Det er en kæmpe forandring for børn at blive storebror eller -søster, og derfor vil de ofte reagere på den lille ny i familien med vrede, aggressivitet eller sorg. På grund af træthed og den lille ny har mange forældre ikke altid det fornødne overskud til at tackle den nye familiesituation helt så konstruktivt. Derfor har vi samlet syv gode råd om, hvordan du bedst muligt håndterer tiden efter den lille ny er kommet til.

1: Involvér den store

Hovedreglen for at undgå søskendejalousi er, at man involverer de store på deres udviklingstrin, og på en sådan måde, at de kan sige til og fra, som det passer dem, i aktiviteterne med den lille ny.

Når man fx ammer den lille, så spørg den store, om hun/han ikke har lyst til at læse en bog sammen med dig. Man kan have en hånd rundt om den store, og så kan I snakke om bogen og billederne. Stil spørgsmål, så det mest er den store, der snakker, peger, osv.

Den store kan - hvis han/hun har lyst - sagtens være med til at skifte den lille, hente vand og klude og hjælpe med at give ble på. Men har hun/han ikke lyst, så er det hendes/hans valg, og det skal man respektere.

Det vigtige er, at give den store opgaver, se hende/ham og ros hende/ham for det, hun/han kan. Det vil motivere hende/ham, og hun/han vil vokse af det. På den måde vil I få nogle hyggelige stunder sammen.

2: Giv positiv opmærksomhed
Skæld ud og irettesættelser kan hurtigt blive en opslidende del af dagligdagen, og det får hverken dit barn eller du særlig meget godt ud af.

Fokusér istedet på at give det store barn positiv opmærksomhed. Forsøg at være opmærksom på storebror/storesøster hele tiden i forhold til alt det gode, han/hun gør.

Ros hende/ham, kommentér langt mere af det, hun/han gør, som du er tilfreds med - og ikke alt det, som hun/han gør galt.

3: Lav 100% storebror/storesøstertid
Prøv også at give den store noget tid, hvor han/hun har din opmærksomhed 100%. Det kan for eksempel være, når den lille sover, eller når farmand kommer hjem og kan tage over med den lille.

LÆS OGSÅ: Sådan letter du overgangen fra enebarn til storesøster

4: Sæt grænser
Selv om det er en hård tid for den store, så er det ekstra vigtigt at sætte og fastholde grænser. Grænser vil forsikre den store om, at dagligdagen stadig er, som den plejer, selv om der er kommet en lille ny i familien.

Du skal for eksempel stadig gribe ind, hvis der sker noget, der er til fare for nogle af børnene - som hvis den store slår eller smider klodser. Sig tydeligt, at du ikke vil have det, og forsøg eventuelt at foreslå en anden og mere konstruktiv leg.

5: Husk - det er sundt at reagere
Når den store reagerer med vrede eller sorg, så husk på, at det faktisk er et sundhedstegn, at han tør vise sine følelser. Det er nemlig en naturlig og sund reaktion, når der nu sker så meget i familien.

Det er positivt, at han tør vise dig og far, at han er ked af det eller vred.

6: Acceptér den dårlige samvittighed
Følelsesmæssigt vil du ikke kunne undgå at føle dig splittet mellem dine to børn og få dårlig samvittighed, når du er mere sammen med det ene barn end det andet.

I den første tid, når du for eksempel er på hospitalet med den lille ny, eller når du ammer og pusler, vil du måske have dårlig samvittighed over for den store. Omvendt vil du, når du bruger tid sammen med den store, sikkert også føle skyld over for den lille ny baby. Prøv at arbejde bevidst med den dårlige samvittighed og acceptér situationen, som den er. Ingen af dine børn lider nød eller omsorgssvigt.

7: Der er kærlighed nok
Husk på, at du har både kærlighed og omsorg nok til begge dine små børn. Sol og vind skal ikke nødvendigvis fordeles lige, men fordeles ud fra børnenes individuelle, udviklingsmæssige behov.

LÆS MERE:

Denne aldersforskel er bedst mellem søskende

Hvordan hjælper jeg ham bedst igennem søskendejalousi?