Selvom det varmere vejr byder på bare ben, isvafler og kølige dukkerter i havet, så gør pollen-feen også sin entre nu. Og nogle dage kan hendes pollenstøv føles, som om en pest har ramt det danske sommerlandskab.

Ifølge Astma-Allergi Danmark er op mod én million danskere ramt af pollenallergi. Symptomerne spænder fra røde og kløende øjne, til nysen og utilpashed. Men selvom det lyder som en klassisk forkølelse, der går over af sig selv, så skal man tage pollenallergi seriøst.

”Rigtig mange forbinder ikke høfeber med astma og går måske bare rundt og tror, at de bare er sløje, men der er faktisk stor sammenhæng mellem de to ting. 30 procent af mennesker med høfeber har eller udvikler faktisk astma, som er en alvorlig lungesygdom. Så oplever man åndedrætsbesvær, trykken for brystet eller nogle af de andre symptomer, så skal man altså blive undersøgt,” siger Anne Holm Hansen, der er vicedirektør i Astma-Allergi Danmark, som tirsdag søsætter kampagnen ’snot or not’ for netop at sætte fokus på pollensæsonens udfordringer og løsninger.

Ifølge vicedirektøren er det skørt at gå rundt og lide, for der er faktisk ting, du kan gøre for at forebygge de kløende øjne og løbende næser igennem pollensæsonen. Nedenunder kan du læse fem gode råd, hvis du kæmper med allergi.

Syv tips til at overleve allergien:

  • Allergi og symptomer er forskellig fra person til person, så derfor bør du altid følge lægens råd og anvisninger om medicin. For nogen virker antihestaminer i form af tabletter, for andre er det øjendråber eller vaccinationer, der er vejen. Tal med din læge om dine symptomer og muligheder.
  • Du kan ikke gøre meget ved de generelle pollental, men du kan faktisk påvirke de lokale lige uden for dit vindue. Vælg i højere grad insektbestøvede planter frem for vindbestøvede, fordi pollen på vindbestøvede planter lettere hvirvler med vinden.
  • På med solbrillerne. Udover coolfaktor og beskyttelse mod solens skarpe stråler, så kan solbriller faktisk også hjælpe dig med at undgå at få pollenkorn i øjnene.

  • Selvom der ikke er noget bedre end et par nyvaskede lagener tørret ude i den friske luft, så er det en skidt idé at tørre sit vasketøj udendørs i pollensæsonen, for pollenkornene kan nemlig sætte sig fast på tekstilerne, og kommer på den måde med indenfor.

  • Hvis du er pollenallergiker er aften- og nattetimerne din ven. Pollentallene er nemlig værst i dagstimerne. Forsøg derfor at undgå at lufte ud før hen mod aftenstid, ligesom du også kan forsøge at mindske udendørs aktiviteter.

  • Vask eller skyl dit hår, inden du går i seng. Ligesom pollenkorn kan sætte sig på tøjet, sætter det sig nemlig også i dit hår.

  • Hold dig opdateret på dagens pollental og varslinger. Niveauerne for, hvornår der varsles, varierer alt afhængig af pollenart. Du finder dagens pollenvarsling på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside og hos DMI