I mandags chokerede Mogens Lykketoft venner og fjender på Christiansborg, da det via Berlingske blev kendt, at han i en festtale i anledning af sin 70-års fødselsdag kaldte statsminister Lars Løkke Rasmussen for ’en lille svindler’ og Thorning-regeringen for ’talent- og profilløs’. Sådan lød det i talen fra Lykketoft:

»Det er den mest fladpandet, populistiske regering, vi har haft i min levetid. Med en dybt utiltalende politik og nogle dybt usympatiske personer på nøgleposter. Det er sørgeligt, at den forrige regering var så talent- og profilløs, at den banede vejen tilbage for den lille svindler, der nu er statsminister.«

Men hvorfor finder en garvet politiker som Mogens Lykketoft på at holde en tale med det indhold? Vi har spurgt venner, politikere og kommentatorer.

Mogens Lykketoft er drevet af en stærk retfærdighedssans parret med vrede over Løkkes politik og en stor skuffelse over Thorning, lyder det fra hans venner.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs hele komplekset om Lykketoft og det temperament, der flere gange har bragt ham i modvind.


Mogens Lykketoft er drevet af en stærk retfærdighedssans parret med vrede over Løkkes politik og en stor skuffelse over Thorning, lyder det fra hans venner.

»Jeg håber, at jeg vækkede dig«, råbte Mogens Lykketoft ind i telefonen.

Klokken var 6.00 morgen, og journalist Ole Krohn fra den hedengangne avis Det Fri Aktuelt lå stadig og sov, da landets finansminister ringede og gav ham et møgfald.

Fagbevægelsens avis havde på denne dag i midten af 1990'erne bragt en historie, som Mogens Lykketoft var dybt utilfreds med, og når det skete, var der kontant afregning.

Faktisk skete det så tit, at journalisterne på Borgen ligefrem kaldte fænomenet for ’morgenvækning ved Mogens Lykketoft’.

En anden journalist fra samme avis blev kaldt til skideballe i Finansministeriet, fordi han havde skrevet en i øvrigt korrekt historie om, at den daværende Nyrup-regering gik med planer om at afkorte dagpengeperioden fra syv til fem år.

Det passede bare ikke Lykketoft, at han skulle se sine planer afsløret i sin ’egen’ avis.

’En lille svindler’

I mandags chokerede Mogens Lykketoft venner og fjender på Christiansborg, da det via Berlingske blev kendt, at han i en festtale i anledning af sin 70-års fødselsdag kaldte statsminister Lars Løkke Rasmussen for ’en lille svindler’ og Thorning-regeringen for ’talent- og profilløs’. Sådan lød det i talen fra Lykketoft:

»Det er den mest fladpandet, populistiske regering, vi har haft i min levetid. Med en dybt utiltalende politik og nogle dybt usympatiske personer på nøgleposter. Det er sørgeligt, at den forrige regering var så talent- og profilløs, at den banede vejen tilbage for den lille svindler, der nu er statsminister.«

S-formand Mette Frederiksen tager klart afstand fra Mogens Lykketofts ordvalg.

»De udtalelser har ikke nogen opbakning fra min side, hverken hvad angår den tidligere regering eller den nuværende statsminister. Selvfølgelig er det ikke ordentligt at kalde andre de ting, som Mogens Lykketoft gør,« siger Mette Frederiksen til Ritzau.

Kritik af Thorning-regeringen

Mogens Lykketofts kritik af Thorning-regeringen er bestemt ikke ny.

I de fire år fra 2011 og frem til valget i 2015, da han var formand for Folketinget, holdt han jævnligt kaffeklubmøder i sin formandslejlighed på Christiansborg med folk som folketingsmedlemmerne Pernille Rosenkrantz-Theil, Jens Joel, Rasmus Prehn, Ane Halsboe og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen samt europaminister Nicolai Wammen.

På de møder lagde Lykketoft ikke fingrene imellem i sin kritik af salget af Dong-aktier til Goldman Sachs, sænkningen af selskabsskatten og Thorning-regeringens håndtering af dagpenge-sagen.

Da rygterne om disse hulemøder nåede Thorning, blev hun rasende og sagde i meget direkte vendinger til ham, at han var illoyal, og at han burde holde op med at undergrave hendes position som formand.

Partiets socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil deltog i møderne hos Lykketoft, og hun kan sagtens genkalde sig billedet af, at Lykketoft var skuffet over den politiske kurs, som Thorning stod for.

»Det handlede ikke om mangel på respekt, men om politisk uenighed. Han kunne starte helt her oppe«, siger hun og løfter en hånd op over hovedet.

Går ikke i ét med tapetet

»Jeg har ikke været sammen med ham en eneste gang, uden at han har sat ild på sig selv. Sådan er han. Det er udtryk for hans engagement, og det beundrer jeg ham for. Jeg vil hundrede gange hellere have, at folk siger, hvad de mener med patos og temperament, end at folk går i ét med tapetet,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

For hende går grænsen ved at stemple en politisk modstander som en svindler.

»Men hvis man er skruet sådan sammen, som Mogens er, så får man slået nogle ordentlige skæverter ind imellem. Det gælder også sådan en som Søren Pind. Men man kan mærke dem, så ind med det og ud med de glatte ål. Engagement og temperament følges tit ad. Det er klart, det er et problem, hvis følelserne får overtaget, men sådan er det slet ikke med ham. Hans følelsesudbrud er velfunderede og velunderbyggede,« siger hun.

Som økonomiminister arbejdede Marianne Jelved tæt sammen med Lykketoft i ni år. Hun var selv blandt de 50 særligt indbudte private venner til fødselsdagsfesten og holdt en tale til ham.

’Hidsig og analyserende’

»Mogens er ægte optaget af at gøre noget for de mennesker, der har det svært. Han er drevet af en social indignation. Han er hård, men han lytter også efter, hvad der skal til for at lave en reform. Og så er han enormt vidende«, siger hun.

Den politiske kommentator Peter Mogensen, der var rådgiver for Mogens Lykketoft i 90erne, mener ikke, det var klogt af ham at sende talen ud til gæsterne, som det skete fem dage efter receptionen.

Efter hans opfattelse kan Mogens Lykketoft være både hidsig og analyserende.

»Det er ikke så meget det, Lykketoft siger om Løkke«, siger han.

»Det, der generer mest, er den ufordelagtige måde han snakker om Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon på. Det har Socialdemokraterne ikke behov for at høre, de har jo ikke ændret politikken, nærmest tværtimod« siger Peter Mogensen.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

»LYKKETOFT ANGRIBER REGERINGENS POLITIK«

Sådan lød en overskrift i Jyllands-Posten i 2012, da regeringschefen hed Helle Thorning-Schmidt og finansministeren Bjarne Corydon. Her gjorde Lykketoft næsten det samme, som han gør nu: Kritiserede regeringen i hårde vendinger på et internt møde og lagde afstand til det senere – primært ved at brokke sig over, at det var kommet frem.

Lykketoft erklærerede sig uenig i helt centrale elementer i regeringens politik; nemlig målet om at tvinge danskerne til at arbejde mere.

»Det meste af det vil komme af sig selv, hvis vi ellers kunne finde ud af at give folk nogle jobmuligheder. Finansministerens største indledende fejltagelse var, at han købte Finansministeriets regnemetoder, da han ankom. Det var der ingen som helst grund til,« sagde Mogens Lykketoft ved et offentlig møde arrangeret af centrum-venstre tænketanken Cevea.

Det er langtfra den eneste gang, at Mogens Lykketoft kommer med hidsige udfald til højre og venstre.

Under valgkampen i 2011 hævdede han, at TV2s erfarne reporter Svenning Dalgaard ikke var objektiv i sin dækning af valgkampen.

»Politisk ligger han noget til højre for Djengis Khan (højreorienteret mongolsk hersker, red.). Så det er måske ikke så objektivt igen, når han skal kommentere, hvem der klarer sig bedst,« udtalte Mogens Lykketoft til Ekstra Bladet.

’Nu må I kraftedeme stoppe’

I 2012 angreb han Dongs bestyrelsesformand Fritz Schurs optræden på et pressemøde, hvor han redegjorde for energigigantens bonusser og lønudbetalinger til udvalgte topchefer.

»Jeg kan ikke forstå, hvorfor der skulle skabes så meget offentlighed om det. Jeg frygter, at den tumult vil koste den danske stat flere hundrede millioner kroner – lavt sat«, sagde Mogens Lykketoft.

Da Lykketoft selv var formand og i valgkamp i 2005, fik hans rådgivere en ordentlig overhaling for åben skærm i dokumentarfilmen »Lykketoft finale«. De havde foreslået ham at lave et interview med TV2 under et besøg i en børnehave sammen med den svenske statsminister. Lykketoft kom slet ikke på, og i stedet refererede medierne, at han ignorerede børnene og statsministeren.

»At jeg skulle trækkes ti minutter ud for at være sammen med den svenske statsminister for ikke at komme i fjernsynet. Nu må I kraftedeme stoppe. Det er fuldstændig skandaløst,« nærmest råbte Lykketoft, mens han skyndte sig ind i sin bus.

Han tabte valget til Anders Fogh Rasmussen i 2005 – og gik af som formand.