Sidder du på din flade det meste af din arbejdsdag? Så er det måske tid til at ændre vaner. For selvom du er fysisk aktiv, når du har fri, er der alligevel risiko for at skade dit helbred, viser ny forskning. Her får du ti gode råd til at være fysisk aktiv på jobbet.

Opret abonnement på BT PLUS og læs om, hvor meget og hvordan du kan være aktiv selvom du har et stillesiddende arbejde.

Du får desuden adgang til reportager, store interviews, guider om økonomi, sundhed, træning og meget andet. 1. måned er gratis - herefter kun 29 kr. pr. måned uden binding.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Anbefalingerne, der netop er blevet trykt i det anerkendte tidsskrift ’British Journal of Sports Medicine’, råder os til, at vi forlader vores stol flere gange om dagen. Faktisk bør vi tilbringe mindst to timer stående, siger forskerne. Medforfatter på det engelske studie Gavin Bradley opfordrer til at afbryde den stillesiddende adfærd:

»Vi er blevet vanedyr, og det er forkert at tro, at den mest optimale måde at udføre kontorarbejde på er ved at sidde ned. Vi har behov for et arbejdsmiljø, hvor folk i højere grad står op,« siger han.

Når det er en god idé at rejse sig op i løbet af dagen, f.eks. for at hente kaffe, kopiere eller printe i et andet rum, er den primære årsag, at man på sigt undgår livsstilssygdomme som f.eks. hjerte-kar-sygdom, kræft og type 2-diabetes.

Lektor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet Kristian Overgaard, der i 2012 stod bag en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse om stillesiddende adfærd i Danmark, uddyber, hvorfor sygdommene opstår:

»Vi ved fra en række studier, at langvarig siddestillende adfærd kan svække kroppens muskler, knogler og kredsløb, så det bliver svært at opretholde et sundt stofskifte. Det er nødvendigt, hvis man vil undgå sygdomme som f.eks. type 2-diabetes,« siger han.

Mere end 40 pct. af de danskere, der er på arbejdsmarkedet, har et arbejde, hvor de sidder ned. Læg dertil, at voksne i gennemsnit ser tv i mere end tre timer om dagen. Kristian Overgaard mener dog ikke, at det er nødvendigt med lignende anbefalinger som de engelske:

»Når vi ser på den forskning, som allerede findes, kan vi ikke se, at man kan forbedre folks helbred ved at sætte en bestemt grænseværdi for stillesidning. Derfor har vi indtil videre valgt at sige, at det har en positiv effekt, når man mindsker sin stillesiddende adfærd,« siger han.

Hæv og sænk

Kristian Overgaard understreger, at det også gælder dem, der er aktive i fritiden:

»Selvom man er fysisk aktiv i mindst 30 minutter om dagen, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, så er der alligevel en helbredsrisiko, hvis man sidder ned resten af tiden, Derfor skal man sørge for at holde små aktive pauser i løbet af dagen eller bruge sit hæve-sænke-bord, så man aktiverer sine muskler,« råder Kristian Over- gaard.

Modvirker smerter

Det er nemlig ikke kun livsstilssygdomme, der risikerer at dukke op som en konsekvens af de mange timer i et job som kontormus, fortæller professor ved arbejdsmedicinsk Klinik på Aarhus Universitet Henrik Kolstad:

»Bevægelse modvirker jo i den grad, at man får smerter i bevægeapparatet, som f.eks. ryggen og nakken. Er man inaktiv, bliver det kun værre.

Derfor er det vigtigt, at man organiserer sig på jobbet, så man tvinger sig selv til at rejse sig, f.eks. ved at have en kontorstol uden hjul,« siger han.