En særlig diæt kan fjerne symptomerne på udviklingsforstyrrelsen ADHD, hvor børn kan have opmærksomhedsforstyrrelse, være hyperaktive og impulsive. Det viser en ny hollandsk undersøgelse, der er blevet offentliggjort i det prestigefyldte medicinske tidsskrift The Lancet.

Undersøgelsen viser en mulig sammenhæng mellem ADHD og fødevarer.

En gruppe på 40 børn med ADHD, de fleste drenge mellem fire og otte år, fik en speciel diæt i fem uger.

Diæten bestod af vand, hvidt kød, nogle grøntsager, ris og frugt, og effekten var slående, skriver forskerne i deres rapport.

Hos to tredjedele af børnene forsvandt symptomerne på ADHD helt, fortæller professor og læge Jan K. Buitelaar på Radboud Universitet Nijmegen til Forskning.no

- Vi observerede en dramatisk effekt på to tredjedele af børnene. Hos disse børn var symptomer helt væk, siger Jan K. Buitelaar.

Symptomerne vendte stort set tilbage, når børnene begyndte at spise den mad, de før diæten var vant til at spise.

Ernæringsekspert Karen Nørby, der har skrevet en bog om kost og hyperaktivitet, siger, at der er forskellige årsager til, at den kost, børnene har fået, har fjernet deres symptomer.

- For det første er det en kost uden mælk og gluten. Og man ser hos nogle børn med autisme, Asperger og ADHD, at de får det markant bedre uden mælk og gluten. Det skyldes, at nogle mennesker danner nogle morfinlignende stoffer ud fra det protein, der er i mælk og gluten, siger Karen Nørby.

En anden årsag kan ifølge Karen Nørby være, at kosten holder blodsukkeret stabilt.

- Den valgte diæt stabiliserer menneskets blodsukker.  Hvis man til morgenmad får hvidt brød med Nutella eller sukkerholdige morgenmadsprodukter, og til formiddag får en mælkesnitte, så kører blodsukkeret op og ned. Men vi er vant til at spise noget bestemt om morgen, og derfor er det svært at spise kylling og ris til morgenmad, selvom det for nogen personers vedkommende ville være bedre, siger Karen Nørby.

Efter diæten blev de børn, der havde en effekt i form af færre symptomer undersøgt nærmere. De fik så gradvist de gamle fødevarer tilbage i deres kost for at se, hvad de i reagerer på. Flere af dem fik tilbagefald af symptomer.