En omfattende rapport kaster nyt lys over mulig statsstøttet doping i Rusland, hvor salt og kaffe blev brugt.

London. Mere end 1000 russiske atleter i mere end 30 idrætsgrene har været involveret i dopingsnyd mellem 2011 og 2015, lyder det i anden del af stor rapport fra Det Internationale Antidoping Agentur, Wada.

Det er den canadiske professor og advokat Richard McLaren, som står bag Wada-rapporten, der blev præsenteret i London fredag middag.

I rapporten nævnes det, at 12 russiske medaljetagere ved vinter-OL i 2014 samt 15 medaljetagere fra sommer-OL i London i 2012 var involveret i dopingsnyd.

Også seks medaljetagere fra de paralympiske lege har været involveret i fiflerier med dopingprøver, lyder det i rapporten.

McLaren fortæller, at man nu er i stand til at bevise, at Rusland dækkede over dopingsnyderiet fra 2011 og frem. Det fortsatte også efter vinter-OL i Sotji.

De mere end 1000 atleter, der har været involveret i doping, har været med til sommer-OL i 2012, vinter-OL i 2014, VM i atletik i 2013 eller VM i svømning i 2015.

McLaren fortæller om russisk snyd med dopingprøverne ved vinter-OL 2014.

- Målet var, at det skulle være muligt for russiske medaljekandidater at dope sig op til og i nogle tilfælde under legene, siger McLaren.

I rapporten står der også, at russerne forsøgte at manipulere positive urinprøver med rene prøver, som blev tilføjet blandt andet kaffe og salt.

Det er afsløret, at atleter havde så meget salt i kroppen ifølge dopingprøverne, at det var fysiologisk umuligt.

Endvidere blev der fundet dopingprøver fra kvindelige ishockeyspillere, som indeholdt dna fra mænd.

Fodbold er en af de 30 idrætsgrene.

/ritzau/