Dyre biler, luksusvilla i Vedbæk og en kødrand af unge piger klæbende til sig. Sådan så hverdagen ud for Tom Bogs, en af dansk sportshistories største navne gennem tiderne, der i dag fylder 70 år.

I denne PLUS-longread får du følgende artikler:

  • Legenden og levemanden
  • Promotoren: Tom var helt unik
  • Boksekollegeres hilsen: Tom the greatest

Opret abonnement på BT PLUS og læs om den danske bokser, der med sin rock’n’roll-status fik boksesportens popularitet til at eksplodere - du får samtidig adgang til tusindvis af artikler, guider og reportager i BT PLUS-universet

 


 

Bokseren Tom Bogs fylder 70. Her er hyldesten fra kollegerne og historien om manden, der med sin rock’n’roll-status fik boksesportens popularitet til at eksplodere.

Dyre biler, luksusvilla i Vedbæk og en kødrand af unge piger klæbende til sig. Sådan så hverdagen ud for Tom Bogs, en af dansk sportshistories største navne gennem tiderne, der i dag fylder 70 år.

Det var tilbage i de glade 60’ere, en periodebetegnelse som i lige netop Tom Bogs’ tilfælde rammer plet.  Med en fysik, der på en og samme tid fik modstanderne i ringen til at krumme tæer og det kvindelige publikum til at dåne, boksede Tom Bogs sig direkte ind i danskernes hjerter og fyldte blade, magasiner og aviser uge efter uge.

Den danske bokselegende Tom Bogs (i midten)
Den danske bokselegende Tom Bogs (i midten) Foto: Kurt Petersen
Vis mere

Det var dengang, BT og Ekstra Bladet havde oplag på omkring 250.000 og lavede historier om bokserens skilsmisse, hans byture og de store boksebrag. Men alting har en ende. Også for en af de mest feterede  sportspersoner, Danmark har set.

Efter OL-deltagelsen i Tokyo og EM-triumferne i 1968, 1969 og 1973, fulgte nederlaget i VM-tielkampen mod Carlos Monzon. Og på sin 30 års fødselsdag sagde han stop.

I dag lever Tom Bogs en stille tilværelse i sin villa i Hviodvre med sin kone Irene. Herfra kan han se tilbage på et liv, hvor han efter eget udsagn nåede at dele seng med 223 kvinder og foruden boksekarrieren nåede at være fangevogter i Vridsløselille  og skraldemand i de københavnske gader. Oftest med en håndbajer som følgesvend.

Det har været et liv i overhalingsbanen, og kilder fortæller BT, at årene efterhånden har sat sine spor hos 70-årige Tom Bogs, der nu har trukket sig tilbage og væk fra det rampelys, der fulgte ham overalt, hvor han befandt sig.

Tom Bogs ønskede ikke, at BT kom på besøg i forbindelse med denne artikel. I stedet har han bidraget via e-mail:

- Jeg har det strålende, (men man kan godt mærke, at man ikke er 20 år mere), men det er da godt, jeg ikke skal ud og bokse mere. Jeg nyder livet som pensionist og har en sød og intelligent kone, så jeg har været meget heldig. Jeg er kommet økonomisk godt ud af det efter min boksning og har ikke noget at klage over. Jeg laver kaffe til min kone om morgenen, inden hun skal på arbejde, og så går jeg og nusser lidt i hjemmet og lidt i haven, skriver Tom Bogs, der kun har gode minder om sin karriere.

Tom Bogs til boksegalla i K.B. Hallen med sin kone Irene tilbage i 1997
Tom Bogs til boksegalla i K.B. Hallen med sin kone Irene tilbage i 1997 Foto: Bent K Rasmussen
Vis mere

- Når jeg tænker tilbage på det liv, jeg har haft, har der været utrolig mange gode oplevelser, som jeg ikke ville have undværet: OL i 1964, jeg boksede i Sydafrika, London ja hele Europa. Jeg har haft mange hårde kampe og er glad for, at der ikke er sket mig noget. Somebody likes me upstairs.

Der er folk, der mener, at du ikke fik lige så meget ud af din karriere, som du kunne, fordi du gik så meget i byen med alt, hvad det indebar. Hvad mener du om det?

- Jeg har aldrig rørt alkohol, mens jeg boksede, Jeg var meget seriøs og levede et sundt liv, skriver Tom Bogs, der erkender, at hans hang til kvinder måske tog lidt overhånd.

- Når man bliver omtalt hver dag i aviserne og blandt andet blev kaldt ”smukke Tom”, så kommer der automatisk kvinder, som gerne vil blive set sammen med en. Jeg har altid været meget genert og bænkevarmer som barn og ung mand, og lige pludselig kom kvinderne helt af sig selv. Det var ikke altid til at modstå, så Hans Jørgen, min bedste ven (sværvægtsbokseren Hans Jørgen Jacobsen, red.), var ofte i byen (vi drak kun sodavand). Når jeg nu ser tilbage, kan jeg godt se, at det ikke var fair overfor min tidligere kone, skriver han.

Tom Bogs har seks børn med fire kvinder og 12 børnebørn. I 2002 blev han optaget i sportens Hall of Fame.

Promotoren: Tom var helt unik

Det var Mogens Palle, der efter OL i Tokyo i 1964, gjorde Tom Bogs til professionel bokser. Siden fulgte et langt parløb på godt og ondt. Et slags had/kærlighedsforhold. For lige så begejstret, promotor Mogens Palle var for sin uslebne diamant, lige så frustreret var han over Tom Bogs’ hang til fest og kvinder.

Boksepromotor Mogens Palle
Boksepromotor Mogens Palle Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

- Tom var en god bokser, indtil han blev pisse useriøs hen mod slutningen. Det skæmmede desværre hans karriere. Det gik lidt ud over seriøsiteten, når man render i byen. Man kunne jo hele tiden læse om ham i Se og Hør. Der var altid billeder og historier i pressen. Han kvajede sig på så mange områder, men der var ikke noget ondt i Tom. Han var en sød og rar fyr, siger Mogens Palle.

- Som bokser var Tom set i danske forhold helt unik. De boksere, der var fremme dengang, kan du slet ikke sammenligne med dem, der er i dag. Det var boksere på et meget højere niveau. Jeg vil rangere Tom på linje med Kessler rent boksemæssigt. Tom var et naturtalent og et kæmpe trækplaster. Han var et fysisk pragteksemplar og træningsnarkoman. Og han blev holdt til ilden, også af sin far, der gik højt op i hans karriere. Han havde ambitionerne og ville det hele. Men desværre manglede han evnen til at adskille skæg for sig og snot for sig. Det endte med at gå ud over seriøsiteten. Hvis du pludselig ender på diverse værtshuse, så er det ned ad skrænten. Sådan var det desværre for Tom.

Boksepromotor Mogens Palle (th.) sammen med bokserne Christian Christensen (tv.) og Tom Bogs.
Boksepromotor Mogens Palle (th.) sammen med bokserne Christian Christensen (tv.) og Tom Bogs. Foto: Jørgen Jessen
Vis mere

- Mit og Toms forhold var anderledes tæt, end det var med nogle af de andre boksere. Mange af de andre boede jo i Jylland. Han var s'gu let at arbejde med. Vi rejste meget sammen. Når han skulle bokse, og vi skulle ud og se modstanderne. Vi havde det godt sammen, men det døde lidt, da han gik fra sin kone Jytte. Så rendte han i byen, og det ville jo ikke være smart, hvis jeg blev fotograferet på værtshuse med Tom.

- Men han havde fandme en flot boksemæssig karriere. Fra 1964-1974 var det helt store navn Tom Bogs. Det er jeg ham selvfølgelig taknemlig for. Der er ingen tvivl om, at han har været med til at give mig en stor karriere. Det gik begge veje.

Tom the greatest

Fire af dansk boksnings største navne sender her deres personlige fødselsdagshilsen til Tom Bogs.

Gert Bo Jacobsen jubler efter at have vundet over Alfredo Raininger
Gert Bo Jacobsen jubler efter at have vundet over Alfredo Raininger Foto: Bent K Rasmussen
Vis mere

Gert Bo Jacobsen, 52 år. En af dansk boksnings store navne i 1980’erne og 1990’erne. Opnåede at blive både europamester og verdensmester.

Kære Tom

Du var en inspirationskilde i kraft af, at du var den største bokser, der var dengang. Man kiggede på dig og ville gerne opnå det, du havde opnået. Det var en stor motivationsfaktor. Du er nok det største boksenavn, vi har haft i Danmark. Mikkel Kessler har vundet flere titler, men det var på en anden baggrund. Der var en større bredde, da du boksede. Du blev ikke verdensmester, men havde der dengang været en klasse, der hed supermellemvægt, så er jeg ikke i tvivl om, at du havde vundet den titel. Du solgte billetter, og der var altid røde lygter, når du boksede. Jeg så dine kampe på tv og drømte ud fra det. Du var et stort navn og forbillede for mange, specielt for mig, da det var dig, der gav mig interessen for boksning. Så jeg har meget at takke dig for. Du mødte de bedste og gjorde det godt. Carlos Monzon var dog for stærk, men måske i supermellemvægt kunne du have gjort en bedre figur.

Venlig hilsen Gert Bo Jacobsen

Bokseren Hans Henrik Palm
Bokseren Hans Henrik Palm Foto: Henning Thempler
Vis mere

Hans Henrik Palm, 58 år. Tidligere europamester, der markerede sig i slutningen af 1970’erne og begyndelsen af 80’erne:

Tillykke med de 70 år Tom, fra din ungdoms fan..!!

Tom, du var et ikon for os unge nystartede amatørboksere, og jeg havde allerede kontakt med dig, da jeg var 14 år og trænede i Idrætshusets bokselokale på Østerbro med min livskammerat Poul Nielsen (Duvill), der dengang var tæt på dig fra CIK, hvor du også var medlem i din amatørkarriere, under jeres afdøde legendariske træner Louis Olesen.

Jeg havde et brændende ønske om at få lov til at komme ind i samme ring som dig og være i din nærhed. Da du var færdig med din egen træning, spurgte min far, om jeg måtte komme ind til dig i ringen, og som det store menneske, du er, sagde du ok. Mig på med vanterne og ind i ringen til dig, og jeg husker, at det virkede helt uvirkeligt, at lille jeg stod der i ringen med boksehandsker på sammen med dig, og inden klokken lød, sagde du de ord, jeg aldrig glemmer: jeg piller lige lidt ved din mave, du skal ikke være nervøs. Du vejede 75 kilo, jeg 46 kg.

Da vi forlod Østerbro var jeg så stolt og glad at jeg svævede hele vejen hjem til Lyngby. JEG HAVDE VÆRET I RINGEN MED TOM BOGS, min helt, mit idol. Jeg pralede totalt vildt i skolen, hold da kæft.

Poul og jeg fik også nogle af dine aflagte DELFOL-bokseshorts, en enkel Annero T-shirt og på toppen fik jeg også et par røde Puma-sko, som jeg krystalklart husker den dag i dag. Dengang følte os drenge os sindssygt privilegeret ved bare at få en enkelt T-shirt - og så ovenikøbet af dig. I dag kommer man ikke langt ved at gi’ en enkelt T-shirt til unge drenge.

Poul og jeg var flere gange fanebærere ved dine titelkampe, og altid når vi stod stolte og ranke med Dannebrog, hvem af os der nu bar det, blinkede du til os under nationalmelodien.

Vi fik også lov af Mogens (Palle, red.) at komme med til banketten efter stævnerne, og det eneste, vi drømte om, var at blive ligesom dig og de andre proffer, professionel nævefægter. Det blev jeg heldigvis, men opnåede desværre aldrig at bokse ved samme stævne som dig, min helt Tom Bogs.
Tom, du var også efter din karriere flink til at møde op, når jeg åbnede nye fitnessstudier for at kaste glans over åbningen, og du forlangte aldrig en bøjet femøre.

Du var i mine øjne, i sin tid, fuldt på højde med Mikkel Kessler og havde det været i dag, var du blevet verdensmester i et af de flere forbund, der findes nu. Dengang var der kun en verdensmester.
Tom, du har aldrig holdt dig tilbage, du levede livet, tog og gav hvad der bød sig til, og betalte måske en lidt høj pris, But once a fighter always a fighter.

TILLYKKE CHAMP!

Børge Krogh jubler efter at have vundet europamesterskabet i letvægtsboksning i KB Hallen
Børge Krogh jubler efter at have vundet europamesterskabet i letvægtsboksning i KB Hallen Foto: Vagn Hansen
Vis mere

Børge Krogh, 72 år. Boksede sammen med Tom Bogs i 1960’erne og blev i 1966 europamester:

Kære Tom

Du var en særdeles god bokser, der slog uhyggeligt hårdt, hvor jeg var mere teknisk. Du er i hvert fald i top tre blandt danske boksere nogensinde. Boksemæssigt havde vi meget med hinanden at gøre, selvom du boede i København, og jeg boede i Aalborg. Men en gang i mellem tog jeg til København i nogle dage for at træne. Der havde vi nogle fællestræninger, hvor vi trænede på sandsække sammen.

Selvom vi ikke var i samme vægtklasse var vi en form for konkurrenter. Men på en god måde. Det gjaldt jo om at være den bedste. På den måde var du med til at gøre mig bedre.

Det var ikke fordi, vi kom sammen privat, men boksemæssigt var du en rigtig god kammerat. Du var glad, fornøjelig, morsom og absolut ikke kedelig. Jeg har aldrig brudt mig om alkohol og har holdt mig til min kone. Der var vi jo meget forskellige. Men du gik ikke over stregen, det synes jeg ikke.

Jeg husker særligt, da vi var til OL sammen i Tokyo i 1964. Der havde vi meget sjov sammen. Du har altid været en spasmager. Det var en god tid, for vi var nogle idoler, og man kendte alle, når man mødtes rundt omkring. Der blev både hilst og snakket. Det var dig, der løb med den største opmærksomhed, men det havde jeg det fint med. Jeg havde jo ved siden af min uddannelse som skolelærer, som jeg gik op i.

Når jeg tænker på dig, vil jeg altid tænke på en stærk og sej bokser.

Børge Krogh

Mikkel Kessler
Mikkel Kessler Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Mikkel Kessler, 35 år. Dansk boksehistories mest succesfulde bokser med en række verdensmesterskaber på CV’et:

Kære Tom,

Jeg ved, du har været en stor inspiration for mange unge boksere og fans gennem tiden. Jeg vil ønske dig hjerteligt tillykke med de 70 år, og håber, du får en fantastisk dag.

Mange boksehilsner
Mikkel Kessler