende.

Som nogle af de få i verden har danske forskere uafhængigt af medicinalindustrien undersøgt effekten af antipsykotisk medicin på børn.

Resultatet er, at medicinen virker dårligere end forventet på børnenes psykose. Samtidig er bivirkningerne mere udbredte, end forskerne havde regnet med.

Kun lige under 1/4 af børnene har god effekt af medicinen, mens alle børnene har bivirkninger.

»Vi skal være ekstremt opmærksomme på at holde øje med virkninger og bivirkninger, når vi giver denne medicin,« siger klinisk lektor på Københavns Universitet og seniorforsker i Forskningsenheden for Børne- og Ungdomspsykiatri i Region Hovedstaden, overlæge Anne Katrine Pagsberg, som har lavet studiet.

Læs mere på Videnskab.dk: Antidepressiver fordobler børns risiko for selvmordsadfærd

Det nye studie får ros af Bjørn H. Ebdrup, der er seniorforsker og overlæge på Center for Neuropsykiatrisk Skizofreniforskning på Psykiatrisk Center Glostrup, Københavns Universitetshospital.

»Det er et skoleeksempel på et velgennemført klinisk studie. Ordentligheden driver ned af siderne. Der er ikke en finger at sætte på det metodemæssigt. Der er ingen medicinalvirksomheder inde over. Det er læger, der har ønsket at undersøge det her. Det gør, at man virkelig kan tro på resultatet,« siger han.

Samtidig er han skuffet over, hvor dårlig effekt medicinen viste sig at have.

»Når man kigger på bivirkninger og virkning i det her studie, så taler resultatet ikke entydigt for markant klinisk virkning,« siger Bjørn H. Ebdrup

Læs mere på Videnskab.dk: Hvad er den værste måde at dø på?

I studiet har forskerne sammenlignet effekten af de to mest brugte typer antipsykotisk medicin til børn blandt 113 patienter mellem 12 og 17 år med psykose.

Det ene hedder aripiprazol, blandt andet kendt under handelsnavnet Abilify, og er som den eneste type antipsykotisk medicin godkendt til børn over 15 år i Danmark.
Det andet hedder quetiapin (handelsnavn for eksempel Seroquel) og er godkendt til børn i USA.

I 2016 fik cirka 800 danske børn udskrevet aripiprazol, mens omkring 1.000 fik quetiapin.

Og resultatet viste altså, at begge typer medicin virkede lige godt – eller lige dårligt.

»Vi havde forventet god virkning hos mellem 40-70 procent, men det oplevede kun 23 procent. Samtidig har næsten alle børnene bivirkninger i større eller mindre grad. Der havde vi regnet med, at halvdelen ville have bivirkninger,« siger Anne Katrine Pagsberg.

Læs mere på Videnskab.dk: Derfor er det sundt at snakke med sig selv

Anne Katrine Pagsberg understreger, at ¾ af børnene har gavnlig effekt i større eller mindre grad af medicinen, men det, der på forhånd var defineret som tilfredsstillende effekt, oplever altså kun ¼.

Forskerne definerede gavnlig effekt som mindst 30 procent reduktion i sværhedsgraden af psykotiske symptomer kombineret med en helhedsvurderet forbedring af sygdommen.

»Det understreger vigtigheden af, at vi følger børnene meget tæt og har et tæt samarbejde med forældrene,« tilføjer hun.

Bjørn H. Ebdrup understreger dog, at studiet her kun kan sige noget om de to typer af medicin, der er undersøgt, og ikke antipsykotisk medicin generelt. Måske virker andre antipsykotiske præparater mere skånsomt i børn.

Andre artikler på Videnskab.dk

Ole fik blodprop – nu får han stamceller sprøjtet ind i hjertet

Kan mad blive så sundt, at det bliver usundt?