Jeanette Ottesen vakte opsigt, da hun onsdag ved Dansk Svømme Award kaldte Pernille Blumes OL-guld for superheldigt. Kommentaren på den røde løber faldt på en aften, der ellers var tilegnet de mange hyldester og godt humør.

Sportschef i Dansk Svømme Union, Lars Green Bach, vil imidlertid ikke høre tale om, at elitesvømmere opnår succes på baggrund af held.

»I mine øjne er der ikke noget, der hedder held i svømning. Der er noget, der hedder træning, hårdt arbejde og talent,« siger han til BT og fortsætter.

»Jeg ved slet ikke, hvorfor svømmerne skal sammenlignes med hinanden. De kæmper jo ikke mod hinanden, men mod England, Tyskland, USA og alle mulige andre svømmere fra andre lande.«

Misundelse over sine konkurrenters succes vil altid være en del af elitesport. Det fortæller Michael Hinge, der fra 2006 til 2014 var ansat som talentudviklingstræner i Dansk Svømmeunion og desuden har trænet mange af de nuværende danske elitesvømmere i deres ungdom.

»Der er klart, at der altid vil være noget misundelse. Nogen vil altid synes, at nogen fortjener det mere end andre. Sådan vil det altid være. Alle dem, der knokler 25-30 timer om ugen, fortjener at få absolut payback for sit slid,« siger han.

»Generelt set har de danske svømmere brug for hinanden. Vi er ikke så mange, og særligt elitesvømmerne har i allerhøjeste grad brug for hinanden både som moralske boostere og gode kammerater. Og træningskammerater frem for alt. Jeg synes generelt, der er en sund konkurrence mellem dem.«